Çatalhöyük’te yeni keşiflere kapı aralanacak

Çatalhöyük'te yeni keşiflere kapı aralanacak
Çatalhöyük'te yeni keşiflere kapı aralanacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyada insanoğlunun birincil ikâmetgâh yerlerinden biri olduğu kabul edilen Çatalhöyük’te Neolitik Dönem’de 8 bin kişi bir arada yaşadı.

İngiliz kazıbilimci James Mellaart ve ekibince 1960’lı yıllarda keşfedilen Çatalhöyük’te, 9 bin sene önce üstten girilen, birbirlerine bitişik kerpiç evlerde yaşamış insanların sosyal yapısı, beslenme ve giyim şekilleri gibi dağıtılmış konular dünyanın ilgisini çekti.

BAKANLAR KURULU’NUN ÇATALHÖYÜK KARARI

İngiliz bilim adamı Prof. Dr. Ian Hodder’ın başkanlığında Çatalhöyük’te süren kazılar, 25 yıllık alıştırma programının sona ermesi ve alanda daha pozitif kazı yapılmayacağının bildirilmesi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla sona erdi.

Mellaart’ın yürüttüğü araştırmanın bıraktığı noktadan başlayan Hodder’ın başkanlığında 1993’ten bu yanlamasına süren kazılarda ortaya çıkarılan fazla sayıda semptom, 11 ciltlik kazı monografilerinde ve 600 değin bilimsel makale içerisinde yayınlandı.

Prof. Dr. Ian Hodder’ın projesinin sona yaklaşmasıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan bilim heyetince kazı, Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiler Çilingiroğlu’na devredildi.

Çatalhöyük'te yeni keşiflere kapı aralanacak