Bakan Dönmez: Hedefimiz İthal Kömürü Asgariye İndirmek (2)

Bakan Dönmez: Hedefimiz İthal Kömürü Asgariye İndirmek (2)
Bakan Dönmez: Hedefimiz İthal Kömürü Asgariye İndirmek (2)
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KARADENİZ’DE KÖMÜR ARAYAN MILLI ORUÇ REİS GEMİSİNİ İNCELEDİ

Enerji ve Natürel Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TTK Tahlisiye Müdürlüğü’nün mobil yatakhane treylerinin açılışını gerçekleştirdi. Bakan Fatih Dönmez, Karadeniz açıklarında kömür rezervinin belirlenmesi için alıştırma yapan Oruç Reis’i ziyaret etti. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’ne ait gemide yetkililerden veri bölge Bakan Dönmez, Karadeniz’de geminin rezerv arama çalışmaları hakkında da data aldı. Dönmez, buradaki ziyaretin arkasında kentte yer alan Maden Şehitleri Anıtı’nın açılışını gerçekleştirdi. Açılışta maden şehitleri için Kur’an-ı Kerim okunup, dua edildi.

‘HEDEFİMİZ 5 YIL İÇERİSİNDE 1 MİLYON OLAN KÖMÜR ÜRETİMİNİ 10 MİLYONA ÇIKARTMAK’

Dünyada sayılı müzeler aralarında bulunan Maden Müzesi’ni de ziyaret eden Bakan Fatih Dönmez, madenciliğin Zonguldak ve Türkiye tarihi hakkında bilgilendirildi. Ziyaretlerin peşinde yorumlama yapan Dönmez, Türkiye’nin takvim kömür ihtiyacının 30 milyon ton olduğunu ve 1,5 milyar ton rezervin olduğunun altını çizdi. Üretim miktarının 1 milyon ton olduğunu ve cari açığın kapatılması için yerli üretimin artırılması gerektiğini gösteren Dönmez, “Kömür burada 1,5 milyar ton kömür rezervimiz var. Imal miktarımız 1 milyon ton civarında. Bunu artırmamız lazım. Biz yıllık yakacak 30 milyon ton civarında kömür ithal ediyoruz. Bunun için de 3-4 milyar dolar civarında kaynak ayırıyoruz. Bu günlerde ekonomik sorunları bolca konuştuğumuz şu ortamda cari açığı azaltmak için ithal ürünleri olası olduğu kadar yerli kaynaklardan tedarik etme zorunluluğu aşikar ortaya çıkmış oldu. Bunun da en basit yöntemlerinden bir tanesine de burada yatırım yapmak. Hazırlık yerine getirmek ve istihdam ederek önce bölgenin sonradan da ülkenin kalkınması için gerekenleri yapmaya hazırız. Üç bölgeyi TTK ihale etti. Özel sektör aldı. Orada da bir üretim hazırlığı ve istihdam başlayacak. TTK kendi işletmelerinde yine üretime devam edecek. Hedefimiz 5 yıl içerisinde üretimin özel sektör ve kamu ile birlikte 7 ila 10 milyon tona çıkartmak. İstihdamı da bu günün iki katına çıkartmaktır. Bunun için de hep birlikte çalışacağız. Biz bize düşeni yapacağız, siz de inşallah size düşeni yaparsanız birlikte mutlu oluruz” dedi.

EKSİ 150 METREDE MADENCİLERLE AKŞAM YEMEĞİ

Dönmez, 17 Mayıs 2010’da meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren 30 maden işçisinin hayatını kaybettiği TTK Karadon Müessesi Gelik İşletme Müdürlüğü’nde maden işçileriyle bir araya geldi. Bakan Dönmez’in maden ocağında oluşturacağı incelemelerin arkasından eksi 150 kodunda maden işçileriyle yemek yemek yiyeceği belirtildi.

‘ÖNCELİĞİMİZ IŞ GÜVENLİĞİ’

Madenci elbisesini giyen Dönmez’e, TTK yetkilileri kadar maden ocaklarında çalışan işçilerin iş güvenliği hakkında da veri verildi. Oksijen maskeleri ve yer altında imal aşamasında alınan emniyet önlemleri hakkında bilgi alan Dönmez, “Ocağa girmeden önce bakan müdür ayrımı yapmaksızın teçhizatını taktılar. Gerekli tatbik eğitimlerini aldık. Bu benim için ilk yok, üniversite yıllarımda da teknik inceleme için girmiştim. Şimdi her zaman birlikte gireceğiz, aşağıda emekçi kardeşlerimizin sofralarına ortak olacağız. Bizim için önce emniyet. Son dönemde güvenlik ile alakalı kurallar gittikçe yönetmelik bazında artırdık. Denetlemeleri de artırdık. Geçtiğimiz yıllara göre iş kaza oranımız düştü. Sayısal rakamlar vermiyoruz nazar değmesin diye. Gönül ister ancak sıfır meslek kazası ile bu işleri edebilmek. Bu vesile ile biz madenlerimizde meslek kazası dolayısıyla hayatını kaybeden emekçi kardeşlerimize rahmet diliyoruz. Onların yakınlarına da sabırlar diliyoruz” diye konuştu.