Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`nun yatırım yapılabilir notun kaybedilmesiyle maliyetleri artan bankaları destekleyecek bir karar almak üzere çalıştığı söyleniyor. Karar, rezervlere de olumlu yansıyabilir.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Fitch Ratings’in not indirimiyle yatırım yapılabilir seviyenin altına düşen bankaların Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nezdinde tuttuğu döviz cinsinden zorunlu karşılıklara uygulanan risk oranında artışı engelleyecek bir karar üzerine çalışıyor.
BusinessHT’’de yer alan habere göre konuya yakın kaynaklar, not indirimi sonucunda kredi munzam karşılıklarının yüzde 50’den yüzde 100’e yükseltilerek sermaye yeterlilik oranlarının etkilenmemesi için Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) BDDK’dan aldığı oluru takiben Basel’e yaptığı başvuru yaptığını söyledi.
Başvurunun henüz sonuçlanmamakla birlikte Basel tarafında olumlu karşılandığı belirtildi. Basel’den cevabın beklendiği süreçte de BDDK’nın bankaların munzam karşılıkları artırmamaları için karar almak üzere olduğu ifade ediliyor.
BDDK’DAN BEKLENEN KARAR KREDİLERİ DESTEKLEYEBİLİR
Bu kararın da bankaların kredi maliyetlerinde artışın engellenmesiyle sistemi rahatlatarak kredi büyümesini teşvik etmesi, bu açıdan hem bankacılık sektörü hem de reel ekonomi için pozitif etki yapması bekleniyor.
BDDK KARARI TCMB REZERVLERİNE DE OLUMLU YANSIYABİLİR
Karar ayrıca, geçtiğimiz hafta 3,8 milyar dolar azalarak 2012’den bu yana en düşük seviyeye gerileyen TCMB brüt rezervleri için de destekleyici olabilir. Geçtiğimiz hafta rezervde yaşanan gerilemenin bir kısmı eurobond ödemesinden bir kısmı da not indirimi nedeniyle TCMB’deki dövizlerinin risk ağırlığı artan bankaların bu dövizleri TL’ye çevirmesinden kaynaklanmıştı.
BDDK’nın kararıyla bankaların bu dövizler için risk ağrılığını yükseltmek zorunda kalmayacak olmaları TL’ye geçişi durdurarak TCMB rezervlerine de olumlu yansıyabilir.
SERMAYE YETERLİLİĞİNİ DESTEKLEYECEK
Kaynaklara göre kararla birlikte sistemde 30-60 baz puan sermaye yeterliliği karşılığı artışı olacağı hesaplanıyor.
NOT İNDİRİMİ BANKA MALİYETLERİNİ ARTIRMIŞTI
Fitch’in not indirimiyle son yatırım yapılabilir notu da kaybeden bankaların portföylerinde bulunan eurobond tahvilleri ve TCMB’de tuttukları dövizin risk ağırlığı yükseldi. Diğer taraftan kredi karşılığında TCMB’ye yatırılan munzam karşılıkları oranı da yüzde 50’den yüzde 100’e çıkıyor ki bu hem sermaye yeterlilik oranları düşürücü hem de maliyetlerin artmasıyla kredi kanallarını tıkayıcı etki taşıyor.
BDDK’NIN İLK HAMLESİ ‘IIRA’ OLDU
BDDK henüz not indiriminden önce, 12 Ocak’ta yayımlanan kararıyla Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin üstünde tutan bankaların yabancı para cinsinden varlıklarının risk ağırlığının hesaplanmasında artık Islamic International Rating Agency’nin (IIRA) kullanılabilmesine olanak tanımıştı.
O tarihlerde Davos zirvesinde soruları yanıtlayan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Not indirimi halinde 100 ila 140 bps sermaye yeterliliğimiz düşecek ki sermaye yeterliliğinde yüzde 12 altına düşme imkanı zaten yok. Bu da kredi verme imkanlarını daraltır. Rating düşünce kredi karşılığında TCMB’ye yatırdığımız munzam karşılıkları oranı yüzde 50’den yüzde 100’e çıkıyor. Bu da kredi hacmini tıkıyor.” demişti.
Ateş, BDDK’nın IIRA’ya verdiği itibarı da bu açıdan “çok yerinde bir karar” olarak gördüğünü belirtmişti.
Kurul’dan beklenen yeni karar kredi derecelendirme kuruluşu geçişi sürecini de kaldırarak not indirimiyle munzam karşılıklarını artırması gereken, portföylerinin risk ağırlığı artan bankacılık sisteminin tümden rahatlatmış olacak.