Bu yollardan dinmek cesaret ister

Bu yollardan dinmek cesaret ister
Bu yollardan dinmek cesaret ister
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aybüke SENGİR / email protected

Serüvenci biriyseniz, tanıdık bütün ehliyetlere sahip de olsanız, bu yollardan geçmenizi  kesinlikle tavsiye etmiyoruz. İki ili birbirine bağlayan mı dersiniz, bariyersiz ve virajlı yollar mı dersiniz, ne kadar ürkütücü olabilirse pek ürkütücü. Yeni yerler keşfetmenin heyecanına kapılmadan önce geçilecek yolların güvenliliğini yine de bir kontrol etmekte fayda var. İşte Türkiye ’nin geçmeye yiğitlik isteyen en güvenli olmayan yolları..

BAYBURT – OF YOLU

Listenin en başında dünyanın en zorlu yolları aralarında gösterilen Bayburt-Trabzon aralarında bulunan o muhteşem virajlı yol var. Burada dağ eteklerindeki yüzlerce kilometre yol bariyersiz.

Bu yollardan geçmek cesaret ister

VEFAT YOLU

Trabzon’un Çaykara ilçesindeki Derebaşı Virajları, Trabzon ile Bayburt’u, en kısa mesafe olan 3 bin 500 metre yükseklikteki Soğanlı Dağı üzerinden birbirine bağlıyor. Rus askerleri göre 1916 yılında yapıldığı ve o dönem ‘ölüm yolu’ olarak adlandırıldığı bilinen güzergahta virajlar, tek seferde dönülemiyor. ‘Derebaşı virajları’ diye aşina yol, Trabzon ile Bayburt’u, en yakın yer olan 3 bin metre yükseklikteki Soğanlı Dağı üzerinden birbirine bağlıyor. Bu yolu tarif etmeye kelimeler yetmez gerçekten, resim ne kadar zalim olduğunu gösteriyor. Dünyanın en tehlikeli yollarını araştıran ‘www.dangerousroads.org’ sitesi doğruca fazla konuşulmaya başlanan yol, doğa tutkunları için turizme kazandırılması hedefleniyor.

Bu yollardan geçmek cesaret ister

KEMALİYE TAŞ YOLU – ERZİNCAN

Türkiye ’nin Doğu Anadolu Bölgesi ’nde bulunan, Kemaliye Taş yolu dünyanın en bariz yollarından biri olma özelliği taşıyor. el yapımı olan 8 kilometrelik bu yol, kayalar kırılarak bütün 132 senede yapıldı.

Bu yollardan geçmek cesaret ister

NEFRET EDILEN ŞEY TÜNELİ GİBİ…

Önceleri sadece insan genişliğinde olan bu yol zamanla vasıta geçişi için genişletilmeye çalışıldı, son durumu ise bu şekilde… Taş yol, yıllar sonradan Kemaliye ’yi Erzincan-Sivas karayoluna bağlıyor. Artık ulaşımdan ziyade turizm amaçlı kullanılan bu yol, içinde irili ufaklı çoğu tüneli de barındırıyor. Dünyaca meşhur Guoliang Tüneli ’nden bile daha korkutucu bir taş yol olduğu belli.

Bu yollardan geçmek cesaret ister

ZİGANA GEÇİDİ – GÜMÜŞHANE

Zigana geçidi, yılın beş ayı karla çizgili olan 2032 m yüksekliğinde bir yer. Rakım olarak o kadar yüksekteki burası, tünele vardığınızda ağaçların yerini bozkırların aldığını görüyorsunuz zaten. Zigana Geçidi, Kuzey Anadolu Dağları’nda, Gümüşhane ili sınırları içerisindeki bir geçit. Rakımı bütün 2032 metre, araba çıkarken zorlanıyor haliyle. Yer yer daralan ve bariz virajları yer alan yol, bilhassa kış aylarında çok güvenli olmayan bir hal alıyor.

Bu yollardan geçmek cesaret ister

TÜRKİYE’NİN EN UZUN TÜNELİ OLACAK

ACILEN bölgede büyük bir alıştırma var. Bilhassa kış aylarında yağışın ve karın yoğun olduğu geçitte keskin virajlar ve rampalar da bu projeyle ortadan kalkmış olacak. 29 Ekim 2019 tarihinde hizmete girmesi hedefleniyor. Proje bittiğinde, Doğu Karadeniz ve Kafkasları, Ortadoğu ve İran ’a bağlayan Trabzon-Gümüşhane karayolu üstünde bulunan Tarihi Ipek Yolu güzergahındaki Yeni Zigana Tüneli bittiğinde Ovit Tüneli ’ni de geçerek Türkiye ’nin en uzun karayolu tüneli olacak.

Bu yollardan geçmek cesaret ister

YAĞDONDURAN GEÇİDİ – SİVAS

Sivas ilini Malatya’ya bağlayan karayolunda bulunan geçit, kış aylarında aralıksız kapanıyor. 1750 metre rakımlı, ilginç isimli yol geçidi gerçekten. Mayıs ayında bile kapalı olabiliyor. Söylenti odur ki yağlı bir et yiyen adamın biri yağdonduran geçidinin zirvesindeki çeşmeden su içiyor. Su öyle soğuk ki yağ adamın karnında donuyor ve adam orada ölüyor, geçidin ismi de buradan geliyor anlayacağınız.

Bu yollardan geçmek cesaret ister

KUŞ YUVASI GEÇİDİ

Karapınar – Gümüşkavak Yolu üzerindeki Kuş Yuvası Geçidi, yokuş yukarı, belirgin zikzaklarla doymuş ve kuytu bir geçit. 1401 metre yükseklikte bir noktada yer alıyor. Bu yoldan geçmeden önce de 2-3 kez düşünmeniz gerekecek.

Bu yollardan geçmek cesaret ister