CHP’li Başarır’dan, ‘Kayıplar Araştırılsın’ Talebi

CHP'li Başarır'dan, 'Kayıplar Araştırılsın' Talebi
CHP'li Başarır'dan, 'Kayıplar Araştırılsın' Talebi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Mersin Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Ali Mahir Başarır, gözaltındaki ve hapishanelerdeki kayıpların araştırılarak faillerinin açığa çıkarılıp yargılanması için TBMM’de kurul kurulmasını istek etti.

Başarır, İstanbul Beyoğlu’nda ‘Cumartesi Anneleri’ne yapılan polis müdahalesini meclis gündemine taşıdı. Ülkede yakın geçmişin gözaltındaki kayıplarla, cefa, vefat ve faili bilinmeyen bırakılan siyasi cinayetlerle anıldığını belirten Başarır, “Gözaltındayken kaybolanların kimisinin cesetleri kimsesizler mezarlığında bulunmuş, kimisinin cesedi zeka bulunamamıştır. Devlet, gözaltındayken kaybolanları bir türlü bulamamış, kayıpların nedenlerini ve sırrını açıklamamış, siyasi cinayetlerin faillerini bulmamıştır. 700’üncü haftalarında Galatasaray Lisesi önünde oturan ‘Cumartesi Anneleri’ni, Beyoğlu Kaymakamı’nın emriyle gösteriyi yaymak isteyen polis, desteğe gelenleri ve kayıp yakınlarını darp edip yerlerde sürüklemiş, plastik mermi ve biber gazı ile müdahale etmiştir” dedi.

SORUMLU KİM?

‘Cumartesi Anneleri’nin eylemlerde kimseye bir zararının dokunmadığını vurgulayan Başarır’ın TBMM Başkanlığı’na verdiği talep metninde ise şu ifadeler yer aldı:

‘Cumartesi Anneleri, ‘Gözaltında bir daha kayıplar, ölümler olmasın’ diye 700 haftadır sıcak, soğuk demeden maruz kaldıkları cop, biber gazı, şiddete aldırmadan her Cumartesi o meydandalar. Bu kişiler, yalnızca devletten yakınlarının ne olduğunu açıklamasını ve faillerinin yargılanmasını istiyor. Devletin koruması altında bulunan şahısların kaybolmasının sorumlusu kimdir? Gözaltındaki ve hapishanelerdeki kayıpların arkasındaki karanlık ilişkilerin ve illegal güçlerin araştırılması, faillerinin ve sorumlularının açığa çıkarılıp yargılanmasını sağlamak için; anayasanın 98’inci maddesi ve içtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep ederiz.’

– Mersin

Spor Toto Süper Lig Maç Sonuçları ve Puan Durumu