Çavuşoğlu: ‘Seven Sevmeyen, Cepheli Nesnel Cümbür Cemaat Türkiye’ye Güveniyor’

Çavuşoğlu: 'Seven Sevmeyen, Cepheli Nesnel Cümbür Cemaat Türkiye'ye Güveniyor'
Çavuşoğlu: 'Seven Sevmeyen, Cepheli Nesnel Cümbür Cemaat Türkiye'ye Güveniyor'
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’nin İdlib ilindeki hava saldırılarına ilişkin, “Bu uluslararası bir uğraş gerektiren durumdur. İnsani dış politikamızın gereği olarak burada her yerde göçlerin olmaması, insanların evlerini terk etmemesi için, yüzler, binlerce insanın ölmemesi için bu hassasiyeti ve çabamızı sürdüreceğiz.” dedi.

Çavuşoğlu, Yeni Alanya Gazetesi’nin 51. Dim Tv’nin de birinci kuruluş yıl dönümü sebebiyle düzenlenen programda yaptığı konuşmada, son zamanlarda dövizde yaşanan dalgalanma konusunda “saldırıdır” diye rehavete kapılmaya ve geçeceğini beklemeye gerek olmadığını belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Define ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve ekonomi kurmaylarının önemli bir çalışma içerisinde bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, gerekli tedbirlerin alındığını, önemli bir bankacılık sisteminin olduğunu bildirdi.

Parasal disiplini bozmadıklarını vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, “Merkez Bankası rezervimiz böylece. ‘Bu saldırıların arkasında sadece ABD var’, dersek aldanırız. Bazı ülkeler var. Kardeş ve Müslüman ülkeler var. ve biz bunun üstesinden geliyoruz, geleceğiz. Daha önceki krizler nasıl teğet geçtiyse, nasıl daha güçlenerek çıktıysak, daha da enerjik şekilde yolumuza devam edeceğiz.” diye konuştu.

Krizi atlattıktan sonra Türkiye’yi kimsenin tutamayacağına göze çarpan eden Çavuşoğlu, belirlenen hedeflere ulaşacaklarını vurguladı.

“Milletimizin sergilediği dayanışma ve bizlere verdiği güç manâlı”

Turizmde, sanayide, ihracatta, altyapıda, üstyapıda bütün hedeflere ulaşacaklarını kaydeden Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Türkiye’yi bu istikrarlı yoldan Allah’tan diğer kimse döndüremez, döndüremeyecektir. Milletçe birlik beraberlik içerisindeyiz. Milletçe tek yürek olduk. Şu süreçte milletimizin sergilediği dayanışma ve bizlere verdiği şiddet manâlı. Oy versin vermesin. Zaten MHP ile Cumhur İttifakı’nı kurduk ve yolumuza devam ediyoruz. Fakat öbür ittifaklar da var. Olabilir, demokraside bu var. Bu süreçte oy verenlerden de vermeyenlerden de yardım gördük. Biz yeniden uyanan milletiz. Bu dalgalanmada fırsatçılar da çıkıyor. Yalnızca kendisini düşünen, ‘Sürekli bundan nasıl faydalanabiliriz’, eski günleri andıran, stokçuluk, karaborsacılık, ahlak olmayan ve kanuna aykırı davrananlar var. Devlet bunlardan hesabını da sorar, soracaktır.”

“Bu Türkiye’nin kimsesiz yapacağı şey yok”

Bakan Çavuşoğlu, Suriye’nin İdlib ilindeki hava saldırılarına ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu:

“Suriye’de İdlib bölgesinde son zamanlarda yaşanan çatışmaların durması ve insanı dramların yaşanmaması, felaketlerin ortaya çıkmaması için büyük uğraş sarf ediyoruz. İnsani dış politika gereği olarak bir taraftan ikili düzeyde ve daha sonra da Tahran’da gerçekleşen üçlü görüşmede yoğun uğraş sarf ediyoruz. Suriye ile yakından ilgilenen herkes ile temasımız var. ABD ile sorunlarımızı biliyorsunuz. Bu soruna rağmen Suriye konusunda geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Mark Pompei ile görüştük. Temaslarımız var, askeri düzeyde temaslarımız var. O başkadır, bu başkadır. Bu uluslararası bir uğraş gerektiren durumdur. İnsani dış politikamızın gereği olarak burada her tarafta göçlerin olmaması, insanların evlerini terk etmemesi için, yüzler, binlerce insanın ölmemesi için bu hassasiyeti ve çabamızı sürdüreceğiz. Bizi seven sevmeyen herkesin müşterek söylemi, ‘Bunu engellerse durdurursa, Türkiye engeller’. Bu komşu olduğumuz için yok. Rusya ve İran ile ilişkilerimiz olduğu için yok. Türkiye’nin Suriye politikasının insani bir dış politika ve rahat bir ajandası, gündemi olmayan, Suriye’nin geleceğini düşünen, toprak bütünlüğünü destekleyen, bununla beraber Suriye’nin teröristlerden temizlenmesi için mücadele sarf eden, bu uğurda şehit veren ülke olduğumuz için. Seven sevmeyen, cepheli nesnel herkes Türkiye’ye güveniyor, bakıyor. Bu Türkiye’nin kimsesiz yapacağı şey yok. Bu çabayı sürdürmemiz gerekiyor.”