Çin ordusu Afganistan’da kamp kuruyor

Çin ordusu Afganistan'da kamp kuruyor
Çin ordusu Afganistan'da kamp kuruyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“South China Morning Post” gazetesinin Çin ordusuna yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Pekin yönetiminin terörle mücadele çerçevesinde Afganistan ’ın Badakshan eyaletinde yer alan Wakhan Koridoru’na terörle çaba amacıyla bir askeri kamp inşasına başladığı kaydedildi.

Afganistan ’da yapımı başlanan kampın Çin ’in ilk yurt dışı askeri üssünün bulunduğu Cibuti ’den öbür olarak ülkenin batısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne yakın olduğuna dikkati çeken kaynaklar, Çin Halk Müziği Kurtuluş Ordusunun (ÇHKO) burada hem terörle çaba yürüteceğini hem de Afgan askeri unsurların eğitimlerine katkı sağlayacağını kaydetti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping

BİR TABURDAN FAZLA ASKER ATAMA YAPACAK

Kampın inşasının ne zaman tamamlanacağı ve büyüklüğüne karşın veri verilmeyen haberde, ÇHKO ’nun en az bir tabur askeri laf konusu kampa konuşlandırmayı planlandığı belirtildi.

Kampa askerlerin yanı sıra “askeri ekipmanlar ile silahların” konuşlandırılacağı kaydedilirken, ne zaman kullanıma açılacağı kesin olmayan kampın “maliyetli” oysa “değerli bir proje” olduğuna şive yapıldı.

Çin ordusu Afganistan'da kamp kuruyor

Wakhan Koridoru, Çin ’in batısındaki Sincan’a 350 kilometre uzaklıkta bulunuyor ve Afganistan’ın doğusundan Çin’in batısına bakımlı bir koridor biçiminde uzanıyor. Ülke ayrıca, Çin ’in 2013 yılında başlattığı Kuşak ve Yol projesi çerçevesinde yapı edilecek altyapı yatırımlarının bulunduğu Orta Asya ülkeleri arasında yer alıyor.

Çin’in, Afganistan ’a son üç yılda yaptığı askeri takviye 70 milyon doları geçti.

Pekin yönetimi, Afganistan ’dan önce ilk yurt dışı askeri üssünü Hint Okyanusu ’nda “insani destek ve barış görevleri” yapacak Çin donanmasına ait gemilere askeri lojistik yardım sağlama amacıyla geçen yıl Cibuti ’ye kurmuştu.

Kaynaklar, Pekin yönetiminin Afrika ’daki açtığı söz konusu üsse bir taburdan pozitif asker gönderdiğini belirtiyor.