Çinli Bilim İnsanları Geliştirdi! Yapay Zeka Doktorlara Destek Edecek

Çinli Bilim İnsanları Geliştirdi! Yapay Zeka Doktorlara Destek Edecek
Çinli Bilim İnsanları Geliştirdi! Yapay Zeka Doktorlara Destek Edecek
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin’de bilim insanları ve doktorların birlikte geliştirdiği suni akıl sistemi, beyin hasarlarının tanımlanmasında kullanılacak.

BEYİN HASARININ TANIMLANMASINDA KULLANILACAKLAR

Çin Bilimleri Akademisinden bilim insanları ve Çin Millet Kurtuluş Ordusundan doktorların 5 yıldır üstünde çalıştıkları yapay zeka sistemi, beyin hasarı oluşan kişilerde bunun tanımlanması ve değerlendirilmesinde doktorlara yardım edecek.

BİLİNCİN GERİ GELİP GELMEYECEĞİNİ DEĞERLENDİREBİLİYOR

Bilhassa bilinç kaybı ve bozukluğu (DOC) yaşamış hastaların, bilinçlerini baştan kazanmasında kayda değer rol oynaması beklenen sistem, beynin öbür bölümlerindeki yapıların birbiriyle iletişim kurmak için oluşturduğu ağları görüntüleyerek bu görüntüye dayalı kıymetlendirme yapıyor.

Yapay akıl, bugüne değin bilinç bozukluğu yaşamış 63 hastadan 10 binlerce görüntüyü inceledi, bilinci geri gelebilecek ve gelemeyecek hastaları yüzde 88 oranında içten teşhis edebildi.

DOKTORLARIN GÖREMEDİĞİNİ GÖRÜYOR

Çalışmayı yöneten Song Ming, beynin çalışması esnasında çoğu bölgenin birlikte hareket ettiğini ve iletişim ağları oluştuğunu dile getirdi.

Doktorların beyindeki iletişim ağlarının bilinç bozukluğu ile ilk elden bağlantısını göremediğini ve suni zekanın bu hastalığı kavramak için yeni ipuçları sağlayabileceğini aktaran Song, yapay zekanın, bütün değerleme yapmasını ve beyin yaralanmaları konusunda ön veri sağlayabilmesini umduklarını bildirdi.

GÜVENİLİR BİR SİSTEM İÇİN DAHA ARTI VERİYE IHTIYAÇ VAR

Song, aynı zamanda, suni akıl modelinin geçerli ve güvenilir bir sistem olabilmesi için daha pozitif veriye ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti.

Egzersiz uluslararası eLife dergisinde yayınlandı. Bilinç bozukluğu yaşadıktan daha sonra bir kısım hastalar, yatalak kalabiliyor veya bitkisel hayata girebiliyor.

Çin’de beyin travması, darbe alma ve diğer beyin hastalıklarının niçin olduğu 500 binden arti hastanın kronik DOC yaşadığı belirtiliyor. bununla birlikte her sene 70 bin ila 100 bin yeni vakanın ortaya çıktığı kaydediliyor.