Çin’de 30 CIA ajanı öldürüldü iddiası

Çin'de 30 CIA ajanı öldürüldü iddiası
Çin'de 30 CIA ajanı öldürüldü iddiası
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD menşeli dış politika dergisi Foreign Policy’de bulunan haberde, bazıları eski bazıları da halihazırda görevde olduğu açıklama edilen 5 CIA yetkilisinin açıklamalarına yer verildi.

Buna tarafından, CIA’in Çin’de 2010 yılına kadar iyi çalışan muhbir ağının çöktüğü bildirildi.

12 YOK, 30 CIA AJANI ÖLDÜRÜLDÜ

Dergiye konuşan kaynaklar, geçen yıl New York Times gazetesinin Çin’de 2010-2012 yılları arasında tespit edilen CIA’ye çalışan 12 kişinin infaz edilmesi haberinde sayının yetkisiz olduğunu savunarak 30 kişinin öldürüldüğünü bahis etti.

ÇİN’İ HAFİFE ALDILAR

Kaynaklar, CIA’in Çin’de özel iletişim sistemi kullandığını, bu dönemde CIA çalışanlarının kendilerini dokunulmaz, yenilmez hissettiklerini ve Çin’in bu sisteme sızabilme gücünü hafife aldığını öne sürdü.

CIA İÇİNE SIZMIŞ “KÖSTEBEK”

2010 yılının sonlarına dürüst sistemin bozulmaya başlamasıyla Federal Soruşturma Bürosu (FBI) kadar konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını gösteren kaynaklar, bunun en büyük nedeninin CIA içine sızmış, Çin’e bilgi taşıyan bir köstebeğin olduğunu kaydetti.

öte yandan, bu köstebeğin eski CIA çalışanı Jerry Chun Shing Lee olduğu iddia ediliyor.

ABD TARAFINDAN YANIT DEĞIL

ABD’nin Lee hakkında açtığı davada, Çin hükümetinin Lee’ye yüz binlerce dolar ödediği ileri sürülüyor.

Kaynaklar, CIA’in, son dönemde Çin’deki kalan unsurlarına ülkeden kaçabilmeleri için yüklü miktarda para dağıttığı iddiasında bulundu.

Dergideki haberde CIA, FBI ve Milli Emniyet Ajansı bu konu hakkında açıklama yapmazken, Çin’in Washington Büyükelçiliği de soruları yanıtlamadı.