Brunson için yeni itiraz Tüzük Mahkemesi’ne yapılacak

Brunson için yeni itiraz Tüzük Mahkemesi'ne yapılacak
Brunson için yeni itiraz Tüzük Mahkemesi'ne yapılacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir’de terör örgütleri PKK ile FETÖ adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla tutsak yargılanırken, sıhhat sorunlarının bulunduğu gerekçesiyle 25 Temmuz günü konut hapsi kararıyla cezaevinden tahliye edilen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson için avukatı İsmail Cem Halavurt kısa süre önce İzmir 2’nci Ağır Suç Oluşturan Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Halavurt’un, konut hapsinin ve yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması için yaptığı uygulama, 2’nci Ağır Suç Oluşturan

Mahkemesi’nce reddedildi. Duruşma heyetinin reddettiği istek, incelenmek üzere, üst duruşma olan İzmir 3’üncü Ağır Suç Oluşturan Mahkemesi’ne gönderildi. Üstteki duruşma de suç vasıflarında değişiklik olmadığı gerekçesiyle oy birliğiyle konut hapsi ile yurt dışına çıkış yasağına yapılan itirazı reddetti.

YENİ IŞLEM AYM

Ağır canice mahkemelerince rahip Brunson ile ilgili itirazların reddedilmesi üzerine avukat İsmail Cem Halavurt, yeni süreç başlamak üzere harekete geçti. Halavurt, lokal mahkeme süreçlerinin tamamlanmasından daha sonra 1 ay içinde AYM’ye bireysel başvuruda bulunacaklarını açıkladı. DHA muhabirine konuşan avukat Havavurt, “Taleplerimizin, bu haliyle İzmir 2’nci ve 3’üncü ağır ceza mahkemeleri arasında gidip geleceğini anlıyoruz. Bunun üstüne gerekçeli kararın elimize gelmesinden daha sonra 1 ay içinde kişisel başvurusu için Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz” diye konuştu.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Terör örgütleri PKK ile FETÖ adına 9 Aralık 2016’da, kabahat işlediği iddiasıyla tutuklanan ABD’li rahip Andrew Craig Brunson hakkında hazırlanan iddianamede, din adamı görüntüsü altında laf konusu terör örgütleri adına kabahat işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve seve seve iş birliği yaptığı kaydedildi. Brunson’ın FETÖ’nün üstteki düzey mensupları ile kod isimlerini mahsus görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski ‘Ege Bölgesi imamı’ ile firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile hakkında ‘silahlı terör örgütü üyesi olmak’ suçlamasından dava açılan Uluslararası Bağışlama Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği bahis edildi. Brunson’ın ABD’li askere gönderdiği 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin başarısız olmasından endişe duyduğuna ilişkin mesaj içeriklerine yer verilen iddianamede, cep telefonundaki, ‘Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk. İsa’ya dönmek için gerekli şartlar oluştu. Darbe teşebbüsü bir şoktu. Çoğu Türk geçmişte de olduğu gibi askeriyeye güvendi oysa bu sefer çok geçti. Ve darbe teşebbüsünden sonradan bu diğer bir sallama. Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız’ mesajı da dosyaya eklendi. Teknik incelemede de sanık Brunson’ın, görüşmediğini öne sürdüğü FETÖ’nün iddiaya göre ‘Ege Bölge imamı’ firari davalı Bekir Baz ile birbirlerine fazla yakın yerde 293 kez GSM sinyali de tespit edildi. Mahkeme heyeti, 25 Temmuz günü dosya üstünde yaptığı incelemede, Brunson’ın tutukluluğunu konut hapsine çevirerek, sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirdi.

Brunson için yeni itiraz Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak

Brunson için yeni itiraz Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak