Çin iki çocuk sınırını kaldırmaya hazırlanıyor

Çin iki çocuk sınırını kaldırmaya hazırlanıyor
Çin iki çocuk sınırını kaldırmaya hazırlanıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Halkın Günlüğü gazetesinin haberine kadar izdivaç, boşanma ile çiftleri iki çocuk edinme hakkı ile sınırlayan “aile tasarlama kanunu”na yönelik bütün içeriklerin kaldırılmasını öngören yeni bir kanun tasarısı Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesine teslim edildi.

Boşanma davalarında, eşlerin evliliklerini anında sona erdirmemeleri için bir ay “yatışma süresi” tanınmasına ve bu sürede çiftlerin davalarını geri çekebilmesine olanak sağlanmasına karşın hükümler de taşıyan tasarı üstünde uzmanların çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.

2020’DE SON HALİNİ ALACAK

Laf konusu tasarının Mart 2020 ’de yapılacak yıllık parlemento toplantılarında son halini alması bekleniyor.

AYRINTILARIYLA VAZGEÇİLMESİ LAHZA MESELESİ

Çin ’de mayıs ayında uzmanlar, ülkenin aile planlama politikasından iyice vazgeçebileceğini ve bunun an meselesi olduğunu dile getirmişti.

ÇİN’İN AİLE PLANLAMASI

Çin’in aile planlaması ve tek çocuk politikası, ülkenin tez gelişen nüfusunu yoklama altına almak için 1970’li yıllarda aşamalı olarak yürürlüğe girmiş ve kentlerde yaşayan ailelere tek çocuk sınırlaması getirilmişti. Kırsalda yaşamış ailelere ise ilk çocuklarının kız olması halinde ikinci çocuğa izin verilmişti.

Ülkede uzun yıllar her tarafında uygulanan “tek çocuk politikası”nın kaldırıldığı 2016’da 17 milyon 860 bin bebek doğmuş ve doğum oranında 2000 yılından bu yanlamasına en yüksek rakama ulaşılmış ama geçen yıl bu sayı iki çocuk politikasına rağmen düşmüştü.

Çin Devlet Konseyinin geçen yıl yayınladığı raporlara tarafından ülke nüfusunun dörtte birinin 2030 ’a değin 60 yaş ve üzeri olması bekleniyor.