Buzlu meşrubat mi yahut dişleriniz mi?

Buzlu meşrubat mi yahut dişleriniz mi?
Buzlu meşrubat mi yahut dişleriniz mi?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sıcak geçen yaz aylarında serinlemek için soğuk içecekler ve buz gibi meyveler tüketiliyor. Fakat zararı bilinmesine karşın bir türlü vazgeçilemeyen asitli içecekler ve içinde barındırdığı asit sebebiyle dişlere hasar veren meyve ve meyve suları, sanılandan daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Özellikle de yaz aylarında tüketimi gelişen asitli içecekler ve farklı alanlara yönlendirilmiş besinlerin, dişlerde sarı tabakayı ortaya çıkardığını vurgulayan uzmanlar asit erozyonunun geri dönülmez zararlara sebebiyet verdiğini belirtiyor.

DİŞLERİ BEKLEYEN BÜYÜK SORUN

Vücuttaki en sert ve dirençli madde olan diş minesi, değişik sebeplerden dolayı deformasyona uğruyor. Diş minesinin aşınması anlamına gelen asit erozyonunun yaşanmasında, yaşam tarzının kayda değer etkisi olduğu ise yadsınamaz bir gerçek. Her yaştan kişiyi korkutma eden asit erozyonu, asitli yiyecek ve içeceklerin dişle teması sonucunda diş minesi yüzeyinin yumuşaması ile ortaya çıkıyor. Zamanla bu asidik yumuşama manâlı bir aşınmaya ve dolayısıyla da diş minesinin kalınlığının azalmasına yol açarak dişin dokusu, şekli ve görünümünde değişime ve diş hassasiyetinin artmasına neden oluyor.

ASİT EROZYONUNUN BELİRTİLERİ

Dişlerde transparanlık, renk değişikliği, diş yüzeyinde meydana gelen aşınmalar, çatlaklar, çiğneme yüzeyinde başıboşluk ve çukurlar, dişlerde hassasiyet gibi belirtileri olan asit erozyon bilhassa bazı gıdalar davetiye çıkarıyor. Çağdaş besin alışkanlıklarının bir parçası olarak tüketilen bir takım yiyecek ve içecekler, yüksek düzeyde asit içermesi nedeniyle dişlerde geri dönülmez bir hasara yol açabiliyor.

Buzlu içecek mi yoksa dişleriniz mi?

EN ÇOK GAZLI İÇECEKLER HASAR VERİYOR

Son zamanlarda sağlıklı ve besleyici olmaları sebebiyle meyve suları, düşük kalorili ve yağ oranı düşük yiyecek ve içecekler sıklıkla tercih ediliyor. Ama birçok meyve ve meyve suyunda, çayda, sirkede, şekerli ya da şekersiz gazlı içeceklerde bulunan asit diş minesinin yüzeyinin yumuşamasına ve zamanla diş minesinin aşınmasına sebep oluyor. böylece bilhassa asitli içeceklerden uzaktan durulması diş sağlığı bakımından büyük tartı kazanıyor.

PİŞİRME YÖNTEMLERİNE UYARI

Uzmanlar, modern pişirme trendlerinin de yiyeceklerin içindeki asidi etkileyebileceğine uyari çekiyor. Mesela, İngiltere ’de yapılan bir araştırma; kabak, soğan ve biber gibi sebzelerin fırında pişirilmesinin bu sebzelerdeki asidi, haşlama ve kısık ateşte pişirme gibi geleneksel tekniklere oranla artırdığını ortaya koyuyor.

Buzlu içecek mi yoksa dişleriniz mi?

YEMEKTEN DERHAL SONRADAN DİŞ FIRÇALAMAK FAZLA ZARARLI

Modern yaşamın diğer gereklilikleri de dişlerde asit erozyonu oluşturma riskini fazlalaştırıyor. Bembeyaz dişlere sahip olma modası, piyasada önemli biçimde aşınmaya yol açan diş macunlarının artmasını sağlıyor. Aşınmaya yol açan diş macunları ve bilhassa yemeklerden hemen sonra dişlerin fırçalanması ile yüksek derecede asit içeren yiyecek ve içeceklerin tüketiminin bir araya gelmesi, asit erozyonunun ortaya çıkmasında kayda değer bir rol oynuyor.

Buzlu içecek mi yoksa dişleriniz mi?

ZAMANLA DİŞLERİN SARI TABAKASI ORTAYA ÇIKIYOR

Asit erozyonunun ilk safhalarında dişlerin parlaklığı ya da görünümünde yüzeyin aşınmasına tabi olarak metamorfoz gözleniyor. Diş minesi aşındıkça, minenin altındaki dentin gözle görülebilir duruma geliyor. Bu da dişlerin daha sarı renkte görünmesine, ayrıca sıcak ve soğuk yiyecek, içeceklere aleyhinde daha hassas olmasına sebep olabiliyor. Asit erozyonu daha ciddi boyutlara ulaştığında ise dişlerde bariz sarı lekelere, şeffaflığa, diş uçlarında çatlaklara, daha fazla hassasiyete ve diş yüzeyinde küçük oyuklara sebep olabiliyor.

Buzlu içecek mi yoksa dişleriniz mi?

DİŞLERİNİZİ SERT FIRÇALAMAKTAN KAÇININ

Dişlerin sert ve hızlı fırçalanması ile diş etleri zarar görüyor. Dişlerdeki dentin ve enamel adlı tabakaların aşınmasına niçin oluyor. Asit erozyonunun etkilerinin geri döndürülemez olduğunu vurgulayan uzmanlar, diş muayenesi esnasında diş hekiminden asit erozyonunun belirtilerini mutlaka denetleme edilmesini öneriyor.