Büyük Gün Yarın! En Az Vergi Görüşmelerinde Bu Yıl Bir Birincil Yaşanacak

Büyük Gün Yarın! En Az Vergi Görüşmelerinde Bu Yıl Bir Birincil Yaşanacak
Büyük Gün Yarın! En Az Vergi Görüşmelerinde Bu Yıl Bir Birincil Yaşanacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emekçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan En Az Ücret Saptama Komisyonu, 2019’da geçerli olacak en az ücreti devretmek üzere yarın ilk toplantısını yapacak. Aracısız Olarak 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren minimum ücret görüşmelerinin bu yılki ilk toplantısı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleşecek.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un başlangıç konuşmasıyla başlayacak toplantıda, emekçi tarafını Türkiye Işçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-Meslek), patron tarafını ise Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. Önceki senelerden ayrı olarak bu sene gözler komisyonda başta yer alacak en düşük ücretli çalışanda olacak. Kamuoyunun merak ettiği bu kişinin, Yalova Üniversitesinde emniyet görevlisi olarak çalışan Emniyet-Meslek Sendikası üyesi bayan işçi olacağı öğrenildi.

KOMISYON OY ÇOKLUĞUYLA KARAR VERİYOR

Yasa gereği 5’er emekçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan En Az Aidat Tespit Komisyonu yarınki birincil toplantısının ardından emekçi ve işverenin konut sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. 2019 yılında geçerli olacak en düşük ücretin açıklanmasının beklendiği dördüncü ve son görüşme ise yine Bakanlıkta yapılacak. Yönetmelik gereği, Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, asgari 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

“İŞLETMELERİN EKONOMIK DURUMLARI DA GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULSUN”

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç yaptığı açıklamada, minimum ödenti belirlenirken sadece enflasyon rakamlarına odaklanılmaması gerektiğini belirterek, “Enflasyon rakamının dışarıda ülkenin ve işletmelerin içerisinde bulunduğu ekonomik durumlar, yatırım ve rekabet ortamı ile işsizlik oranı da göz önünde bulundurulsun” dedi.

İşverenler olarak geçmiş enflasyon yerine niyet enflasyonun dikkate alınmasını istedikleri dile getiren Koç, şunları kaydetti:

“Geçmişte yaşamak yerine hedefleri önümüze koymalıyız. İşverenlerimizin maliyeti, ekim ayından itibaren en düşük ödenti desteğinin kalkmasıyla yüzde 5 arttı. 2019 yılı için bu desteğin artırılarak tekrar uygulanmasını istek ediyoruz. aynı zamanda toplu meslek sözleşmesi uygulanan iş yerleri için SGK patron teşviklerinin artırılarak sürdürülmesini istiyoruz.”

“DÖRT KARAKTER AİLE DİKKATE ALINARAK BELİRLENMELİ”

Türk-Meslek Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da minimum ücretin taban ücret olduğunu belirterek, bu ücretin bir kişiye kadar değil dört karakter aile dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini söyledi. Son dönemde ekonomide yaşanan gelişmelere ast olarak asgari ücretli çalışanların geçim sıkıntısının önemli boyutlara ulaştığını açıklayan Irgat, “Yeni en düşük ücrette bu sene gerçekleşen enflasyon oranı dikkate alınmalı. Bunun yanında ülkenin büyümesi ve gelişmesi de göz önünde bulundurularak rahat payı da eklenmeli” dedi.

Irgat, bu sene başta asgari ücretle geçinen bir işçinin Türk-Meslek heyetinde yer alarak komisyona katılacağını anımsatarak, bu işçinin komisyonda minimum ücretle geçinmenin zorluklarını anlatacağını söyledi.

MEVCUT EN DÜŞÜK AIDAT NET BİN 603 LİRA

En Az aidat, halen bekar bir işçi için brüt 2 bin 29 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 603 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise olağan işçilerden bambaşka olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net bin 725 lira 8 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 2 bin 384 lira 66 kuruş. Bunun 2 bin 29 lira 50 kuruşunu brüt minimum vergi, 314 lira 57 kuruşunu sosyal emniyet primi, 40 lira 59 kuruşunu patron işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.