Bayramda midenizi koruyacak öneriler

Bayramda midenizi koruyacak öneriler
Bayramda midenizi koruyacak öneriler
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kurban Bayramı’nda uygun olmayan şartlarda kesilmiş kurbanlıkların bulantı, kusma ve ishal ile seyreden sindirim sistemi enfeksiyonlarına davetiye çıkardığını söyleyen Doç. Dr. Suna Yapalı “Sindirimi şiddet olan etin dinlendirilmeden, uygun koşullarda tüketilmemesi de hazımsızlık, şişlik ve reflü gibi sindirim sistemi şikayetlerine niçin oluyor” diyor. Peki bayramda çoğaltma bildiren mide ve sindirim sistemi problemlerinden korunmak için nelere dikkatli olmak gerekiyor? Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı, fazla kayda değer uyarılar ve önerilerde bulundu.

Eti yerinde şartlarda saklayın

Eti tüketeceğiniz miktarlarda porsiyonlara bölün ve derin dondurucuda saklayın.

Tezgahta çözdürmeyin

Sıcak yaz günlerinde tezgahta çözdürülen et mikroorganizmaların anında çoğalmasına yol açacağından buzdolabı veya mikrodalga fırında çözdürün.

Tekrar dondurmayın

Buzdolabı veya mikrodalgada çözdürdüğünüz etin tamamını pişirin, çözdürdüğünüz eti bitmiş dondurmayın.

Eti anında pişirmeyin

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı “Kurbanlık hayvanın kesildikten daha sonra vefat katılığı durumunun ortadan kalkması için minimum 24 saat dinlendirildikten sonradan pişirilmesi gerekir. Bekletilmeden hazırlanan et daha sert olur ve sindirimi zordur. Etler yavaş ve kısık ateşte kendi suyu ile pişirilmeli, iç yağ ve kuyruk yağı eklenmemelidir” diyor.

Kırmızı eti öğlen tüketin

Geç saatlerde tüketilen etin sindirimi daha şiddet olduğundan Kurban Bayramı’nda hazımsızlık ve şişkinlik yaşamamak için kırmızı eti geç saatler yerine öğle saatlerinde tüketin.

Öğün atlamayın

Bayram ziyaretlerinin uzaması, ikramlarda yenilen yiyeceklerin verdiği tokluk hissi öğün atlamaya ve akşam yemeklerinin geç saatlere kaymasına niçin olabiliyor. Geç saatlerde yenilen yemekler reflüyü tetikleyebileceğinden, yemek yedikten en düşük 3 saat daha sonra yatmaya özen gösterin.

Porsiyonlara uyarı edin

Et tüketimini abartmayın. Jurnal et tüketiminizin 100-150 gr yani yaklaşık 3-4 köfte veya eşdeğeri miktarı aşmamasına uyarı edin.

Sebze ve salatayı ihmalkârlık etmeyin

Etin yanında pirinç pilavı, patates, börek gibi glisemik indeksi yüksek besinlerin tüketilmesi sindirim güçlüğü ve kabızlık yakınmalarını arttırabileceğinden etin yanında sebze yemekleri ya da salata seçim edin.

Kavurma ve mangal keyfiniz zehir olmasın

Doç. Dr. Suna Yapalı “Kavurma ve mangal keyfi sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz Kurban Bayramı’nın geleneksel lezzetlerinden. Kavurmayı kahvaltıda ve akşam geç saatlerde tüketmemeli. Mangalda et yakılmadan pişirilmeli. Mangal ateşinde yanmış et mide, pankreas ve kalın bağırsak kanseri için risk oluşturabilir” diyor.

Etin iyi piştiğinden belirli olun

Çiğ ve az pişmiş etler aracılığı ile sindirim kanalına hayvanlardan bir takım hastalıklar bulaşarak paraziter hastalıklar, tenyazise (millet arasında abdest bozan ya da şerit) sebep olabilir. Eti tüketmeden önce yeterince pişirildiğinden kesin olun.

Gazlı içecekler ve alkolden kaçının

Etin yanına tüketilen gazlı içecekler ve şeker içeriği yüksek meyve suları reflüyü tetikleyebilir, kan şekerini yükseltir, keza sindirim güçlüğü ve şişkinliği arttırabilir. bu nedenle serinlemek için su ve ayran tüketin. Özellikle mangal sofralarında etin yanında tüketilen alkol sindirim sisteminin savunma mekanizmasını bozarak reflü, hazımsızlık, şişlik ve bağırsak alışkanlıklarında değişime yol açabileceğinden alkolden uzakta durun.

Dere ve kahveyi abartmayın

Bayram ikramlarının vazgeçilmezlerinden dere ve kahve tüketimine bayramda dikkat edin. Su seçim etmeniz gereken en sağlıklı akıcı. Bayramda ortalama 2-2.5 lt su içmeye itina gösterin. Öğünlerde çok pozitif su tüketimi reflüyü arttırabileceğinden, öğün aralarında tercih edin.

Seri yemeyin, iyi çiğneyin

Gıdaların sindirimi ağızda çiğnemek ile başlıyor. Besinler ne kadar iyi çiğnenir ve yavaş yenirse sindirim kolaylaşıyor, beyinde tokluk hissi daha ivedi oluşuyor. Kurban Bayramı’nda reflü, hazımsızlık, gaz sancıları, kabızlık yakınmaları ve kilo alımına karşı eti iyi çiğneyerek tüketin.

Ziyaretlerde hamur işi ve tatlılara uyarı edin

Baklava, revani, kadayıf ve börek gibi yiyecekler bayram ziyaretlerinde reddedilmesi şiddet ikramlar. Ancak leziz olduğu değin, karbonhidrat içeriği de oldukça yüksek olan bu yiyecekleri günde 1 porsiyon ile sınırlayın, akşam yemeği sonrası tüketmeyin. Bu Nedenle sindirim güçlüğü, şişlik ve reflü gibi sindirim sistemi yakınmalarının oluşmasını engelleyebilirsiniz.

Egzersizi unutmayın

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı “9 günlük tatilin de olduğu bayram dönemi rehavete yol açmamalıdır ve günde asgari 30-45 dakika tempolu yürüyüş yapılması sindirim sistemini rahatlatacak, metabolizmayı hızlandırarak kilo alımını engelleyecektir. Son sözümüz de bayramda tatil beldelerini tercih edenlere; sıcak yaz günlerinde yerinde hijyen şartlarında hazır yiyecekler tüketilmeli, porsiyonlarda aşırıya kaçılmamalı. Daha evvelden reflü, gastrit ve huzursuz bağırsak sendromu gibi tanıları olan hastalar bayram süresince özellikle kendilerinde hastalık yaratıcı besinlerden uzakta durmalıdır. Bayram sonrası sindirim sistemi yakınması olanlar ise mutlaka bir Gastroenteroloji Uzmanı’na başvurmalıdır” diyor.