Çelik İhracatında Yıl Bitmeden Kasıt Tuttu

Çelik İhracatında Yıl Bitmeden Kasıt Tuttu
Çelik İhracatında Yıl Bitmeden Kasıt Tuttu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çelik İhracatçıları Birliği’nden (ÇİB) yapılan açıklamaya tarafından, 11 aylık dönemde Türkiye’nin miktar bazlı çelik ihracatı, yüzde 19,8 artarak 19,3 milyon tona çıktı. Bu Nedenle bu senenin toplamı için belirlenen 19 milyon tonluk ihracat hedefi, geride bırakılmış oldu. Bedel bazında bakıldığında da Türkiye aynı dönemde, yüzde 37,3 artışla 14,1 milyar dolarlık çelik ihracatı gerçekleştirdi.

KASIM AYINDA 2,5 MİLYAR TON İHRACAT

Kasım ayında ise çelik ihracatı miktar olarak bir önceki yılın aynı ayına tarafından, yüzde 60,9 artışla 2,5 milyon tona, layık olarak da yüzde 55,8 artışla 1,7 milyar dolara yükseldi. Açıklamada görüşlerine yer verilen ÇİB Idare Heyeti Başkanı Adnan Aslan, korumacılık önlemleri ilk kez elde etmek üzere birçok sorunla uğraş eden sektörün, karşılaştığı bütün zorluklara rağmen ihracatta galibiyet kaydettiğini aktardı.

2019’DA DA BENZER PERFORMANS HEDEFLENİYOR

Bilhassa yassı sıcak, filmaşin, inşaat çeliği, profil ve yassı kaplama gibi ürünlerdeki artışla 2018 hedefine 11 ayda ulaştıklarını kaydeden Aslan, 2019’da da benzer bir performansı hedeflediklerini belirtti. Aslan, Türkiye’nin çelikte ton başına sıradan bölüm fiyatının Kasım ayında bir önceki yılın benzer ayına oranla yüzde 3,1 azalarak 680 dolar olduğunu, 11 aylık dönemde ton başına sıradan bölüm fiyatın ise 2017’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 14,6 yükselerek 732 dolar düzeyinde gerçekleştiğini bildirdi.

İHRACAT DEMIN İSTENEN SEVİYELERDE YOK

Türkiye’nin mevcut pazarlardaki gücünü korumaya devam edeceğini belirten Aslan, ihracatın demin istenen seviyelerde olmadığı Güneydoğu Asya, Batı Afrika ve Güney Amerika’ya yöneleceklerini ve buralardaki fırsatları değerlendirmek istediklerini kaydetti.