Başkan Erdoğan’ın devletin zirvesindeki 4. yılı

Başkan Erdoğan'ın devletin zirvesindeki 4. yılı
Başkan Erdoğan'ın devletin zirvesindeki 4. yılı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanının insanlar tarafından seçilmesini öngören 2007’deki tüzük değişikliğinin ardındaki Türkiye’nin aracısız halk müziği iradesiyle seçilen birincil cumhurbaşkanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı olarak 28 Ağustos 2014’te göreve başladı.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN ILK BAŞKANI

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kapsamında, 24 Haziran’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini 26 milyon 330 bin 823 oyla kazanan Erdoğan, yeni sistemin “birincil başkanı” oldu. Erdoğan için Külliye’de düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni’ne yurt dışından 22 ülkenin devlet başkanı, Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya’dan soydaş ve akraba toplulukların siyasi ve dini temsilcileri iştirak etti.

TEMPOSUNU HİÇ DÜŞÜRMEDİ

Erdoğan, görevindeki 4. yılını yurt içinde ve dışına gerçekleştirdiği ziyaretlerle yoğun tempoda geçirdi ve son bir yılda 30 yurt dışı ziyareti gerçekleştirdi. İkişer defa Azerbaycan ve Rusya’yı elde etmek üzere, 30 ülkeyi ziyaret eden Başkan Erdoğan, bu kapsamda görevinin 4. yılındaki ilk ziyaretini Kazakistan’a yaptı.

Erdoğan, sonra sırasıyla ABD, İran, Ukrayna, Sırbistan, Polonya, Azerbaycan, Rusya, Kuveyt, Katar, Yunanistan, Sudan, Çad, Tunus, Fransa, Vatikan, İtalya, Cezayir, Moritanya, Senegal, Mali, Bulgaristan, Özbekistan, Güney Kore, İngiltere, Bosna Hersek, KKTC, Belçika, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Zambiya’ya ziyarette bulundu.

Devlete Ait temasların çoğunlukta olduğu yolculuk trafiğinde Erdoğan, Kazakistan’da “İslam İşbirliği Teşkilatı 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi”ne, ABD’de ise “Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurulu”na iştirak etti.

Başkan Erdoğan, Azerbaycan’a yaptığı ziyarette Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın açılış törenine katılırken, Rusya ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de katılımıyla “Suriye” konulu üçlü zirvede yer aldı.

Başkan Erdoğan'ın devletin zirvesindeki 4. yılı

BRICS İLE ILK TEMAS

Bulgaristan’da 26 Mart’ta düzenlenen Türkiye-Avrupa Birliği Zirvesi’ne iştirak eden Erdoğan, 20 Mayıs’ta gittiği Bosna Hersek’te de Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) 6. Genel Kurulu’nda katılımcılara hitap etti.

Erdoğan, başkan seçilmesinin gerisinde da ilk yurt dışı ziyaretlerini Azerbaycan ve KKTC’ye yaptı, bu ziyaretlerinin ardından Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen NATO Zirvesi’ne katıldı.

10. Brezilya-Rusya-Hindistan-Çin-Güney Afrika (BRICS) Zirvesi’ne bulunma üzere Johannesburg’a gitti. Başkan Erdoğan’ın zirveye katılımı, Türkiye ile BRICS arasındaki “birincil yüksek düzeyli teması” teşkil etti. Erdoğan, Türkiye’den cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk devlete ait ziyaret olarak da Zambiya’da temaslarda bulundu.

Ayrıca “İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Zirvesi Konferansı Mucizevi Toplantısı”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde İstanbul Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Başkan Erdoğan'ın devletin zirvesindeki 4. yılı

YUNANİSTAN’A TARİHİ ZİYARET

Başkan Erdoğan’ın görevdeki 4. yılında en kayda değer yurt dışı ziyareti, tarihi açıdan da büyük yük arz eden komşu ülke Yunanistan’a yaptığı ziyaret oldu. Merhum Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın 1952’de gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, 65 yıl daha sonra Yunanistan’a devlet başkanı düzeyindeki ilk resmi ziyareti Başkan Erdoğan gerçekleştirdi. Ziyaret çerçevesinde Atina’da devlete ait temaslarını gerçekleştiren Erdoğan, sonra Gümülcine’ye geçerek burada soydaşlarla bir araya geldi.

Başkan Erdoğan'ın devletin zirvesindeki 4. yılı

İL VE İLÇE MİTİNGLERİ

Recep Tayyip Erdoğan, yurt dışı ziyaretlerinin yanı sıra yurt içi ziyaretlere de tartma verdi. Göreve gelmesinin ardından Türkiye’yi karış karış dolaşan Başkan Erdoğan, görevdeki 4. yılında da bu yöndeki çalışmalarını sürdürdü.

Bu yıl partisinin il kongreleri ve 24 Haziran seçimleri dolayısıyla öyle fazla il ve ilçeye dışarı giden Erdoğan, partisinin il kongreleri sürecinde 51 il kongresine iştirak etti. Erdoğan, 24 Haziran tercih kampanyası zarfında 34 il mitinginin yanı sıra bir takım ilçelerde de mitinglere katıldı.

Başkan Erdoğan'ın devletin zirvesindeki 4. yılı

ULUSLAR ARASI PROJELER

Başkan Erdoğan’ın görevdeki 4. yılı, uluslar arası ölçekteki projeler açısından da kayda değer bir yıl oldu. Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vucic, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın katılımıyla Eskişehir’in Seyit Gazi ilçesi Aksaklı Mahallesi’nde 12 Haziran’da düzenlenen törenle “Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP)”nin açılışını gerçekleştirdi.

Bu Nedenle Türkiye’nin enerji ihtiyacının karşılanması konusunda çok kayda değer bir uzaklık daha alındı. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden video konferansla katıldıkları törenle de Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelini attı.

Türkiye’nin dünya çapındaki projelerinden olan ve dünyanın “sıfırdan yapılan en büyük havaalanı projesi” olma özelliğine sahip İstanbul yeni Havalimanı’na ilk uçuş, Erdoğan’ın içinde bulunduğu “TC-ANK” adlı uçakla yapıldı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüz yüze gerçekleştirdiği röportaj trafiğinin yanı sıra görevinin 4’üncü yılında da çok sayıda mevkidaşıyla telefonla irtibat kurdu. Bu kapsamda Başkan Erdoğan’ın en çok telefonda görüştüğü mevkidaşı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oldu.

Yurt dışı ziyaretlerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan, devlet ve hükümet başkanlarını da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi başta edinmek üzere Türkiye’de ağırladı.

Erdoğan’ın konukları aralarında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Venezuela Bolivar Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Ürdün Haşimi Kralı II. Abdullah, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç, Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooranbay Ceenbekov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç yer aldı. Öte Yandan, ayrı programlar vesilesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’i Türkiye’de üç kere ağırladı.