Define Bakanı Albayrak’tan Piyasalara Müjde: Firmaları Rahatlatacak Adımları Atacağız

Define Bakanı Albayrak'tan Piyasalara Müjde: Firmaları Rahatlatacak Adımları Atacağız
Define Bakanı Albayrak'tan Piyasalara Müjde: Firmaları Rahatlatacak Adımları Atacağız
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Define ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, SETA’nın düzenlediği “Kuruluşundan Bugüne AK Parti Sempozyumu’nda, “AK Parti Döneminde Türkiye’de Idareli Çoğalma ve Kalkınma” konulu oturumda konuşuyor. Berat Albayrak “Özgür piyasa kurallarında kalarak gereken tüm araçları devreye sokarak adım atmaya devam edeceğiz. Firmaları daha da rahatlatacak adımlar atılacak. ” dedi. Albayrak’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“KÜRESEL VE PARASAL SİSTEMİN EN BÜYÜK OYUNCUSU TARAFINDAN HEDEF ALINDIK”

16 yıldır Cumhurbaşkanlığı liderliğinde ekonomide büyük bir galibiyet hikayesi yazmış AK Parti kadrolarının son 5 yıldır doğrudan terör örgütleri ile çok bambaşka siyasi ve milletlerarası sınamalara maruz kalan ülkemiz ilk kere küresel ve parasal sitemin en büyük oyuncusu kadar gaye alındı.

“MERKEZ BANKAMIZ GEREKLI TEDBİRLERİ ALDI”

10 Ağustos’ta TL’ye atak en üst düzeyden duyuru edildi. Kurumlarımız çok sağlam kararlı bir duruş ortaya koydular.

Birincil günden itibaren paydaşlarla fazla yakın bir alıştırma ve aksiyyon planı oluşturdu. Merkez Bankamız ve BDDK piyasalardaki baskıyı eksilmek için gerekli bütün tedbirleri aldı.

“DOLAR GÜVENİLİRLİĞİNİ YİTİRMİŞTİR”

Artık dolar güvenilirliğini yitirmiştir. Ülkeler kendilerini korumak için karşılıklı para kullanımını önemsemektedir. Doların güven yitirdiği dönemde milletlerarası ticaretimizde TL’yi koruyacak adımlara daha da zinde atmaya devam edeceğiz. Bu yaşanan süreçler ekonominin parasal mimarisi açısından uğurlu neticeler de doğurmuştur. Türkiye’nin bugün yaşadıkları bize önümüzdeki dönemde çok daha dinç bir parasal mimariyi yapı etmemiz gerektiğini ortaya koymaktadır.

2008 parasal krizinden bugüne dek sadece 7 milyondan pozitif istihdam üretmiş Türkiye’den bahsediyoruz. Enflasyon ve cari açığa karşısında her türlü politakayı meydana getirmek bakanlığımızın görevidir. Maliye politikasının çıpa olma özelliği daha da güçlenerek devam edecek. Önümüzdeki dönemde netice odaklı etkin reformlar politika çerçevemizin en manâlı parçası olacaktır.

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE TL DAHA DA GÜÇLENECEK”

TL’yi koruyacağız, TL ile yürüyeceğiz ve önümüzdeki dönemde TL daha da güçlenecek. İki haftadır ataklara karşın piyasalarda panik ve endişe havası oluşturamadılar. Birilerine rağmen banka mevduatlarından kayda değer çıkış olmaması saldırının nasıl püskürtüldüğünü gösteriyor. Avrupa’dan yükselen tepkileri önemsiyoruz. Bu dönemde ihtiyatlı direktifler Türk milletinin Avrupa’ya olan güvenini güçlendirecektir. Birileri işi hesaplı ilişkiden siyasi platforma çekiyorsa bunun etkisinden daha fazlasını belirlenmiş olun ödeyecek.

“FİRMALARIMIZI RAHATLATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Bankalarla kredilerin bitmiş yapılandırılmasına karşın çerçeve düzenlemesinde bir noktaya geldik. Kur artışından etkilenen firmaları tespit ederek, firmalarımızı daha da rahatlatmaya devam edeceğiz. Banka mevduatlarından manâlı çıkış olmaması vatandaşların seziş operasyonlarını nasıl püskürttüğünü net şekilde ortaya koyuyor. Bankacılık sektörümüz yoluna çok daha zinde bir şekilde devam etmektedir. Bütün paydaşlarla zorunlu adımları atarak. Bankacılık sektörümmüzü çok daha enerjik bir yapıya kavuşturmak için belirli adımlarla ilerliyoruz. Milletimiz dimdik ayakta durmaktadır. Bu aziz miilletin bir ferdi olmaktan ne kadar kibir duysak azdır. Bilhassa dövizle borçlanan firmaların riskleri eksilmek için gerekli adımları atmıştık.

“GEREKEN TÜM PİYASA ARAÇLARINI KULLANARAK ADIMLARIMIZI ATACAĞIZ”

Gereken tüm piyasa araçlarını kullanarak adımlarımızı atacağız. Hakiki sektöre ve bankalara yönelik bir dizi önlem uygulamaya devam edeceğiz. Yapılandırmalaraı daha net bir çerçeveye yerleşik olacağız.