Başkan Kocaoğlu ile Ak Partili Üyeler Arasında Sert Ağız Dalaşı

Başkan Kocaoğlu ile Ak Partili Üyeler Arasında Sert Ağız Dalaşı
Başkan Kocaoğlu ile Ak Partili Üyeler Arasında Sert Ağız Dalaşı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Büyükşehir Belediyesinin bütçe görüşmelerine AK Partili meclis üyesi ile Başkan Aziz Kocaoğlu’nun tartışması damga vurdu. AK Partili meclis üyesi İmet Tunç’un Başkan Kocaoğlu’na yönelik “Kentinden çok kendine hizmet etmeye çalışan bir anlayış vardır” sözleri üzerine Kocaoğlu, büyük tepki göstererek “Kente değil kendine çalıştı, çağırmak ne aramak? Bunun açıklamasını yap, varsa hırsızlık, namussuzluk şerefsizlik bunun delilini sun.” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Kurulu Kasım Ayı Klasik Toplantısı ikinci birleşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti. Birleşimde İZSU 2019 yılı mali yılı bütçesi ve performans programı görüşüldü. İZSU’ya 2019 yılı için 2 milyar 469 milyon 352 bin lira bütçe ayrıldı. Görüşmelerde söz bölge AK Parti Meclis Üyesi İmet Tunç, bütçedeki faiz ödeme tahminlerindeki denkleştirme tahminine ilişkin laf alarak, “Daha önceki sorunlar yumak haline gelmiştir. Geçmişten bugüne sorunları bekletmiş kümülatif sorunlarla bugüne dek geliştir. Her yıl benzer sorunlar gün yüzüne çıkmıştır, sorunlar çıktıktan sonradan çözüm düşünülmüştür. Sorunlar kimi yerlerde yama gibi durmuştur. Görüşlerimiz kısmen karşılık bulmuştur. Kanalizasyon, körfez kirliliği, şehri saran koku probleminde gerekli tedbirler alınmamıştır. Problemler devam etmektedir. Bilimsel çözümler getirilememekte, projelendirme gelişmemektedir. Kanalizasyon ile ilgili sorunu çözüme eylem planınız nedir? Dere ıslahları ne vakit bitecektir? Yağmur suları ne vakit ayrıştırılacak? Şehri saran kokunun her yerde etmemesi için önlem gücenmiş mıdır? Bu sorunları bugüne kadar beklettiniz. 14 senedir bu sorunları niçin çözmediniz? Siyasi erk ve ekonomik problemin olmadığı ortamda çözülmeyen sorunlar yumağı iradesizlik, tecrübesizliğin, bilgisizliğin ifadesidir. Lokal seçimlere sayılı aylar kala çoğu proje tamamlanmamıştır. Bu yılların sonunda hemen hemen apaçık bırakıp gidiyorsunuz” dedi.

“Diğer belediyeler vatandaşa hizmet üretiyor”

“Körfez temizliğini de 10 yılda başlar 40 yılda tamamlarsınız” diyen Tunç, “Görünen o ki İzmir için yüzülebilir körfezin de İzmirlilerin ne vakit göreceği projelerde meçhule girmiştir. Önümüzdeki yaz yine körfezde koku yaşanacak. İzmir’i saran kokuya önceden tedbir almayarak açıklama yapmayarak hesap verememiştir. Mutlaka geçmiş yıllardaki bahaneleriniz ardına sığınacak ve ‘yatırımlar’ diyeceksiniz. Öteki belediyeler vatandaşa hizmet üretiyor. İzmir’de ne gereken yatırım, ne somut çalışma görüyoruz. İzmir 2019 seçimlerinde kararını buna kadar verecektir. Keşke geride kalan 14 yılda azıcık olsa tasarruf etseniz su kaçaklarını engelleyebilirsiniz. İZSU ticari işletme mantığıyla yürütülüyor. Fena yürütülen bu kurumun İzmir sorunlarına odaklı çalışması temennimizdir. 14 yıldır kenti yönetiyorsunuz, son 5 yılda 13 defa suya zam yaptınız. İZSU’nun kısa sürede toparlanmasını ve İzmir’e uygu gündeme gelmesini diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Kocaoğlu’ndan ‘kendine çalıştın’ sözlerine sert tepki

İmet Tunç’un Başkan Kocaoğlu’na yönelik “Kentinden çok kendine hizmet etmeye çalışan bir kavrama vardır” sözleri üstüne Kocaoğlu, büyük tepki gösterdi. Tunç’un sözlerine karşılık Kocaoğlu, “Eğer kentinden fazla kendine hizmet dersen hatalı olur. Böyle dillendiremezsin. Dilendirme kardeşim biz kendimize değil kentimize çalıştık. Kente değil kendine çalıştı, seslenmek ne demek? Bunun açıklamasını yap, varsa hırsızlık, namussuzluk şerefsizlik bunun delilini sun” dedi. Arkasından CHP’li meclis üyelerinin İmet Tunç’a seslerini yükseltmesi üstüne Başkan Kocaoğlu, “Lütfen oturun ben aciz miyim yanıt vermekten? Lütfen ya. İmet kardeşim bak kendine çalıştın ne aramak?”diyerek meclis üyelerini susturdu.

“İZSU vatandaşların taleplerine cevap verememektedir”

İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Ali Kökoğuz, “İZSU’nun güvenilmez davranışları sebebiyle İzmirli vatandaşlar nereye başvuracaklarını bilemiyorlar. İZSU vatandaşların taleplerine cevap verememektedir. İZSU varsa derdin var. Siyasi ömrünüz yeterse yüzülebilir körfez hakkında da doğru konuşup konuşmayacağız anlaşılacak” dedi. Bunun üzerine Başkan Aziz Kocaoğlu, “Nasıl ömrün yeterse. Bırakmayız, sen istemezsen. Nereye gidiyoruz. Canımı sıkma hala benim adaylığım aday olup olmamam. Sen üzülüyorsan söyle gitmeyiz” dedi.

Google’a İzmir ve eşek yazınca…

İzmir’in Kiraz ilçesinin Yukarı Çayağazı Mahallesi’nde ‘Eşekle su taşınıyor’ haberini gündeme getiren Kökoğuz, “2018 yılında vatandaşa eşekle su taşıyorsunuz. Google’da ‘İzmir ve eşek’ yazınca bu çıkıyor. Google’da İZSU’yu birinci sıraya getirdiniz, sizi tebrik ediyorum”dedi. Kökoğuz’a cevap veren Kocaoğlu, “Ben ne yazınca ne çıkıyor mükemmel biliyorum” diye konuştu. Kökoğuz, İZSU’nun yüzde 15 indirim yapmasını istek etti.

İl Sağlık Durumu Müdürünün raporunu biliyorsunuz

İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis Üyesi Hatice Tatlı Söz aldı. Tatlı AK Partili meclis üyelerini sözlerini eleştirdi. “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’e ihanet etmedi. Sağlık Durumu Müdürlüğü Körfez suyunda çözümleme yapıldığını, analizleri kesintisiz bu değin kirli diyorsunuz, sağlık durumu nasıl rapor yazdığını iyi biliyoruz. Halk hala balık tutuyor. Evine balık götürüyor. Herhangi bir hastalık yok. Olsaydı sağ olurdu. İmet Bey yüzde 15 indirim yapın, diyor. Aradaki su fiyat farkının tekrar suyun ucuz olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Başkan Kocaoğlu’dan yeniden adaylık göndermesi

Çağlar Haspolat’ın “Hala anketlerde birinci çıkıyorsunuz” sözleri üzerine Başkan Kocoağlu, “Anketör gidiyor. Soruyor ‘Büyükşehir adayı kimi görmek istersiniz’ diye . Diyor oysa ‘Aziz Kocaoğlu 1 Ekim tarihinde büyükşehir adayı olmadığını açıkladı. Bu bilgi ışığında kimi bakmak istersiniz’ diyor. Buna karşılık yurttaş ‘Aziz Kocaoğlu’nu bakmak isteriz’ diyor. Öylelikle birinci çıkıyorum. Çağlar yeniden başımı derde soktun” dedi. Bunun üzerine AK Parti sıralarından ‘Vatandaşı kırmazsınız’ demeleri üstüne Başkan Kocaoğlu gülerek, ‘Herhalde vatana, millete şanslı olsun” ifadelerini kullandı.

“Sanıyorsunuz ancak akarsu bir defa temizleniyor”

Meclis üyelerinin arkasından Başkan Kocaoğlu söylev yaparak, eleştirilere cevap verdi. Çay ıslahının bitmeyeceğini dile getiren Kocaoğlu, “Bende şeker, tansiyon, pansiyon değil. Haksızlığa tepki gösteriyorum. ‘Körfezin temizliği de bitmez. Niye? Çay vardır her yıl, çay vardır 5 sene. Bu çay temizliğini siz sanıyorsunuz ama bir kere temizleniyor, ömür boyu temizlenmeyecek. Kanalizasyon ve arıtma yaptıran maksimum ilden bahsediyoruz. hemen İstanbul biz 100’sek yüzde 45’mizde. Ankara’da yüzde 5,5 altımızda. Çevreye bu dek yatırım yapılmış. Bitti mi bitmeyecek. Şehir Halkı büyüyor biz peşinden koşmaya çalışıyoruz. Her konuda eleştirebilirsin bu konuda da eleştirebilirsin. Lakin rakamlar, çevre konusunda büyükşehrin yaptığı yatırımları ortadan uyandırmak olası değildir” dedi.

“Transparan belediye bulursanız çerçeveletip evinizin duvarına asarsınız”

Belediyenin şeffaf olmadığı söylemlerine yönelik Başkan Kocaoğlu, “Saydamlık konusuna gelirsek, bu belediyeden daha şeffaf belediye bulursanız çerçeveletip evinizin işyerinizin duvarına asarsınız. İZSU çalışmıyor, bu eleştiriye karşı şunu söylüyorum. Biz 24 saat içilebilir su vermeyi hedeflemişiz. Bazı köylerimizde, bölgelerimizde çeşitli nedenlerden nedeniyle, suyun kimyasalın aratması gibi nedenlerden nedeniyle susuz bırakmadık. Tankerle taşıdık yeni kuyular açtık. Aralıksız içilebilir suyu hemşerilerimize sunuyoruz. Yan ancak muhalefet ‘İZSU çalışmıyor’ diyecek. Çok zam yapan belediye, tüketici fiyat endekslerine kadar her ay zam yapmadı diğer iller gibi. Zam otomatiğe bağlandı. 30’unda TÜFE 2.58, TÜFE ne değin 5.39. ve buraya geldik. İZSU’nun eleştirilecek bir yeri varsa, artı yatırım yaptığı için ve idareli sıkıntılardan müteahhitlerle sıkça problem yaşandığı için, görülmemiş bir altyapılar çalışmasına girdiğimiz için ve yağmur suyunu gündeme taşıdığımız için. Evet, hastalık verdik, su patlaklarına ara sıra yetişememe sorunları yaşadık. İZSU’nun tek hatası vardır. Su patlaklarına yetişememe konusu, onu da telafi etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Yüzülebilir Körfez Projesi

Yüzülebilir körfez projesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi:

“Yüzülebilir körfez hedefi, nasıl yüzülebilir olacağı, belediye başkanı ve İZSU’dan 5 arkadaşımızla yaptığımız egzersiz sonucu devlet demiryolları ile birlikte hareket etme gerekliliği, birlikte ÇED raporu edinmek için uğraştık. Pilot patron TCDD olmasına karşın, tüm eksiklikler bitti dedikten sonra 2,5 senede ÇED raporu aldık. Ondan daha sonra Büyükşehir Belediyesi rapor alınır alınmaz, körfez kanalı yapımız için yer tespiti ve çalışmalarını yapılmıştır. Proje sonunda bütün hazırlılarımız yaptık. Kazı ve nakliye çalışmaları başlayacaktı. Devlet Demiryollarında bugüne aldığımız bilgiye takriben bir yeni kalede diğer taraftan liman içinde deniz içindeki yükseltiye, iki tane topuğun düzeltilmesi için ihale yaptı duyumlarını alıyoruz. Bu körfez temizliği ile ilgili liman yolunun 14 metre derinliğe indirilmesiyle ilgili değildir. Seçim arifesinde körfezde çalışmaya başladık imajı için bir iki topuğun ihaleye çıkıldı duyumlarını alıyoruz. Önünde hiçbir engel yoktur. Yapılacak meslek bellidir. Derhal proje ihalesine çıkıp, yapabilir. Biz 13,5 kilometre 250 metre genişliğinde 8 metre derinliğinde sirkülasyon kanalı yaptığımızda yalnızca para harcamış olacağız, geri dönüş olmayacak. Bunun ciddi maiyeti var olacak. Lakin Devlet Demiryolları limana yanaşma kanalını 14 metre derinliğe indirdiğinde liman faaliyetlerinde 3 katı kar ve ciro sağlayacaktır. Bırakın Devlet Demiryollarını, biz Ege Bölgesi’nin tarihi her tarafında İzmir Limanı’nı Ege Denizi’nin en büyük limanı olarak görüyorduk. Bugün biz maalesef Ege Bölgesi’ndeki liman gücümüz Pire Limanı’na kaptırdık ve çok ucuza.”

Yüzülebilir Körfez için 3 öğe

Körfezin yüzülebilir olması için üç öğenin gerçekleşmesi gerektiğini açıklayan Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Sirkülasyon kanalı yapılması. İki TCDD’nin liman yaklaşma kanalını hemen yapması gerekmektedir. Hem üçüncü cins gemilerin limana girmesini sağlayacaktır. Ayrıca de sirkülasyona çok önemli katkıda bulunacaktır. Hem Körfez Tüp Geçidi projesiyle körfez temizliğinin olmazsa olmaz ilişkisi vardır. Şansımız yaver gitti ve keza Körfez Temizlik ÇED’ini bir firma aldı keza de Tüp Geçit projesini benzer firma aldı. Bu firma eğer körfez geçiş tüp geçişi yapılacak ise eğer Büyükşehirin yaptığı taramalar körfezde akıntının yüzde 40 oranında sağlayacak. Eğer tüp geçit yapılırken muhakkak alanda 17 milyon metreküp iade tarama yapılmaz ise körfezdeki Büyükşehir yaptığı sirkülasyon iyileşmesi yüzde 40’tan 10’a düşecektir. Bu 3 projenin beygir başı yapılması gerekmektedir. Bu ne siyasidir ne odur ne budur. Bu bilimin emrettiği, firmanın değerlendirmesidir. Yüzülebilir körfez hedefi hedeftir ve gerçekleşecektir. Baltık Denizi limanlarına gittiğiniz vakit, orada 365 gün tarama yapılır. Liman bir taraftan dolar, bir taraftan tarama yapılır ve ayakta tutulur. İzmir Körfezi’ne bu büyük iyileştirmeden sonradan tarama faaliyetlerine sürdürmek durumundadır.”

“Ben müsade verirsem belediye başkanı olurlar”

Başkan Kocoaoğlu bütçeyi onaylarken ad isim meclis üyelerine sordu. Bu sıra CHP’li meclis üyesi bazı belediye başkanlarının bulunmaması üstüne mizah yaparak, “Bunlar bir de belediye başkanı elde etmek istiyorlar. Izin verirsem olacaklar” dedi. – İZMİR