Bakan Kurum: Aralık 2017’den Daha Sonra Yapılan Firari Yapılar İmar Barışı Zarfında Olmayacak

Bakan Kurum: Aralık 2017'den Daha Sonra Yapılan Firari Yapılar İmar Barışı Zarfında Olmayacak
Bakan Kurum: Aralık 2017'den Daha Sonra Yapılan Firari Yapılar İmar Barışı Zarfında Olmayacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bir dizi incelemelerde bulunmak için geldiği Muğla’da İzmir Foça’da denizdeki çiğ petrol kirliliği ve imar barışı hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum Foça’daki kirliliğin kontrol altına alındığını açıklarken, imar barışının Aralık 2017 tarihinden sonraki dönemi kapsamadığını, bu tarihten daha sonra kaçak yapılan yapıların yıkılacağını açıkladı.

“FOÇA’DAKİ KİRLİLİK DENETIM ALTINDA”

İzmir Foça’da denizde yaşanan mazot kirliliğinin şu anda denetleme altına alındığını ve sorumlularının cezalandırılacağını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Bugün Muğla’ya gelmemizin sebeplerinden biri de denizlerimizde yaşanan kirlilikleri fakat, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkeyiz. Bu kirlilikleri uygun saptamak, bu kirliliklere zorunlu uyarıları, cezaları, şartları yerinde görerek yerine getirmek ve hem yaşayan halkımızın, hem buraya gelen halkımızın açık konuşmak gerekirse dikkatlerini çekmek istiyoruz. İzmir Foça’da mazot kirliliğinden dolayı kirlilik oluştu, mazot sahile vurdu. Buna ilişkin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüz ve Çevre Yönetimi Genel Müdürümüz sahada yerinde temizlik uygulamasının tespitini ve denetimini yapıyor. Şu an konu teftiş altına gücenmiş durumda. 80 kişi sahada çalışıyor. Denizde kirliliğin getirilmesi için de çalışmalar ekiplerimizce çabuk bir şekilde sürdürülüyor. Ama şimdi kontrol altına gücenmiş durumda. Kirliliğin kaynağına ilişkin de çalışmalar yapılacak. Gerekli cezai yaptırım da kim tarafından yapıldıysa eğer saptama edilerek zorunlu cezai yaptırım da maddeler halinde sıralamak isterim. Bunlara hemencecik müdahale edip, çevrenin denizin, sahilin bundan asgari zarar görmesi noktasında müdahalelerimizi yapma. Sakarya’daki mevzuya ilişkin de denizde bir kirlilik olmadığını dün açıkladık. Bakanlığımızca tespit edilen değerlere göre denizde bir kirlilik değil, kirliliğin sebepleri araştırılıyor, ama denizde bir kirlilik laf konusu değil” dedi.

“İMAR BARIŞINDAKİ HEDEFİMİZ 13 MİLYON KULLANIM”

İmar Barışı’nda bugüne değin 4 milyon başvuru yapıldığını, beklentilerinin 13 milyon olduğunu gösteren Bakan Kurum, 31 Aralık 2017 tarihinden sonradan yeni firari yapılar saptama edildiğini bunlara da asla müsaade etmeyeceklerini açıkladı. Bakan Kurum, “Bizim bakanlığımızın hükümetimizin iyi niyetle çıkardığı 31 Aralık 2017 tarihine kadar olan yapıları ilgilendiren bir yasa. Bu yasada bundan önce üretilmiş kaçak, mağdur olmuş yine bir şekilde burada yaşıyor, oysa, iskan noktasında, elektrik su noktasında sıkıntıları olan vatandaşlarımızın sıkıntılarını gidermek namına çıkarılmış bir yasa. Bu yasadan bugüne değin 4 milyon kişi başvurdu, 2 milyar TL’nin üstünde de bir başvuru formu bedeli laf konusu ki beklentimiz 13 milyon uygulama. Bu daha önce de açıklama ettiğim gibi 31 Aralık 2017 tarihine değin olan yapıları ilgilendiriyor” dedi.

“MUĞLA’DA 630 KAÇAK YAPI SAPTANDI”

Bakan Kurum, imar barışının 2017 yılı ardına kadar olan yapıları kapsadığını, ama Muğla’da bu tarihten daha sonra yapılan incelemelerde 630 firari yapı tespit edildiğini söyledi. Kurum, “Ama görüyoruz fakat, örneğin Muğla ilimizde bizim kontrol elamanlarımızın yaptığı incelemede, Fethiye’de 236, Köyceğiz’de 105, Marmaris’te 89, Datça’da 77, Menteşe’de 84, Bodrum’da 8, Milas’ta 11, Ortaca’da 3, Ula’da 6, Dalaman’da bir elde etmek üzere şu lahza 15-20 günde saptama edilen rakam 630 adet İmar Barışı’na uymayan yeni kaçak yapı yapılıyor” dedi.

“YENİ KAÇAK YAPILARA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

2017 tarihinden sonradan yapılan firari yapıların İmar Barışı kapsamında başvuruları yapılması, paralarının yatırılması durumunda bile elbette müsaade edilmeyeceğini ve yatırılan paraların devlete irad kaydedileceğini söyleyen Bakan Kurum, “Buradan hem Büyükşehir Belediye Başkanımızı, keza de ilçe belediye başkanlarımız ile konuştuk. Onlara bu firari yapıların yıkılması talimatını verdik ve bu firari yapılar yıkılacak. Bu yapılar İmar Barışı’na başvursa, kayıt belgesi alsa, parasını yatırsa deha bu barıştan yararlanamayacaklar. Bunu vatandaşlarımızın net bir şekilde bilmesini istiyoruz. Yatırdıkları bir layık varsa, imar barışına bu konu uymuyorsa bu layık de devletimize irat kaydedilecek. Bunları da bilmelerini isteriz. Sahadaki uygulamamız ise ilgili belediyelerimiz kadar valilik koordinesinde bunların tümü yıkılacak. Yeni firari inşa yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bunu edenlerle ilişkin de kanuni işlemler neyse, bu işlemler Bakanlığımız nezdinde yapılacak ve takipleri yapılacak. Bunları da herkesin açık ve net bilmesini istiyoruz. Buradan keza vatandaşlarımıza, ayrıca de Belediyelerimize çağrıda bulunuyorum. Bu yapıları yapanlara cezai işlem neyse yapılacaktır. Belediyelerimiz de bunlara müsaade etmesin. Etmesi halinde de onlara ilişkin gereken neyse bunları yapacağımızı tekrar ifade etmek istiyorum” dedi.