Dalyan’da caretta carettaların denize yolculuğu
Dalyan’daki caretta carettaların uğrak plajı İztuzu’nda yumurtadan çıkan kaplumbağaların denize yolculuğu görüntülendi. Yaralı caretta carettaların ise tedavileri yapıldı.
1/19
Boyları 1-1,5 metreyi, ağırlıkları 150 kiloyu bulan caretta carettalar, kumsala çıkıp, arkadaki ayaklarını kullanıp farklı alanlara yönlendirilmiş çukurlar açıyorlar ve en yerinde olduğunu hisettikleri çukura yumurtalarını bırakıp denize dönüyorlar.
2/19
Günü dolup da yumurtadan çıkan yavrular içgüdüleriyle ay ışığını pusula alıp denize yöneliyorlar. Oysa bu zorlu bir seyahat. Kumsalı geçip denize gelmek, yavru carettaların minik adımları ile fazla süre alıyor.
3/19
Güneş doğup kumsal ısınmaya başlayıncaya dek yolu katetmeleri lüzum. Bunu başaramayanlar sıcağa yeniliyorlar ya da kuşlara yem oluyorlar.
4/19
Tabii denizde de risk bitmiyor. Belirli bir büyüklüğe ulaşıncaya kadar balıklara yem oluyorlar. Çok azı büyüyüp dev boyuta ulaşabiliyor.
5/19
Büyüyüp de yumurtlama dönemine ulaşanları, içgüdüleri her yerde dünyaya geldikleri bu sahile çekiyor. Yumurtadan çıktıkları sahile bu defa yumurtlamaya geliyorlar.
6/19
Yavruların yumurtadan çıkma zamanı gelince kumsalda ışık veya alev tutuşmak yasak, ışık yavruları yanıltıyor, denizi bulamıyorlar.
7/19
Yumurtlama zamanı, kumsalda dünyanın dört bir yanından gelen çevreciler kamp kuruyorlar. Yumurtalar koruma altına alınıyor. Yavruların sahile ulaşabilmesı için destek de olunuyor ara sıra.
8/19
Türkiye caretta carettaların tehlikesiz bir şekilde yumurtadan çıkıp doğaya karışması için birçok emniyet önlemi alıyor.
9/19
Sahilde kalıcı hiçbir tesis yapılmasına müsade verilmeyen, Muğla’daki dünyaca meşhur İztuzu Kumsalı bunlardan yalnızca biri…
10/19
Caretta carettalar her sene nisan, mayıs aylarında Türkiye ’yi ziyaret ediyor.
11/19
Geçtiğimiz yıl sadece İztuzu Kumsalı’na 18 bin 700 kaplumbağa geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise her yıl düzenli takiplerini yapıyor.
12/19
Ülkemizdeki en büyük caretta caretta popülasyonunu bünyesinde barındıran Belek bölgesindeki yuva sayısı ise 1997 ’de 400 civarındayken, 2014 itibariyle bu sayı 2000 ’lere yaklaştı.
13/19
Burada uzun senelerdir sürekli sürdürülen koruma çalışmalarına Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETÜYAB) önemli katkılarda bulundu.
14/19
‘Caretta carettalar ’ın genel yayılma alanları Atlas, Pasifik ve Hint Okyanusu ’nun ılıman ve subtropikal sularındaki koyların kıyıya yakın olan kesimleri.
15/19
Kuzey Amerika ’daki en büyük popülasyonu Kuzey Karolina ’dan Florida kıyılarına dek olan adalarda bulunuyor.
16/19
En büyük yuvalama alanlarıysa Umman ’ın Masirah Adası. Akdeniz ’de ise Yunanistan ve Türkiye sahilleri.
17/19
Türkiye ’deki yumurtlama bölgeleri Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye, Patara, Kumluca, Belek, Çıralı, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa, Anamur ve Göksu Deltası sahilleri.
18/19
Belek kıyıları, Yunanistan ’ın Zakintos Adası ’nın ardından, Akdeniz ’deki ikinci, Türkiye ’nin ise en büyük yumurtlama alanı.
19/19