Çavuşoğlu: Acele Olarak Hava Savunma Sistemine İhtiyacımız Var, Ama ABD Bize Satmıyor

Çavuşoğlu: Acele Olarak Hava Savunma Sistemine İhtiyacımız Var, Ama ABD Bize Satmıyor
Çavuşoğlu: Acele Olarak Hava Savunma Sistemine İhtiyacımız Var, Ama ABD Bize Satmıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu Litvanya’da mevkidaşı ile yaptığı basın toplantısında kayda değer talimat yaptı.Çavuşoğlu,”Acil olarak hava savunma sistemine ihtiyacımız var fakat müttefikimiz ABD bize satmıyor.” dedi. Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satırbaşları:

“FETÖ TARAFINDAN ZEHİRLENEN GRUPLAR VAR”

İki ülke aralarında diyaloğun olması manâlı. Dışişleri Bakanı olarak ben de diplomasiden yanayım. Sorunları çözmek sayın Cumhurbaşkanımızın da yetki ve talimatıyla için çok da çaba sarf ettik. Dolayısıyla kongre üyelerinin de Türkiye’ye gelmesi manâlı. Çünkü Amerika’da bambaşka kurumlar var, öbür pozisyonlar var, bambaşka düşünceler var, bütün bir karışıklık var. Türkiye’nin önemini bilen kongre üyeleri de var. Emrindeki FETÖ yüzünden zehirlenen, FETÖ’nün zehirlediği gruplar da var.

“LİTVANYA YÖNETİMİNE HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ”

FETÖ, Litvanya’da da özellikle Tatar toplumunu bölmeye çalışıyor, bölmeye çalışıyor hatta bizim ilişkilerimizi de zehirlemeye çalışıyor. Fakat biz buna müsaade etmeyiz. Burada Tatar toplumunun nasıl Kırım’da Ukrayna’da birliği önemliyse burada da önemli. Biz bu konuda Litvanya yönetimine her türlü desteği vermeye hazırız. Çünkü Tatarlar bizim akrabalarımız.

“SAVUNMA SİSTEMİNİ ABD’DEN ALMAK İSTEDİM, SATMAK İSTEMEDİ”

Sonuçta bu ilişkiler kayda değer ama artık ilişkileri için tehdit dilini bir kenara teslim etmek lazım. Normalleştirmek için kabul edilemez şartlar da koymamak gerekli. Benim acilen acele olarak bu hava savunma sistemine ihtiyacım var. Ben bu hava savunma sistemini müttefiklerimden öncelikle ABD almak üzere edinmek istedim. Lakin bu ülkeler ülkeler bize satamadı veya satiş istemedi. Benim de ihtiyacım var.

“ÜLKEMİ SAVUNACAK SİSTEMİ ALMAK ZORUNDAYIM”

Amerika patriotları bize satma garantisi veriyor mu? F-35’te bile her gün tehditler, yok kongreden geçmez, yok şu olmaz bu olmaz, defalarca böyle şartlar. Fakat benim hava savunmamı korumam gerekli. Herkeste füze var, bu füzelere karşı ben kendi ülkemi savunacak sistemi edinmek durumundayım. Bu benim için bir seçim yok, bir yükümlülük.

“KOVBOY FİLMİ GİBİ ‘BEN İSTEDİĞİMİ YAPARIM’ DERSE, KARŞILIĞI OLUR”

F-35’in biz ortağıyız zaten. Bu fazla kenarlı bir projedir. “Ben istedim Türkiye çıkar” bu yaklaşma yanlıştır, uluslararası hukuk var. Kovboy filmi gibi ‘ben istediğimi yaparım’ derse bunun bir karşılığı olur. Amerika’yla olan sorunlarımızı müşterek konuşarak çözmek isteriz, tek yanlı dayatmayla olacak işler değil bunlar.

Bir ülkenin başka bir ülkeye yönelik adaletli olmayan her kararına yeralma zorunda değiliz.

“RUSYA İLE İLİŞKİLERİMİZ, ABD’YE ALTERNATİF YOK”

Rusya ile ilişkilerimiz AB ile ilişkilere ya da ABD’ye alternatif değil. Türkiye’nin dış politikası denge gözetmektedir.