CHP’li Barut: Daimi Yaz Saati Uygulaması Kaldırılsın

CHP'li Barut: Daimi Yaz Saati Uygulaması Kaldırılsın
CHP'li Barut: Daimi Yaz Saati Uygulaması Kaldırılsın
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, kalıcı yaz saati uygulamasının iptal edilip bir zamanlar olduğu gibi yaz ve kış saati uygulamasına geri dönülmesi için TBMM’ye soru önergesi verip, kanun değişikliği teklifi yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk kadar yanıtlanması istemiyle soru önergesi hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na sunan Milletvekili Ayhan Barut, 14 Mart 2016 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile başlanan daimi yaz saati uygulamasıyla ilgili yasa değişikliği teklifinde de bulundu. Yasal düzenlemeyle daimi hale getirilen yaz saati uygulamasının yarattığı olumsuzluklara uyarı çeken Barut, “Daimi ülkü getirilen yaz saati düzenlemesi ile ülkemizin çoğu şehrinde bilhassa mektep öncesi, birincil ve ortaokul düzeyindeki öğrenciler ilk önce edinmek üzere, erken saatte mesaiye başlayan millet kurum ve kuruluşları ile özel işletme çalışanlarının yaşadığı soruna acil çözüm bulunmalıdır” dedi.

Kalıcı yaz saati uygulamasının meydana getirdiği sorunların ivedilikle ortadan kaldırılmasını isteyen Barut, “Danıştay, yaz saati uygulamasını daimi ayla getiren Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini bir velinin itirazı üstüne durdurmuştu. Danıştay kararından daha sonra yaz saati uygulamasında ısrar eden bakanlık TBMM’de 28 Kasım 2017 tarihinde kanunlaşan 7061 nolu torba yasa içinde kanunlaştırarak değişikliği kalıcı hale bitmiş getirdi. Bu tatbik için Bakanlık elektrikte tasarrufu ve bu yönde İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) raporunu esas aldığını savundu. Fakat ilk olarak Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) ısrarına karşın, öğrenci velileri, akademik ve mesleki odaların talebine rağmen İTÜ raporu açıklanmadı. Buna karşın EMO’nun aylık elektrik tüketim artışları üzerinden yaptığı egzersiz yaz saati uygulamasının kalıcılaştırılmasının enerji tüketiminde tasarruf sağlamadığını göstermiştir. Tersine elektrik imal şirketlerinin ve bölüştürme şirketlerinin daha artı kar ettiklerini ortaya koymuştur” diye konuştu.

KARANLIKTA YOLA DÜŞEN ÖĞRENCİLERE DIKKAT ÇEKTİ

Daimi ayla getirilen yaz saati uygulamasından en negatif etkilenen kesimin öğrenci ve velileri olduğuna sinyâl eden Barut, şunları kaydetti:

“Öğrenci ve velilerin uygulamadan olumlu etkilendikleri hiçbir veri yoktur. Bu karar ve kanunlaşan düzenleme ile ülkemizin çoğu şehrinde özellikle mektep öncesi, birincil ve ortaokul düzeyindeki öğrenciler edinmek üzere, erken saatte mesaiye başlayan ulus kurum ve kuruluşları ile özel işletme çalışanlarının yanı sıra aileler negatif etkilenmiştir. Kullanım her ne kadar enerji tasarrufu gözetilerek alınsa da, henüz gece karanlığında kalkmak ve yollara düşmek zorunda kalan öğrencilerimizin can güvenliği, sağlık durumu ve somut gelişimleri ile eğitim öğretim başarıları açısından olumsuzluklara niçin olduğu ilgili uzmanlar kadar da kamuoyu ile paylaşıldı. Gerçekte gece yarısı sabaha karşısında meydana gelen öğrenci servis kazaları ile muhtelif olumsuzlukların yaşanması sonucu sorun ve sıkıntıları ötelemek için, illerde eğitim öğretim saat düzenlemelerini valilere bırakan kararda durumun vahametini diğer bir pencereden yansıtmaktadır. Bütün bu olumsuzlukların çözümü için bitmiş yaz ve kış saati uygulanmasının hayata geçirilmesini istiyoruz.”

– Adana