Cilt bakım ürünleri afiyet sorunlarına yol açabiliyor

Cilt bakım ürünleri afiyet sorunlarına yol açabiliyor
Cilt bakım ürünleri afiyet sorunlarına yol açabiliyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çeşitli etken maddelerin birleşiminden oluşturulan deri bakım ürünleri ara sıra yanıklara varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Dr. Füsun Alim Karahallı, bilinçsiz cilt bakım ürünlerinin kullanımı ve yol açtığı zararlar hakkında veri verdi.

Peeling için mutlaka uzmana danışın

Deri yanığına varan ileri derece sorunlar genel olarak peeling amaçlı kullanılan ürünlerde meydana gelebilmektedir. Peeling, cildin kimyasal ajanlarla kontrollü bir şekilde soyulması işlemidir. Peelinglerin topikal formları olabileceği gibi kış aylarında dermatolog kontrolünde uygulanan su bazlı çeşitleri de vardır. bununla birlikte kozmetik marketlerde satılan krem formları da bulunmaktadır. Bu ürünlerdeki konsantrasyon miktarı yani etken maddelerin ölçüleri çok önemlidir. İçeriğinde yüksek konsantrasyonda kimyasal soyucu olan kremler yanma reaksiyonu yapabilmektedir. Bazen bu durumlar sadece yanıkla kalmayarak, ciltte pigmentasyona yani kalıcı renk değişimine ya da daimi yara izi oluşmasına sebep olabilmektedir. Deri yanıkları da tedavi sonrası iz bırakabilmektedir. Bilirkişi kontrolünde gerçekleştirilen peeling uygulamaları genelde kış aylarında yapılmaktadır. Bu uygulamaların güneşle etkileşimi yüksek olduğundan bilinçsiz kullanımı zararlı sonuçlar doğurabilmektedir. böylece peeling gibi hassasiyet gerektiren uygulamaların dermatolog kontrolünde veya deri hastalıkları uzmanı tavsiyesiyle kullanılması tartma taşımaktadır.

cilt bakım

Parfüm içerikli ürünlere dikkat edin

Kremlerin içerisindeki etken maddeler reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Etken maddelerin yanı sıra koku vermesi ve kıvamlı olması için kullanılan değişik asistan faktör maddeler de birçok zararlı netice doğurabilmektedir. Bazense etken maddeler ve muavin etmen maddelerin girdikleri kimyasal reaksiyon cilde daimi zararlar verebilmektedir. Bu zararlar kolay alerjiler olabileceği gibi cilt yanığına deha varabilmektedir.

kişiye özel deri bakım ürünü kullanın

Hangi etken maddelerin hangi amaçla karışım haline getirildiği çok önemli bir faktördür. Her cilt tipine ve deri kalitesine göre özel nemlendiriciler uygulanmalıdır. Benekli ciltlerde hafif soyuculu kremler kullanılabilirken, yağlı ciltlere su bazlı, kuru ciltlere hafif yağlı kremler gibi çeşitli ayrımlar gözetilmelidir. bununla beraber bu kremlerin uygulanacağı gece, gündüz, yaş kış gibi zaman dilimleri de ağırlık taşımaktadır.

Taklit mahsul yıkım eder

Güvenilir markaların taklidi ürünler de yaygın olarak kullanılmaktadır. Kozmetik ürünler seçim edilirken güvenilir mağazalardan satın olmak yük taşımaktadır. Güneş kremlerinde de bu yaşanmaktadır. Üzerinde yazar vasilik oranını barındırmayan taklit ürünleri kullanan hastaların güneşten korunduğunu zannederken uzun süreler güneşe maruz kalma sonucu çeşitli reaksiyonlar yaşaması sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Güneş kremlerinin de bütün kozmetik ürünler gibi güvenilir mağazalardan alınması ağırlık taşımaktadır. Bu nesil kremlerin içine eklenen etken maddelerin kimyasal etkileşime uygun olması ve toksik etki yapmaması fazla önemlidir. bununla birlikte bu cins ürünler kanserojen maddeler de içerebilir.

Içten deri bakımı için öneriler

– Kozmetik marketlerden satın alınarak evde uygulanan cilt bakım ürünlerinde sadece dermatolojik testlerden geçmiş ürünler kullanılmalıdır.

– Yağlı ciltlere su bazlı, kuru ciltler için de hafif yağlı ürünler tercih edilmelidir. Ürünlerin etken maddelerinin konsantrasyonları fazla manâlı olduğundan problemli deri tiplerinde mutlaka bir dermatoloğun öğüt ettiği ürünler kullanılmalıdır.

– Hassas ciltlerde inflamasyonu baskılayıcı ve konsantrasyonu düşük peelingler kullanılmalıdır.

– Bilinenin tersine esmerler de hassas cilde sahip olabilirler. Tez kızarma, kir gibi cildin verdiği tepkiler iyi gözlenmelidir.

– Evde uygulanan bir bakım sonrası ciltte kızarıklık, yanma, kaşınma gibi belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden uzmana başvurulmalıdır.

– Pahalı marka ürünlerde zeka bilinçsiz başvuru sonrası tepkime meydana gelebilmektedir. böylece bu cins ürünlerin bilirkişi kontrolünde uygulanması en dinç sonuçları verecektir.