Bu okulda öğrencilerin keyfi uygun

Bu okulda öğrencilerin keyfi uygun
Bu okulda öğrencilerin keyfi uygun
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

RİZE (İHA) – Rize’de yer alan okul öğrencilere evlerini aratmıyor.

Rize’nin Pazar İlçesi’nde eğitim veren TOKİ Ilk ve Ortaokulu’nda sınıflar öğrencilerin konforu için ev gibi hazırlandı. Kundura ile girilmeyen sınıflarda zevkle ders işleyen öğrenciler rahatlıkla yerde yatıp film de izleyebiliyor. Kitap okumak için önce kaydıraktan kaymak zorunda kalan öğrenciler sınıfında bir köşesinde yer alan alanda oyun oynamanın tadını çıkartıyor. Sınıfa kurulan ranzada dinlenen minikler aynı zamanda ranzanın altında da boyama yaparak el becerilerini yükseltiyor.

Kütüphanesinden müzik odasına değin koridorları bile öğrencilere ders işlemeyi özleten okulda yanı zamanda öğrencilere özel yapılan kilitli dolaplarla öğrenciler ağır sırt çantasını taşımaktan da kurtuluyor. Kitapları dolaplarda bulunduran öğrenciler evlerine sadece ödevlerini yanında alarak hafif bir klasör ile gidiyor. Kısacası miniklerin okulu evlerini aratmıyor.

Pazar TOKİ Birincil ve Ortaokulunda öğretmenlik yapan Sınıf Öğretmeni Işık Halkası Ertemoğlu öğrencilerin öğrenimi için sınıfları sevdirmeleri gerektiğini ve sevdirmek için de sınıfa bir ev edası katmak istediklerini söyledi. Ertemoğlu “Bir Anda bir kıvılcımla sınıfı bu şekilde dizayn etme kararı aldık. Dedik ki sadece sınıf mantığında olmasın sınıflarımız. Çünkü çocuklarımız günün çoğunu burada geçiriyorlar ve yaşam boyu öğrenmeden bahsediyoruz. Dolayısıyla sınıflarını da ayrıca öğrenecekleri, keza eğlenecekleri bir bölge haline getirmeye çalıştık. Değişik etkinliklerle bu rahatlığı sağlayalım istedik. 3. Yılımız bu, çocuklar kendilerini çok daha bakımlı hissediyorlar. Sınıf içerisinde kendilerini evde gibi hissediyorlar. Aslında bu şekilde yaparak yaşayarak öğrenmiş oluyorlar. Gerçekten çocuğa dünyanın döndüğünü küre ile gösterebiliyoruz lakin bu şekilde olunca çocuk eliyle dokunarak hissederek dünyanın döndüğünü görüp, doğrusu yaşamış oluyor” şeklinde konuştu.

Bir diğer öğretmen Okay Ertemoğlu ise hayalinin farklı olmak ve ayrı öğrenciler yetiştirmek olduğunu ifade ederek “Parolam zaten farklı olmaktı. Ayrı bir derslik olması, farklı öğrenciler yetiştirmekti benim amacım. Bunu yapmak için ise çalışmalar yaptım, makaleler okudum. İnternetten dağıtılmış ülkeler; İsviçre olsun, Avusturya olsun buranın misal sınıflarına baktım. Onların eğitimde öbür modeller kullandıklarını gördük. Oralardan esinlenerek böyle bir derslik kurduk” dedi.

Öğrenciler için tüm zorlukları kaldırdıklarını, herşeyi kolay ayla getirdiklerini dile getiren Ertemoğlu, öğrencilerin kendilerini evlerinde hissetmeleri için sınıfa laminat parke döşettiklerini ve ayakkabılarını çıkartarak sınıfa girdiklerini dile getirdi. Ertemoğlu “Çocuklar artık yaşları minik olarak 1. sınıfa geliyorlar. Sınıfa ürkmeden girmelerini, o büyük barbar sıralar yerine daha küçük, fiziklerine daha uygun sıralarda ders görmelerini amaçladım. Her çocuğun zeka alanı bambaşka. Biri sözel, biri sayısal, birinin matematik zekası fazladır, birinin sanat yönü ağırdır. Bizde onu açığa çıkarmak için bu yolu denedik. Birincil geldiklerinde büyük sıralar vardı. Zorlanıyorlardı sırayı çekmekte, eğilip yazmakta. Sınıfa geldiklerinde derslik renksizdi, adi beyaz duvarlar vardı. Bu beni bile iterken çocukları itmesi alışılagelmiş. Bizde bunun önüne geçmek için sınıfı kendim boyadım. Deniz içi akvaryum tarzı bir konsept oluşturduk. Dolap yaptırdık ve çocukların kitapları dolapta. Katiyen eve kitap göndermiyoruz. Ağır sırt çantası yükünden de çocukları kurtarıp evde yapacakları etkinlikleri biz onlara veriyoruz ve klasörle okula eve gidip geliyorlar. Laminat döşedik yerleri, evlerinde nasıl yalın üçgenin taban olmayan kenarı dolaşabiliyorlarsa burada da böylece dolaşabiliyorlar” biçiminde konuştu.

Mektep müdürü Mehmet Şahin Yazıcı ise genç ve azimli öğretmenlerin gayretleriyle okulun bu ayla dile getirerek “Öğrenci odaklı çalışmaya uğraşıyoruz. Bunda emeği geçen genç öğretmenlerimiz var, azimli öğretmenlerimiz var. Ben onlara teşekkür etmek istiyorum. Yapılan mücadeleler bizzat öğretmenlerimizin şahsi gayretidir. Mektep idaresi olarak muavin oluyoruz fakat tartı öğretmenlerimizin düşünceleridir” ifadelerini kullandı.