Bakan Gül, Alan Adliye Mahkemesi Açılışı İçin Sakarya’da (2)

Bakan Gül, Alan Adliye Mahkemesi Açılışı İçin Sakarya'da (2)
Bakan Gül, Alan Adliye Mahkemesi Açılışı İçin Sakarya'da (2)
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘İHANETİN HESABININ SORULMASI KONUSUNDA HAKLI BEKLENTİ VAR’

Hak Bakanı Abdulhamit Gül, Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Törende konuşan Bakan Gül, istinaf mahkemelerinde FETÖ dosyalarının karara bağlanacağını belirterek, “Başta darbe girişimi davaları edinmek üzere FETÖ yargılamaları birincil derece mahkemelerinde fazla önemli bir aşama kaydetmiş bulunmaktadır. Birincil derece mahkemelerinde günden güne çoğalan karar sayılarıyla birlikte konu artık istinaf mahkemelerimizin gündemi haline gelmiştir. Bu sebeple bu mahkemeler ilk önce bu darbe yargılamaları edinmek üzere yine birincil dereceden gelen dosyaları karara bağlayacaktır. 15 Temmuz ihanetinin hesabının çabucak sorulması, faillerin hak ettiği cezaları almaları konusunda toplumda fazla zinde ve haklı ve büyük bir beklenti vardır. Elbette bu beklentiye yanıt verilirken adil bir yargılamanın gereklerine de riayet edilerek bu netice tamamlanacaktır” dedi.

‘YARGI SÜREÇLERİ DAHA SAYDAM, ÖNGÖRÜLEBİLİR ÜLKÜ GELECEK’

Bakan Gül, hükümet olarak yeni dönemde hayata geçirilecek ‘Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin takvime bağlandığını kaydederek, şunları söyledi:

“Hizmet ve buluş adımlarını, güncelleme çalışmaları devam eden adalet reformu taktik belgemizi de bir takvime ve eksene bağladık. Bunu da kısa zaman içinde paydaşlarımızla, toplumun her kesimiyle birlikte oluşturacağız ve güncelleyeceğiz. Hükümetimizin 100 günlük eylem planında da müjdesini verdiğimiz ‘Yargıda Hedef’ uygulamasını da yeni adli yılla birlikte başlatmış olduk. 1457 ayrı dava türünde ve 220 soruşturma türünde azami süreleri belirledik. Bu süreleri birincil 4 aylık başvuru sonunda dava taraflarıyla vatandaşlarımızla paylaşacağız. Bundan Böyle bir soruşturma başladığında yada bir dava açıldığında yargının kum saati işlemeye başlayacak. Hak süreçleri daha şeffaf, daha öngörülebilir bir ülkü gelecektir. Dilekçe tamamen sistemin geciken veya tıkanan yerlerini de saptama etmiş olacağız.”

‘BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİNİN SONUÇLANDIRDIĞI DOSYA SAYISI 836 BİN’

Alan adliyelerindeki istinaf mahkemeleriyle 5 yılda tamamlanan dosyaların 1 yılda tamamlanacak ayla geldiğini dile getiren Bakan Gül, “Bundan Böyle istinaf başvurularımız Sakarya ve Kocaeli’ndeki vatandaşlarımız İstanbul’a, Bolu, Düzce, Zonguldak ve Bartın’daki vatandaşlarımız da Ankara’ya taşınmayacak. İstatistiklerle istinaf mahkemelerinin çok kayda değer mesafeler kat ettiğini göstermektedir. Alan adliye mahkemelerinin sonuçlandırdığı dosya sayısı 836 bin civarındadır yani yüzde 68’i istinaflarda sonuçlanmıştır. Bu çok manâlı rakamdır. Yargıtay’a kadar ceza mahkemelerinin görülen süresi takriben 5’te 1, hukuk dosyalarında ise 3’te 1 azalmıştır. Yani 5 yılda Yargıtay’da tamamlanacak bir dosya istinafta 1 yılda kesinleşebilmiştir. 3 yılda Yargıtay’da tamamlanacak bir hukuk dosyası istinafta 1 yılda tamamlanmıştır. Bu vatandaşımızın da davasının kesinleşmesi anlamında çok kayda değer bir adımdır” diye konuştu. 

Konuşmasının gerisinde hizmete alınan duruşma binasında incelemelerde yer alan Bakan Gül, sonra Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti.