Bakan Pakdemirli’den şarbon hakkında izah etme

Bakan Pakdemirli'den şarbon hakkında izah etme
Bakan Pakdemirli'den şarbon hakkında izah etme
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakanlıkta, kameraların karşısına geçen Pakdemirli, hastalık taşıyan hayvanların hiçbir şekilde piyasaya verilmediğini söyledi.

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü kadar Brezilya ve İrlanda ’dan toplam 6 bin 968 baş kesimlik hayvan ithal edildiğini aktaran Pakdemirli, “İthal edilen bu hayvanların İzmir Veteriner Sınır Yoklama Noktasında zorunlu muayeneleri yapılmıştır. Bunlardan; Konya ’daki işletmeye 3 bin 9 büyükbaş hayvan getirildi, geriye doğru kalan 3 bin 959 büyükbaş hayvan ise Ankara Gölbaşı ilçesi Ahiboz Mahallesindeki işletmeye getirilmiştir. Gölbaşındaki hayvanlarda hastalık şüphesi görülmesi üstüne numune gücenmiş Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü ’ne gönderilmiş ve netice Anthrax (Şarbon) fazla çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

Numune sonucu pozitif meydana çıkan ve işletmede ölen 146 büyükbaş hayvanın İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri göre Dünya Afiyet Örgütü ’nün kriterlerine tarafından imha edildiğini belirten Pakdemirli, şunları aktardı:

“İşletme karantina altına gücenmiş olup tüm antre ve çıkışlar kontrol altındadır. Halkımız ve yetiştiricilerimiz gizli olsunlar. Her türlü teknik ve sıhhat tedbirleri alınmıştır. Hastalık meydana çıkan işletmeye yakın mahallelerimizdeki zorunlu sıhhat kontroller ve aşılama çalışmaları yapılmıştır.”

79 NOKTADA ŞARBON TESPİTİ

Türkiye ’de 2018 yılı içinde 79 noktada Şarbon Hastalığı ’nın görüldüğünü ifade eden Bakan Pakdemirli, “Şunu bilhassa belirtmem gerekirse, Şarbon hastalığı; Romanya, Fransa, İtalya, Rusya ve Macaristan gibi ülkelerde görülmüştür. Türkiye ’de 2018 yılı içerisinde 79 noktada Şarbon Hastalığı görülmüş, gerekli tedbirler alınarak, tüm hastalıklar söndürülmüştür. Gölbaşı ilçemizde de meydana gelen hastalıkta da her şey denetleme altına alınmıştır” dedi.

Hastalıklı hayvanların tahrip işlemleri hakkında data veren Pakdemirli, Dünya Sağlık Durumu Örgütü kriterlerine tarafından; derin çukurlar açılarak, kireçlenip toprakla kapatıldığını belirtti.

“HASTALIĞI TÜRKİYE’YE GELDİKLERİNDE KAPTILAR”

İthal edilen bu hayvanların canlı ya da et olarak hiçbir şekilde piyasaya verilmediğinin altını çizen Pakdemirli, konuyla ilgili Bakanlık Denetim Kurulu Başkanlığına zorunlu talimatın verildiğini, gereken incelemenin bütün boyutlarıyla yapıldığını belirterek, “Fazla kuvvetli bir ekiple bu işin üstüne eğiliyorlar. Ilk bulgulara kadar, şarbon hastalığının bitki kaynaklı olabileceği gözüküyor. Brezilya ’dan gelen hayvanların buraya geliş süresi takriben 30 gün. Bu hayvanlar oradan hasta olarak yola çıkmış olsalardı 30 gün içinde yolda telef olması gerekirdi. Hastalığın özellikle Türkiye ’ye geldikten sonradan olabileceğini düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.