BM ‘Umutsuz yolculuklar’ raporunu yayınladı

BM 'Umutsuz yolculuklar' raporunu yayınladı
BM 'Umutsuz yolculuklar' raporunu yayınladı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birleşik Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), “Devasız Yolculuklar” adıyla yayımlandığı raporunda, Akdeniz’in yamalı göçmenler için ne değin güvenli olmayan olduğunu bir kez daha vurguladı.

2018 YILINDA 600’DEN ARTI GÖÇMEN ÖLDÜ

Raporda, 2018 başından bu yanlamasına Akdeniz’den Avrupa’ya ulaşmaya çalışan bin 600’den arti baştan savma göçmenin yaşamını yitirdiği veya kaybolduğu kaydedildi.

Akdeniz’den Avrupa kıyılarına ulaşan düzensiz göçmen sayısının geçen yıllara tarafından ciddi oranda düştüğü belirli raporda, vefat oranlarının ise çabucak arttığı vurgulandı.

AVRUPA’YA DINMEK İSTEYEN HER 18 KİŞİDEN 1’İ ÖLDÜ

Rapora kadar, ocak ve ağustos ayları aralarında Akdeniz’den Avrupa’ya geçmeye çalışan her 18 kişiden biri öldü veya kayboldu. 2017’de her 42 kişiden birinin yaşamını yitirdiği veya kaybolduğu kayıtlara geçmişti.

BÖLGE KURDİ’NİN CESEDİNİN BULUNMASINDAN BERİ EN ÖLÜMCÜL YER

Raporda, Akdeniz’in baştan savma göçmenler açısından 2 Eylül 2015’te ailesi ile Muğla’nın Bodrum ilçesinden Yunanistan’ın İstanköy Adası’na şişme botla geçmeye çalışırken annesi ve kardeşi ile boğulan Bölge Kurdi’nin cesedinin bulunmasının gerisinde geçen 3 yılda “en ölümcül” hale geldiğinin altı çizildi.

BM 'Umutsuz yolculuklar' raporunu yayınladı

RAPORDA GÖÇMENLERİ ENGELLEYEN ÜLKELERE ELEŞTIRI

Derme Çatma göçmenlerin Avrupa’ya karayoluyla geçiş esnasında karşılaştıkları tehlikelerin de asıl hatlarıyla anlatıldığı raporda, bir takım ülkelerin düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik sınır bölgelerindeki aldıkları önlemler eleştirildi.

BMMYK, göçmenlerin “ölümcül yolculuklarının” önüne geçilmesi için Avrupa ülkelerine düzensiz göçmenlere güvenli ve ve yasal geçit yolları açmaları, yeni iskan alanlarını artırmaları ve ailelerin bir araya gelmesinin önündeki engelleri kaldırmaları çağrısında bulundu.

BM 'Umutsuz yolculuklar' raporunu yayınladı

BMMYK Avrupa Bürosu Direktörü Pascale Moreau, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu rapor, Akdeniz’in dünyanın en ölümcül deniz geçişlerinden biri olduğunu bir kez daha onay etti.” ifadelerini kullandı.

“AVRUPA İNSANİ BİR SINAVDAN GEÇİYOR”

Moreau, Avrupa kıyılarına ulaşan düzensiz göçmen sayılarının düştüğünü anımsatarak mevcut sayıların yönetilebilir olduğunu, aynı zamanda Avrupa’nın insani bir sınavdan geçtiğini ifade etti.

BMMYK’nin raporunda, bu yıl 7’si haziran ayından bugüne değin almak üzere Akdeniz rotasında yaşanan 10 olayda 50 ya da daha fazla göçmenin öldüğüne uyarı çekildi.

Geçen sene Kuzey Afrika-İspanya rotasında 200 yamalı göçmen hayatını kaybederken bu sayı yılın 8 ayında 300’ü geçti.

Karayolu güzergahlarında yaşamını yitiren düzensiz göçmenlerin sayısı geçen yılın tamamında 48’di. 2018’in başından bu yandan karayolundan Avrupa’ya ulaşmaya çalışan 78 birey öldü.