Çankırı’da 8,5 milyon yıllık eski kalıntı bulundu

Çankırı'da 8,5 milyon yıllık eski kalıntı bulundu
Çankırı'da 8,5 milyon yıllık eski kalıntı bulundu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çankırı’daki ‘Verimsiz Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi’nde bu sene yürütülen kazı çalışmalarında, arasında tam bir gergedan kafatasının da yer aldığı takriben 140 eski kalıntı bulundu.

Fatih Mahallesi’ndeki lokalitede 1997 yılından bu yana süren kazı çalışmaları, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Insanbilim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Sevim Erol başkanlığında devam ediyor.

140 PARÇA FOSIL

Bugüne değin milyonlarca takvim pek fazla kalıntıya ulaşılan kazılarda bu yıl 15 türde yaklaşık 140 parça fosile ulaşıldı. Bunlardan ön önemlisini ise bütün bir gergedan kafatası oluşturuyor. Prof. Dr. Erol takriben 20 yıldır Verimsiz Yerler’de kazı çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

Sezon çalışmalarının sonuna yaklaştıklarını bildiren Erol, “Bu seneki çalışmalarımızda gergedana ait tam bir kafatası iskeleti bulduk. Hitit, Mehmet Akif Ersoy ve Ankara Üniversitesinden gelen hocalarım kafatasını çıkarmaya çalışıyor.” dedi.

Çankırı'da 8,5 milyon yıllık fosil bulundu

3 FARKLI NESIL

Kazı çalışmalarının yapıldığı bölgede gergedanların bulunmasının arazinin sulak bir alan olduğunu ispatladığına sinyâl eden Erol, “Şu belli başlı dek bu bölgeden gergedanlara ait 3 öbür türü elde ettik. Bölgeden gergedanlara ait 500’e yakın kafatası çıkarıldı. Şu Anda de iri gergedanlara ait bir gergedanın kafatası çıkarılmak üzere.” diye konuştu.