BM ABD Kalıcı Temsilcisi Haley’den Rusya’ya Sert İdlib Eleştirisi

BM ABD Kalıcı Temsilcisi Haley'den Rusya'ya Sert İdlib Eleştirisi
BM ABD Kalıcı Temsilcisi Haley'den Rusya'ya Sert İdlib Eleştirisi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BM Emniyet Konseyi’nin Ortadoğu gündemi ile gerçekleştirdiği toplantıda konuşan BM ABD Kalıcı temsilcisi Nikki Haley, Rusya’nın ve Esad Rejimi’nin Suriye’deki faaliyetlerini sert bir dille eleştirdi.

ABD’nin Birleşmiş Milletler Temsilcisi Nikki Haley, Esad rejiminin İdlib bölgesine aleyhinde gerçekleştirdiği agresif tutumu ve Rusya’nın rolünü sert bir dille eleştirdi. ABD’nin İdlib’e gerçekleştirilecek bir agresif yaklaşımın “Sonuçları tarif edilemez şekilde ödenecek, çok tehlikeli bir şart” olarak nitelendiğini belirten Haley, bölgede yaşayanların yüzde 99’nun günahsız, sivil millet olduğunu belirtti.

Guta ve Halep’te daha önce Esad rejimi göre yapılan ablukaların sivilleri öldürdüğünü anlatan Haley Esad’ın mutlaka durdurulması gerektiğini açıklama ederek, Esad rejimi üzerinde etkisi olan İran’ın bu konuda etkin olması gerektiğini söyledi. Rusya’nın ise yapabileceği fazla şey varken yapmamayı seçim ettiğini bildiren Haley “Eğer Rusya İdlib konusunda Esad’a yardım ederse hepimiz Rusya’nın nerede durduğunu anlayacağız” dedi.

“Esad’ın terör karşıtı hareketten anladığı okulları, hastaneler bombalamak”

İdlib’de teröristlerin bulunmasını bir hakiki olduğunu ancak bunların miktarının çok eksik olduğunu bildiren Haley, diğer çözümler bulunabileceğini söyledi. Haley, “Esad’ın terör karşıtı hareketten anladığı okulları, hastaneler bombalamak” dedi.

Esad rejiminin Suriye’yi harabeye çevirdiği belirterek ABD’nin uluslararası kamuoyu ile beraber Suriye’nin ayağa kalkmasına takviye etmeye hazırlanmış olduğuna da değinen Haley, bu çalışmaların ilk önce barışın sağlanmasıyla başlayabileceğini açıklama etti.

ABD’nin halen diyalog ile bir çözüm bulabileceğine inandığını, bunun özgürce gerçekleşecek seçimlerle olabileceğini gösteren Haley, “Esad’ın ve destekleyenlerin yaptıkları nesiller baştan başa hatırlanacak. Esad’ı İdlib’den uzakta durmaya çağırıyoruz” diyerek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni harekete geçmeye eğlence etti. – NEW YORK