Belarus Ankara Büyükelçisi Savinykh: Türkiye ve Belarus Ticarette Kendi Para Birimlerine Aşmak İstiyor

Belarus Ankara Büyükelçisi Savinykh: Türkiye ve Belarus Ticarette Kendi Para Birimlerine Aşmak İstiyor
Belarus Ankara Büyükelçisi Savinykh: Türkiye ve Belarus Ticarette Kendi Para Birimlerine Aşmak İstiyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Belarus’un Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh, “Biz, Türk lirası ve Belarus rublesine geçmek istiyoruz.” dedi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Belarus Büyükelçiliği ortaklığıyla düzenlenen Belarus ile Yatırım ve Ticaret Fırsatları Forumu’nun açılışında konuşan Büyükelçi Savinykh, iki ülke arasındaki idareli ilişkilerin geliştirilmesi için bir araya geldiklerini söyledi.

“OLUMLU YANSIYACAK”

Türkiye ile Belarus’un faal bir hesaplı ilişkiye sahip olduğunu söyleyen Savinykh, “Türkiye ve Belarus bundan daha sonra iki ülke arasında yapılacak ticarette kendi para birimlerine devretmek istiyor. Bu başkalaşım, ticari ilişkilere olumlu olarak yansıyacaktır. Biz, Türk lirası ve Belarus rublesine geçirmek istiyoruz.” diye konuştu.

Savinykh, Belaruslu yetkililerden aktarılan istatistiklere kadar, 2018’in ilk çeyreğinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin 530 milyon dolara ulaştığını, sene sonunda bu rakamın bir milyar dolara ulaşmasını beklediklerini ifade etti.

İki ülke aralarında gelişmiş bir ticari model oluşturmak için gümrük sorunları, nakliye giderleri ve vergi problemlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini bildiren Savinykh, daha çabuk ve ucuz nakliyecilik sisteminin iki ülkenin temel ihtiyacı olduğunu söyledi.

“TİCARETİ ENGELLEYEN VE YAVAŞLATAN TÜM UNSURLAR KALDIRILACAK”

Büyükelçi Savinykh, Türk ve Belarus hükümetinden yetkililerin ocakta idareli ilişkileri ilerletmek nedeniyle her tarafta bir araya geleceğini, görüşmenin belli başlı konusunun ticaret hacminin en üstteki seviyeye çıkarılması olacağını, bunun için gerekli önerilerin sunulacağını vurguladı.

İki ülke arasında yeni model bir idareli ilişki üzerinde çalışıldığını dile getiren Savinykh, iki ülke arasındaki ticareti engelleyen ve yavaşlatan bütün unsurların kaldırılmasının planlandığını sözlerine ekledi.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ise Belarus ile hesaplı ilişkileri daha ileri bir düzeye taşımak istediklerinin altını çizerek, “Ortak ticaretimizi kendi milli paramızla yapabiliriz.” dedi.