Berat Albayrak’a dolar soruldu

Berat Albayrak'a dolar soruldu
Berat Albayrak'a dolar soruldu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NTV’de soruları yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dolarda yaşanan dalgalanmalarla ilgili gündelik dalgalanmalara bakılmaması gerektiğinin altını çizerek şu değerlendirmelerde bulundu:

JURNAL POLİTİKALARLA TÜRKİYE’Yİ YÖNETMEMEMİZ LAZIM

“Bizim artık günlük politikalarla Türkiye’yi yönetmememiz lazım. Bugün şöyle oldu, sabahtan böyle oldu, öğlen, akşam yok. Türkiye’nin yapı bir idareli dönüşümü açısından fazla dinç bir süreci başlattı. Hele de 24 Haziran’la başlayan zinde ekonomik yeni pespektif ortaya koyan resimle birlikte inşallah fazla daha bambaşka bir süreci ortaya koyacağımızı ifade edelim. Burada kastım şu, bu güncel ve gündelik dalgalanmalarla yaşayan yok, ülkede bir sistem var bir hesaplı mutasyon var, yerleşik bir altyapılar ve işlem var. Türkiye olarak artık biz aktüel ve gündelik dalgalanmalarla değil, yapı olarak çok enerjik bir dönüşümün; sanayi üretimi, üretim endeksine dayalı gerçekten Türkiye’nin istihdam manasında, cari değil yatırım manasında büyüyen bir modele geçişiyle alakalı bu süreci başlattı.

Türkiye olarak biz sürdürülebilir dinç bir büyümeyi bütçe disiplini ve dengeli bir maliye disipliniyle birlikte benzeyen güdümlü halde yürütmek zorundayız.”

Albayrak: Jurnal politikalarla Türkiye’yi yönetmeyeceğiz

Canlı yayında açıklamalarda yer alan Albayrak’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

İRADENİN MASADA OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ

“Mantıklı bir akılla süreci idare etmek lazım. İki ülke ilişkileri tarihi geçmişi olan ilişkiler. Zinde tarihi ilişkileri bu çerçevede değerlendirip idare etmek lazım. Son dönemki gelişmelerin bu hassas teraziyle yürütülmesi gerekli. Devlet ağırlığını elden bırakmamak lüzumlu. Sabahtan gerçekleşen dışişleri bakanları arasındaki mülâkat iradenin masada olduğunu görüyoruz. ABD ile ilişkilerde bugünden yarına bakmamak lazım. Sabahleyin Dışişleri Bakanımızla da görüştüm. İki ülke aralarında zinde bir iradenin masada olduğu ortaya koyulmuş. İki ülkenin Dışişleri Bakanı da çözüm yönünde irade ortaya koymaya yönelik sonuç dargın.

ABD İLE İPLER HİÇBİR SÜRE KOPMAZ

Amerika ile ilişkilerimizde bugünden yarına bakmamak lüzumlu. Bugün gergin olabilir, yarın düzelebilir. ABD ile ipler hiçbir vakit kopmaz.

— Günlük söylemlere dayalı, provokatif bilgilere dayalı yok, devlet ciddiyetinin ortaya koyacağı süreçlerle ortaya ayarlamak lüzumlu.

— Araya bambaşka kanallar, söylemler girdiği süre piyasa, ülkeler, kamuoyu farklı yorumlar ortaya koyabilir. Gerginlikler diyoruz, piyasaları gerginleştirebilecek söylemler diyoruz. İpler hiçbir vakit kopmaz. İşte Amerika Kuzey Kore, görüşüyorlar. Toplum ve kamuoyu şunu bilmeli, hepten kopmak ve yakınlaşmak yok.

ORTALIĞI KARIŞTIRMAYA KARŞIN SÖYLEMLER ÖNCEDEN BERİ VARDI

Her koşula da hazırlanmış olmak zorundayız. Bundan yandan sıkıntımız değil. Bugün gayet yapıcı olumlu bir süreç var. İki ülkenin menfaatine olacak şekilde, dinç bir irade masaya konmuş. Bundan 5 dakika sonra bu oldu, 10 dakika sonra şu oldu; yok. Duyuyorum bazen. Arkadaşlar falan söylüyorlar. Ortalığı karıştırmaya yönelik söylemler önceden beri vardı ama bunlara şeref edilmemesi gerekli.

FAZLA DAHA REALIST BİR OVP’DEN BAHSEDİYORUZ

Türkiye olarak dinç bir büyümeyi bütçe disiplini ve dengeli finansal disiplinle eşgüdülmü yürütmek durumundayız. Çok daha realist bir OVP’den bahsediyoruz. Biz artık katılımcı bir düzeyde yoğun bir çerçeveyi ortaya koymamız gerekiyor. Yeni Türkiye vizyonu dediğimiz resmi ortaya koymamız gerekiyor. Küresel değişimi dürüst ması ve net hedefleri destekleyen politikaları ortaya koyması gerekiyor. Ahenk ortaya düzenlemek gerekiyor. OVP için birincil toplantımızı bu hafta yaptık. Eylül ayının ilk yarısında açıklayacağız.”