Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: ‘Foça’daki Kirlilik Kontrol Altında’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: 'Foça'daki Kirlilik Kontrol Altında'
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: 'Foça'daki Kirlilik Kontrol Altında'
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum: “Foça’daki kirlilik yoklama aşağı”
“Sorumluları cezalandırılacak”
“İmar barışı sonrası yapılan kaçak yapılar yıkılacak”
“Kaçak yapılara göz yuman lokal yönetimler de cezalandırılacak”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir Foça’daki kirliliğin denetim altına alındığını, sorumlularının en ağır şekilde cezalandırılacağını açıkladı
Bakan Kurum, 31 Aralık 2017 tarihinden daha sonra yapılan kaçak yapılara müsaade etmeyeceklerini belirtirken, Muğla’da 630 firari yapı saptama ettikleri belirtti

MUĞLA – Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bir dizi incelemelerde bulunmak için geldiği Muğla’da İzmir Foça’da denize bırakılan ham petrol kirliliği ve imar barışı hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum Foça’daki kirliliğin teftiş altına alındığını açıklarken, imar barışının Aralık 2017 tarihinden sonraki döneme kapsamadığını, bu tarihten sonradan kaçak yapılan yapıların yıkılacağını açıkladı.
“Foça’daki kirlilik kontrol altında”
İzmir Foça’da denizde yaşanan mazot kirliliğinin derhal denetim altına alındığını ve sorumlularının cezalandırılacağını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Bugün Muğla’ya gelmemizin sebeplerinden biri de denizlerimizde yaşanan kirlilikleri ama, üç tarafı denizlerle taraflı bir ülkeyiz. Bu kirlilikleri yerinde saptamak, bu kirliliklere gerekli uyarıları, cezaları, şartları yerinde görerek gerçekleştirmek ve keza yaşamış halkımızın, hem buraya gelen halkımızın doğrusu dikkatlerini sürüklemek istiyoruz. İzmir Foça’da akaryakıt kirliliğinden nedeniyle kirlilik oluştu, mazot sahile vurdu. Buna ilişkin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüz ve Çevre Yönetimi Genel Müdürümüz sahada yerinde temizlik uygulamasının tespitini ve denetimini yapıyorlar, Şu an konu denetleme altına gücenmiş durumda. 80 kişi sahada çalışıyor. Denizde kirliliğin getirilmesi için de incelemeler ekiplerimizce hızlı bir şekilde sürdürülüyor. Lakin hemen teftiş altına dargın durumda. Kirliliğin kaynağına ilişkin de incelemeler yapılacak. Zorunlu cezai yaptırım da kim göre yapıldıysa eğer saptama edilerek gerekli cezai yaptırım da belirtmek isterim. Bunlara anında müdahale edip, çevrenin denizin, sahilin bundan en düşük zarar görmesi noktasında müdahalelerimizi yapma. Sakarya’daki mevzuya ilişkin de denizde bir kirlilik olmadığı dün açıkladık. Bakanlığımızca tespit edilen değerlere kadar denizde bir kirlilik yok, kirliliğin sebepleri araştırılıyor, oysa denizde bir kirlilik söz konusu yok” dedi.
“İmar barışındaki hedefimiz 13 milyon kullanım”
İmar Barışı’nda bugüne değin 4 milyon kullanım yapıldığını, beklentilerinin 13 milyon olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik bakanı Kurum, 31 Aralık 2/17 tarihinden sonradan yeni firari yapılar tespit edildiğini bunlara da katiyen müsaade etmeyeceklerini açıkladı. Bakan Kurum, “Bizim bakanlığımızın hükümetimizin iyi niyetle çıkardığı 31 Aralık 2017 tarihine kadar olan yapıları ilgilendiren bir yasa. Bu yasada bundan önce üretilmiş kaçak, mağdur olmuş yeniden bir şekilde burada yaşıyor, ama, iskan noktasında, elektrik su noktasında sıkıntıları olan vatandaşlarımızın sıkıntılarını gidermek adına çıkarılmış bir yasa. Bu yasadan bugüne değin 4 milyon birey başvurdu, 2 milyar TL’nin üstünde de bir tatbik bedeli laf konusu. Ancak beklentimiz 13 milyon başvuru formu. Bu daha önce de ifade ettiğim gibi 31 Aralık 2017 tarihine değin olan yapıları ilgilendiriyor” dedi.
Muğla’da 630 kaçak yapı tespit edildi
Bakan kurum, imar barışının 2017 yılı sonuna kadar olan yapıları kapsadığını, lakin Muğla’da bu tarihten sonra yapılan incelemelerde 630 kaçak bina tespit edildiğini söyledi. Kurum, “Ama görüyoruz oysa, mesela Muğla ilimizde bizim teftiş elamanlarımızın yaptığı incelemede, Fethiye’de 236, Köyceğiz’de 105, Marmaris’te 89, Datça’da 77, Menteşe’de 84, Bodrum’da 8, Milas’ta 11, Ortaca’da 3, Ula’da 6, Dalaman’da bir almak üzere şu lahza 15-20 günde saptama edilen sayı 630 adet İmar Barışı’na uymayan yeni kaçak yapı yapılıyor” dedi.
“Yeni firari yapılara müsaade etmeyeceğiz”
2017 tarihinden daha sonra yapılan firari yapıların İmar Barışı kapsamında başvuruları yapılsa, paralarının yatırılması durumunda bile şüphesiz müsaade edilmeyeceğini ve yatırılan paraların devlete irad kaydedileceğini söyleyen Bakan Kurum, “Buradan keza Büyükşehir Belediye Başkanımızı, hem de ilçe belediye başkanlarımız ile konuştuk. Onlara bu kaçık yapıların yıkılması talimatını verdik ve bu firari yapılar yıkılacak. Bu yapılar İmar Barışı’na başvursa, kayıt belgesi alsa, parasını yatırsa deha bu barıştan yararlanamayacaklar. Bunu vatandaşlarımızın net bir şekilde bilmesini istiyoruz. Yatırdıkları bir değer varsa, imar barışına bu konu uymuyorsa bu bedel de devletimize irat kaydedilecek. Bunları da bilmelerini isteriz. Sahadaki uygulamamız ise ilgili belediyelerimiz tarafından valilik koordinesinde bunların hepsi yıkılacak. Yeni firari yapı yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bunu edenlerle ilişkin de kanuni işlemler neyse, bu işlemler Bakanlığımız nezdinde yapılacak ve takipleri yapılacak. Bunları da herkesin açık ve net bilmesini istiyoruz. Buradan ayrıca vatandaşlarımıza, hem de Belediyelerimize çağrıda bulunuyorum. Bu yapıları yapanlara cezai operasyon neyse yapılacaktır. Belediyelerimiz de bunlara müsaade etmesin. Etmesi halinde de onlara ilişkin gereken neyse bunları yapacağımızı tekrar ifade etmek istiyorum” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı, Muğla’da Marmaris’te Mavi Kart uygulaması, Köyceğiz’de Mesire alanı, Ortaca Dalyan’da tekne ile kanal incelemesi, Dalyan ağzı kumsalında tahlil, tedavileri tamamlanan Caretta Ceratte Deniz Kaplumbağalarının denize bırakılması ve akşam de genel bir değerleme toplantısı yapacak.