Caretta carettalar koruma aşağıda

Caretta carettalar koruma aşağıda
Caretta carettalar koruma aşağıda
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dalyan’da caretta carettaların denize yolculuğu

Dalyan’daki caretta carettaların uğrak plajı İztuzu’nda yumurtadan çıkan kaplumbağaların denize yolculuğu görüntülendi. Yaralı caretta carettaların ise tedavileri yapıldı.

1/19

Boyları 1-1,5 metreyi, ağırlıkları 150 kiloyu bulan caretta carettalar, kumsala çıkıp, arkadaki ayaklarını kullanıp farklı alanlara yönlendirilmiş çukurlar açıyorlar ve en yerinde olduğunu hisettikleri çukura yumurtalarını bırakıp denize dönüyorlar.

2/19

Günü dolup da yumurtadan çıkan yavrular içgüdüleriyle ay ışığını pusula alıp denize yöneliyorlar. Oysa bu zorlu bir seyahat. Kumsalı geçip denize gelmek, yavru carettaların minik adımları ile fazla süre alıyor.

3/19

Güneş doğup kumsal ısınmaya başlayıncaya dek yolu katetmeleri lüzum. Bunu başaramayanlar sıcağa yeniliyorlar ya da kuşlara yem oluyorlar.

4/19

Tabii denizde de risk bitmiyor. Belirli bir büyüklüğe ulaşıncaya kadar balıklara yem oluyorlar. Çok azı büyüyüp dev boyuta ulaşabiliyor.

5/19

Büyüyüp de yumurtlama dönemine ulaşanları, içgüdüleri her yerde dünyaya geldikleri bu sahile çekiyor. Yumurtadan çıktıkları sahile bu defa yumurtlamaya geliyorlar.

6/19

Yavruların yumurtadan çıkma zamanı gelince kumsalda ışık veya alev tutuşmak yasak, ışık yavruları yanıltıyor, denizi bulamıyorlar.

7/19

Yumurtlama zamanı, kumsalda dünyanın dört bir yanından gelen çevreciler kamp kuruyorlar. Yumurtalar koruma altına alınıyor. Yavruların sahile ulaşabilmesı için destek de olunuyor ara sıra.

8/19

Türkiye caretta carettaların tehlikesiz bir şekilde yumurtadan çıkıp doğaya karışması için birçok emniyet önlemi alıyor.

9/19

Sahilde kalıcı hiçbir tesis yapılmasına müsade verilmeyen, Muğla’daki dünyaca meşhur İztuzu Kumsalı bunlardan yalnızca biri…

10/19

Caretta carettalar her sene nisan, mayıs aylarında Türkiye ’yi ziyaret ediyor.

11/19

Geçtiğimiz yıl sadece İztuzu Kumsalı’na 18 bin 700 kaplumbağa geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise her yıl düzenli takiplerini yapıyor.

12/19

Ülkemizdeki en büyük caretta caretta popülasyonunu bünyesinde barındıran Belek bölgesindeki yuva sayısı ise 1997 ’de 400 civarındayken, 2014 itibariyle bu sayı 2000 ’lere yaklaştı.

13/19

Burada uzun senelerdir sürekli sürdürülen koruma çalışmalarına Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETÜYAB) önemli katkılarda bulundu.

14/19

‘Caretta carettalar ’ın genel yayılma alanları Atlas, Pasifik ve Hint Okyanusu ’nun ılıman ve subtropikal sularındaki koyların kıyıya yakın olan kesimleri.

15/19

Kuzey Amerika ’daki en büyük popülasyonu Kuzey Karolina ’dan Florida kıyılarına dek olan adalarda bulunuyor.

16/19

En büyük yuvalama alanlarıysa Umman ’ın Masirah Adası. Akdeniz ’de ise Yunanistan ve Türkiye sahilleri.

17/19

Türkiye ’deki yumurtlama bölgeleri Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye, Patara, Kumluca, Belek, Çıralı, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa, Anamur ve Göksu Deltası sahilleri.

18/19

Belek kıyıları, Yunanistan ’ın Zakintos Adası ’nın ardından, Akdeniz ’deki ikinci, Türkiye ’nin ise en büyük yumurtlama alanı.

19/19