Bruksizm nedir

Bruksizm nedir
Bruksizm nedir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Istemeden çenenin kullanılarak yapıldığı, diş sıkma, diş gıcırdatmalara yol açan çene kasılmaları ya da ağız sıkmalarının tıp dilindeki karşılığı Bruksizmdir. Toplumumuzda da sıklıkla görülen bu rahatsızlıktan birçok vakit farkında olmadan gelişmektedir.

İKİ NEDENİ VAR

Diş sıkma alışkanlığına her ne dek bir hastalık dense de gerçekten bir hastalıktan çok alışkanlıktır. iki nedenen oluşan Bruksizm stres ve ağız yapısından kaynaklanmaktadır.

Gerginlik sebebiyle dişleri gıcırdamka, birbirine sürtmek gibi istemsiz davranışlar gösterilebilirken, bununla birlikte da ağız yapısının bozukluğu da bu duruma sebebiyet vermektedir.

ZARARLARI NELER

Dişlerin birbirine sürtmesi sonucu aşınma, sızlama,çatlak ve kırıklar oluşurken bununla beraber çıkmakta olan dişlerde de yer değiştirmeler meydana gelebilmektedir.

Yanağın iç yüzünde beyaz çizgiler oluşur ve dilin civarda dişlerin izleri görünür. Baş boyun ve yüz kaslarında sancı oluşur. Daha Alçak yüz yüksekliği düşer, çene ucu ve burun ucu birbirine yaklaşır ve daha yaşlı bir görünüm oluşur. Alt çene zamanla öne doğru yer değiştirir ve içbükey (iç bükey) profil görüntüsü oluşur. Yüz köşeli ve kare biçiminde görünür.

Uzmanlar dişlerin bir şeyler yemek yemek dışında birbirine temas etmemesi konusunda özellikle uyarır.