‘Büyük alalım seneye de giyer’ diyemiyorsanız uyarı

'Büyük alalım seneye de giyer' diyemiyorsanız uyarı
'Büyük alalım seneye de giyer' diyemiyorsanız uyarı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuklarda fiziki gelişme geriliğinin en önemli nedenlerinden birinin bağırsak parazitleri olduğu belirtiliyor. Aileler tarafından çok sık ayrım edilmeyen bu hastalık, tedavi edilmezse büyük problemler yaratabiliyor.

BAĞIRSAK PARAZİTİ

Bağırsak parazitleri çoğunlukla gözle görülemeyen yumurtaların ağızdan alınarak, gözle görülen kurtçuklara dönüşmesi anlamına geliyor. sonra bu kurtçuklar, sindirim sisteminde yaşamaya başlıyor ve enfeksiyona niçin oluyor. Bağırsak parazitleri tedavi edilebilen ama bazen de tekrarlayabilen bir rahatsızlık olduğundan ebeveynlerin epeyce özenli olması gerekiyor.

HASTALIK BELİRTİLERİ

Uyku sırasında ağızdan salya gelmesi, çocukta sürekli olarak bulantı ve kusma görülmesi, çocuğun şiddetli karın ağrısı çekmesi, çocukta iştahsızlık ve halsizlik, çocuğun yetkisiz kilo alması veya bir anda kilo vermesi gibi belirtileri olan hastalığın önemli sıhhat problemlerine sebep olabileceği öngörülüyor.

'Büyük alalım seneye de giyer' diyemiyorsanız dikkat

UZMAN HEKİME BAŞVURUN

Parazitin cinsine bağlı olarak; kansızlık, karaciğer ve dalakta çoğalma, bağırsakta tıkanıklık, deride döküntüler, astım, büyümede geç kalma ve hem ağır organ hasarları bile yaşanabiliyor. böylece çocukta hastalık ile ilgili belirtiler görülüyorsa, gecikmeden bilirkişi bir doktora gösterilmesi gerekiyor.

ÇARE ŞEKLİ

ILK OLARAK parazit türünün tespit edilmesi gerekiyor. Çünkü kullanılacak ilacın dozu da parazite kadar farklılık gösterebiliyor. Çare süresi parazitlerin direnç değişikliğine göre uzuyor veya kısalabiliyor. Çocukla birlikte diğer aile üyelerinin de çare edilmesi süreç baştan başa zorunlu görülüyor. Bilhassa kıl kurdu gibi parazitler laf konusuysa ailede herhangi bir belirti görülmese deha herkesin tedavi edilmesi gerekiyor.

'Büyük alalım seneye de giyer' diyemiyorsanız dikkat

ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN ASALAK ÇEŞİTLERİ

Kıl kurdu, kamçı kurdu, dairesel solucanlar, tenya, amip, giardia ve çengelli kurtlar çocuklarda görülen parazit şekilleri olarak ortaya çıkıyor.

ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Uzmanlara kadar rahatsızlık öncesi sonrasında alınabilecek önlemler şu şekilde sıralanıyor:

“Çiğ olarak yenilen meyve ve sebzeler iyi yıkanmalıdır. İçilen suların temiz olduğundan belirli olunmalıdır veya su kullanılmadan önce kaynatılmalıdır. Çocuklara yemek yemek hazırlarken eller efendice yıkanmalıdır. Çocuklara tuvaletten sonra, yemek yemek yemeden önce, dışarıya oynadıktan daha sonra ellerin yıkanması alışkanlığı kazandırılmalıdır. Az pişmiş et yenilmemelidir. Çocuklar toprakta çıplak ayakla gezmemelidir. Asalak yumurtaları çivi aralarında bulunabildiğinden tırnaklar uyumlu kesilmelidir. Anne sütüyle besin koruyucudur. bu nedenle bebekler birincil 6 ay sadece anne sütüyle beslenmelidir.”