Çipras’tan yeni ekonomi paketi

Çipras'tan yeni ekonomi paketi
Çipras'tan yeni ekonomi paketi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, 83. Uluslararası Selanik Fuarı’nın açılışında yaptığı konuşmada, kurtarma paketi sonrası hükümetinin ortaya koymayı hedeflediği ücret indirimleri ve sosyal reformları içeren ekonomi vizyonunu anlattı.

“KREDİTÖRLERLE İYİ AMA ANLAŞTIK”

Ağustos 2015’te engebeli tercih yaparak kurtarma paketini kabul ettiklerini anımsatan Çipras, “Kreditörlerle anlaşma sağlayarak ülkemizin Avrupa yolunu tehlikeye atmamayı seçmemizin dürüst seçim olduğu ispatlandı.” ifadesini kullandı.

Çipras, Yunan ekonomisinin 9 yıl sonra baştan toparlandığını belirterek, “Kurtarma paketi sonrası Yunanistan’ı, yeni çağın Yunanistanı’nı tasarı ve yapı etmek için koşullar sağlandı.” dedi.

“EKONOMİ ARTIŞ SAĞLIYOR”

İhracat, sanayi üretimi ve hane halkı tüketiminin yükseldiğine sinyâl eden Çipras, “Tekrar Tekrar 6 çeyrek dönemdir ekonomi artiş sağlıyor. Istatistik Bilimi Kurumu, 2018 için artma tahminini yüzde 2,5’e yükseltti.” bilgisini paylaştı.

Çipras, parasal disiplinin sağlandığını ve bütçenin beklenenden daha çok faiz dışı fazla verdiğine dikkati çekerek, 2019-2022 yıllarında rahatlama karşılamak için 3,5 milyar avroluk bölge sağlayacaklarını söyledi.

“EN DÜŞÜK ÜCRETİ YÜKSELTECEĞİZ”

Toplu sözleşmeleri tekrar düzelteceklerini ifade eden Çipras, “Bütün taraflarla görüşmelerimizi tamamladıktan sonra 2019’da en düşük ücreti yükselteceğiz.” diye konuştu.

Çipras, keza birçok öbür ödenti türünü ve sosyal sigorta ödemelerini azaltacaklarını dile getirdi.

Konut vergisini yarı yarıya azaltacaklarını açıklayan Çipras, “1 Ocak 2019 itibarıyla 4 takvim vakit kapsamında kurumlar vergisini yüzde 29’dan yüzde 25’e düşüreceğiz. 1 Ocak 2021’den itibaren yüzde 24 olan KDV’yi yüzde 22’ye düşüreceğiz.” açıklamasında bulundu.

Yunanistan, 8 yıl her tarafında 3 kurtarma paketinin ardındaki 20 Ağustos’ta programdan meydana çıkan Avrupa’daki son ülke olmuştu.