BDDK’dan Dövize Yeni Hücum: SWAP İşlemlerine Getirilen Kısıtlamalarda Oran Değişti

BDDK'dan Dövize Yeni Hücum: SWAP İşlemlerine Getirilen Kısıtlamalarda Oran Değişti
BDDK'dan Dövize Yeni Hücum: SWAP İşlemlerine Getirilen Kısıtlamalarda Oran Değişti
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) SWAP işlemlerde özkaynak sınırının yüzde 50’den yüzde 25’e çekildiğini duyurdu.

ASAP YÜZDE 50’DEN YÜZDE 25’E DÜŞTÜ

BDDK’dan yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“Bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı lira olan paraSWAPLAR’ından, işlemin açılış tarihinde spotta yurt içi bankaların TL verip döviz aldıkları SWAP işlemleri ile yine bu mahiyetteki SWAP sözde (spot + vadeli döviz işlemi) işlemler toplamı bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının yüzde 25’ini geçemeyecek olup, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye dek yeni bir işlem yapılamayacak ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemler yenilenemeyecektir. Söz konusu oran günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacaktır.

SWAP NEDİR?

Swap, “takas etmek, değiş tokuş etmek, başkalaştırmak” anlamlarına kazanç. Swap, iki tarafın belirtilmiş bir zaman dilimi içinde bir varlık veya yükümlülüğe tabi olan bambaşka faiz ödemelerini veya döviz cinsini müşterek olarak değiştirdikleri bir değiş tokuş sözleşmesidir. Swap işlemlerinde, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski en üye indirmek amaçlanmaktadır.

SWAP ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

İki tarafın kayıtlı bir süre dilimi içinde farklı faiz ödemelerini ya da bambaşka para birimlerini karşılıklı olarak değiştirdikleri değiş tokuş sözleşmesine swap sözleşmesi denir. Swap piyasasında genelde döviz swapları ile faize dayalı swap sözleşmeleri operasyon görüyor.

Faiz swapında, biri değişmez faizle, diğeri istikrarsız faizle borçlanan iki taraf faiz ödemelerini birbirleriyle değiştirirler, ancak sermaye hiçbir şekilde el değiştirmez.

Çapraz döviz swapı, iki bambaşka para birimindeki kur riski kesin bir vakit bertaraf edilerek, faizi yüksek olan para biriminin faiz getirisinden yararlanma namına yapılan işlemdir. Bu Nedenle kur riski taşımadan, yüksek getiriye sahip öteki kur birimine geçilir.