Dağlardan Topladığı Otların Yağını Sıkarak Geçimini Sağlıyor

Dağlardan Topladığı Otların Yağını Sıkarak Geçimini Sağlıyor
Dağlardan Topladığı Otların Yağını Sıkarak Geçimini Sağlıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antalya’nın Akseki ilçesinde yaşayan 52 yaşındaki Abdullah Güven, yazın Toros Dağları’nda kesilip biçilen kekikler ile yağ sıkarak geçimini sağlıyor. Alaçeşme Mahallesi’nde yaşamış Abdullah Güven, Orman İşletme Müdürlüğü’nden aldığı izinle yazın bin 200 metre rakımlı Toros Dağları’nda kekik, şalba, andız, mersin, ardıç, defne ve su nanesi toplayıp ekmeğini kazanıyor. Daha önce bu otları topladıktan daha sonra kurutup sattığını gösteren Güven, bir zamanlar ilkel yöntemle kekik, elma yağı, defne yağı, andız yağı, su nanesi yağı sıkmaya başladığını, acilen ise daha gelişmiş yöntemle yaptırdığı kazanlarda bu işi yapmaya devam ettiğini söyledi.

“8 KİLO KEKİKTEN 100 GRAM KEKİK YAĞI ÇIKARIYORUM”

Kazanlara koyduğu sekiz kilo kekiği 4-5 saat kaynattığını kaydeden Güven, “8 kilo kekikten 100 gram kekik yağı çıkarıyorum. Bunun geliri var. İleride daha gelişmiş olarak bu işi yapmak istiyorum. Yağ dışında tutmak oldukça külfetli bir iş. Sabah saatlerinde başlamış olduğum yağ sonuç işi yaklaşık dört saat sürüyor” dedi.

YAĞ SIKMA İŞLEMİ YAKLAŞIK 8 SAAT SÜRÜYOR

Ailesi ile biriktirdiği kekik, şalba, defne, su nanesi otlarını kuruttuğunu bildiren Abdullah Güven, yağ sıkma işini şöyle anlattı: “Biriken kekikleri kazana doldurup içine su dökerek sabahın erken saatlerinde 300 dereceye varan ısıda ısıtıyoruz. Kazan kaynayınca içerisi buharla dolar. 4 saat sonra buhar soğutulmuş boruların iç yüzüne değince yoğunlaşır ve damla haline kazanç. Damlalardan oluşan damıtılmış su bu borudan dışarı akar. Aktığı yere kekik yağı ile karışık damıtılmış kekik suyunun birikmesi için bir kap konur damlalar halinde aşağıya akar. Kap dolup taşınca ilk olarak dışarıda yağ kısmı akar. Birbirinden ayrılan kekik yağı ve kekik suyu kendi kaplarına doldurularak tatbik için saklanır. Bu işlem yaklaşık 8 saat sonradan tamamlanır”

SOĞUK PRES YÖNTEMİ İLE ÇIKARTIYOR

Bir Takım bitkilerin yağlarınıda soğuk pres yöntemi ile çıkarttığını anlatan Güven, “Menengiç ve çörek otu yağını soğuk pres yöntemi ile çıkartıyorum. Her çıkardığımız yağın ayrı ayrı şifaları vardır. Yağlarını çıkardığımız ürünlerin posalarını kesinlikle atmıyoruz. Posalarını deha değerlendiriyoruz. Posaları da hayvan yemi olarak satıyoruz. Yağları çıkarmadan bana sipariş verirler. Bende sipariş üzerine çalışıyorum. Pazarlama sorunum değil” diye konuştu.