Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstediği Belediyeye İstediği Ödeneği Gönderecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstediği Belediyeye İstediği Ödeneği Gönderecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstediği Belediyeye İstediği Ödeneği Gönderecek
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a çok kayda değer bir yetki daha verildi. Cumhurbaşkanı bütçeden, dilediği partinin belediyesine dilediği kadar para aktarabilecek. Bu konuda sınırsız yetkiyi aranjör madde, torba yasaya konuldu. Düzenlemeye üç muhalefet partisinden sert itirazlar geldi.

İLLER BANKASI YETKİLİ

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AK Parti oylarıyla kabul edilen ve TBMM Genel Kurulu’na gönderilen torba teklifin 48’inci maddesiyle, belediyelere bütçeden yapılan kaynak aktarım yöntemlerine yeni bir kalem daha ekleniyor. Mevcut düzenlemeye tarafından, belediyelere nüfus yoğunluğu ve gelişmişlik endeksine göre bütçenin vergi gelirlerinden kaynak aktarılıyor. Bu aktarımda nüfus yoğunluğu yüzde 80, il ya da ilçenin gelişmişlik endeksindeki yeri yüzde 20 ağırlıkla etkili oluyor. Keza il ve ilçelerin yüzölçümü, ev ve dükkan sayısı, altyapının durumu gibi değişkenler de dikkate alınıyor. Kaynak İller Bankası’na (İlbank) aktarılıyor ve İlbank bu ödeneğin yüzde 65’ini eşit şekilde, yüzde 35’ini ise nüfus esasına kadar 2 taksitle belediyelere gönderiyor.

YENİ MADDE EKLENDİ

Sözcü’nün haberine göre, yasaya eklenen yeni maddeyle ise belediyelere ikinci bir yolla daha bütçeden kaynak aktarılmasının önü açılıyor. Oysa bu aktarımda nüfus ve gelişmişlik gibi kriterler değil, Cumhurbaşkanının tercihi başlıca alınacak. Yeni madde ile yasaya ”Belediyelerin gereklilik duyduğu yatırım kaliteli projelerin gerçekleştirilmesi nedeniyle Taktik ve Bütçe Başkanlığı bütçesine konulan belediyelere yardım ödeneğini, belediyelerin talebi üstüne kullandırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir” hükmü konuldu. Madde TBMM Genel Kurulu’nda da kabul edilirse, Cumhurbaşkanı, hangi belediyeye ilave kaynak aktarılacağına tek başına karar verecek.

Gülizar Emecan

MUHALEFET TEPKİLİ

Cumhurbaşkanı’na yetki veren maddeye muhalefetten tepki geldi. CHP Milletvekili Gülizar Emecan, AKP’nin torba teklifi tercih öncesi AK Partili belediyelere fazladan kaynak aktarabilmek için getirdiğini söyledi. Seçimlere 4 ay kala Cumhurbaşkanı’na böyle bir yetki verilmesinin kritik manâ taşıdığını belirtti. Emecan, adaletsizliğin en net örneğinin de metro ihalelerinin Ulaştırma Bakanlığı’na devredilmesinde sadece AK Partili belediyelerin tercih edilmesinde, İzmir ve Eskişehir’in haricen bırakılmasında yaşandığını belirtti. CHP’li Mehmet Bekaroğlu da bir partinin genel başkanına böyle bir yetkinin verilmesinin kaygıları artırdığını ifade etti. AK Partili milletvekilleri dağıtımın partilere kadar değil hakkaniyet içinde yapılacağını ileri sürdü.