Başkanlık Sözcüsü İbrahim Kalın açıklamalarda bulundu

Başkanlık Sözcüsü İbrahim Kalın açıklamalarda bulundu
Başkanlık Sözcüsü İbrahim Kalın açıklamalarda bulundu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İtalya’daki hayatını kaybedenlere taziye iletip, Amerika’nın, Türk lirasını yıpratmaya yönelik adımlar attığını dile getiren İbrahim Kalın,  “Son günlerde ABD yönetiminin gayrimeşru kararları sebebiyle Türk ekonomisinde de dalgalanmalar oldu. Büyük oranda hesaplı savaş çerçevesinde Türk lirasını yıpratmaya yönelik adımları gördüm. Ama son günlerde aldığımız tedbirler çerçevesinde iyiye dürüst gidişin başladığını görüyoruz. Türk ekonomisinin temelleri sağlamdır. Dünyada en zinde bankacılık sistemlerine sahip olan ülkelerden biri Türkiye’dir. Türkiye kimseyle bir hesaplı savaştan yana değildir fakat kendisine yönelik bir atak olduğunda da tepkisiz kalması sözkonusu değildir. BD yönetiminin Kanada, Meksika, Rusya, Küba ve NATO gibi gerilimlere girdiğini gördük. Dünyanın ekonomik dengelerine ve ABD çıkarlarına hasar verdiği açık şekilde ortadadır. Alacağımız tedbirlerle, Türk ekonomisindeki normalleşmenin süreceğini görüyoruz. ifadelerine yer verdi.

İşsizlik oranındaki düşüş ve istihdamdaki yükselme da başka bir göstergedir. Bu ekonominin de olumlu bir seyirde ilerlemekte olduğunu doğrulama etmektedir. ABD veya başka bir yönetimin kısıtlayıcı yöntemine aleyhinde EuroZone öncelikle almak üzere özgürlükçü bir sistemden yana olduğumuzu tarif etmek istiyoruz. Bundan sonradan temaslarımız da devam edecek. dedi.

“TERÖRLE MÜCADELEDE ARA VERİLMEYECEK”

Terörle mücadelede imtiyaz verilmeyeceğini vurgulayan Kalın, “Güvenlik bizim için manâlı, Türkiye çevresinde yaşanan milli emniyet sorunlarına verdiği tedbirler ve gösterdiği tepkiler de devam edecek. PKK terör örgütüne karşı ciddi mesafeler aldığını görmekteyiz. Terörle mücadele konusunda sonuç alınacak adımlar atılıyor. Türkiye’ye dönük tehditleri imha etmek için mücadelemiz devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

MERKEL VE MACRON GÖRÜŞMESİ

Kalın, Katar Emiri, Sayın Cumhurbaşkanımızla bir araya geleceğini bildirip, “Bu ziyareti biz önemsiyoruz. Katar’ın Türkyie’nin yanına olduğunun bir işaretidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın, bugün öğleden sonra Sayın Merkel ile, yarın da Sayın Macron’la telefon görüşmesi olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın eylül başında Kırgızistan’a bir ziyareti gerçekleşecek.” diye konuştu.

“TÜRKİYE F 35’LERE BAĞLI DEĞIL”

F-35’lere karşın kararları aktaran Kalın, “Sayın Trump’ın imzaladığı bu madde bir paketin içinde. şu anda bir maddesel karşılığı yok, bizim pilotlarımızın eğitimi devam ediyor. Türkiye F-35’lerin yalnızca müşterisi değildir, o projenin ortaklarından birisidir. Şu esas kadar belirlenmiş ödemeler de yapmıştır. İşte böylece bir noktaya giderse Türkiye hukuk yollarına gider. Umarız iş bu noktaya gelmez. Türkiye’ye dönük böyle tehditlerle bir mesafe alınamayacağını herkesin bilmesi gerekir. ABD ürünlerine dönük boykot çağrısını da bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Türkiye’ye karşısında başlatılan bu savaşın bir neticesinin olmasının beklenmesi de bayağı. Vatandaşlarımız milli ve yerli bir tepki göstermiştir.” açıklamasında bulundu.

ÇİN RUSYA İRAN YERLİ PARA İŞBİRLİĞİ

Merkez bankalarının yetkilendirildiğini söyleyen Kalın, “Bu konu gündemde bir konudur. Bunu diğer ülkelerle de konuştuk. Merkez Bankaları yetkilendirildiler. Incelemeler sürüyor. Ciddi bir mesafe alınıyor. Bunu diğer ülkelerle de yapabiliriz. Doları korkutma unsuru olarak göstermek isteyenlere karşısında tepki olarak bu arayışın güçlendiğini görüyoruz. Biz bu konuda son derece olumlu bir davranış içerisindeyiz.” denildi.

ABD İLE GÖRÜŞMELER

Onlar bir papaz için bu ilişkileri adeta en ince ayrıntısına kadar yıkma noktasına getirirken, Türkiye’nin yasal ve ivedi milli tehdit konusunda adım atmadığını görüyoruz. PKK ve FETÖ.