Başkan Erdoğan’ın Kırgızistan’a götürdüğü hediye

Başkan Erdoğan'ın Kırgızistan'a götürdüğü hediye
Başkan Erdoğan'ın Kırgızistan'a götürdüğü hediye
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kırgızistan ziyareti geride kaldı.

Ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilere olumlu yönde yansıdı.

Başkent Bişkek’te temaslarda yer alan Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooranbay Ceenbekov ile beraber Diyanet Vakfı ’nın inşa ettiği Cumhuriyet Merkez İmam Serahsî Camii ’nin açılışına katıldı.

ORTA ASYA’NIN EN BÜYÜK CAMİSİ

Erdoğan’ın ziyaretiyle ilgili bir yazı kaleme bölge Murat Bardakçı, şunları ifade etti: “Tayyip Erdoğan, Orta Asya ’nın en büyük camii olan İmam Serahsî ’ye, Türkiye ’den üstelik armağan götürdü: Osmanlı hükümdarı Sultan Reşad ’ın 1911 ’de o devrin en önemli hattatlarından olan Hasan Rıza Efendi ’ye yazdırdığı, hattat elinden çıkmış Kur ’anlar ’ın son şâheserlerinden kabul edilen ve geçtiğimiz haftalarda yalnızca bin adet tıpkıbasımı yapılan büyük doruk Kur ’an ’ın bir nüshasını…


SULTAN REŞAD HAZIRLATTI

Sultan Reşad bu Kur ’lahza ’ı Eyüpt’e hazırlattığı türbeye konması için yazdırmış lakin arzusu yerine getirilmemiş ve bu nefis elyazması Topkapı Sarayı ’nın kütüphanesine kaldırılmıştı.

49 ’a 29,5 santim ölçülerindeki Kur ’lahza padişahın 1918 ’deki vefatından itibaren sarayda muhafaza edilmiş ve geçtiğimiz yıl Türkiye Yazma Eserler Kurumu göre basımına karar verilmişti.

Başkan Erdoğan'ın Kırgızistan'a götürdüğü hediye

ORİJİNALİ İLE AYNI BOYUTTA

Orijinali ile benzer boyutta ve yine orijinalinin kâğıdına en yerinde cinsten kâğıda basılıp süslemeli cildi de aslının birebir benzer yapılan Hasan Rıza Efendi ’nin hattı ile yazılı Kur ’lahza ’ın yanına yeniden aynı boyda ve benzer şıklıkta hazır bir de tanıtım kitabı bulunuyor. “Hasan Rıza Efendi ve Sultan Reşad İçin Yazdığı Mushaf-ı Şerîf” isimli kitabın “ibraz” yazısını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ’ın, sunuşunu baskı sırasındaki Başbakan Binali Yıldırım ’ın, önsözünü de yeniden o sırada Kültür Bakanı olan Numan Kurtulmuş ’un yazdıkları tanıtım kitabını hat tarihinin üstâdı Prof. Uğur Deva kaleme almış. Üstâd Uğur Bey, 64 sahifelik bu yayında e 1849 ile 1920 aralarında yaşayan Hasan Rıza Efendi ’nin hayatının yanısıra Kur ’lahza ’ın kâğıtlarının hazırlanışından yazılışına ve tezhibine, yani sayfa süslerine değin bütün ayrıntılarını anlatıyor.”