Bakan Çavuşoğlu: ‘Rusya ile İlişkilerimiz Avrupa, ABD ile İlişkilerimize Bir Alternatif Değil’

Bakan Çavuşoğlu: 'Rusya ile İlişkilerimiz Avrupa, ABD ile İlişkilerimize Bir Alternatif Değil'
Bakan Çavuşoğlu: 'Rusya ile İlişkilerimiz Avrupa, ABD ile İlişkilerimize Bir Alternatif Değil'
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerinin Avrupa ve ABD ile ilişkilerine alternatif olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Litvanya’ya düzenlediği resmi ziyaret dahilinde mevkidaşı Linas Linkevicius ile görüşmesinin arkasında iki taraflı basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, “Biz insan haklarına ve demokrasiye saygılı bir ülkeyiz. Türk halkı da evrensel insan haklarına ve demokrasiye son derece emrindeki bir halktır. böylece de söz konusu alçak darbe girişimini 15 Temmuz gecesinde alaşağı etmişlerdir. Ast ancak bu işlem bizim Avrupa Birliği ilişkilerimize normalleştirmemize katkı sağlayacaktır. Litvanya’ya destekleri nedeniyle çok teşekkür ediyoruz. Ast ancak gerçekçi davranıyoruz. Zorlukların farkındayız. Her şey teknik yok, her şey aslında standartlar ve kapıların açılması kapanması ile ilgili değil. Diğer AB üyesi ülkelerdeki şart da manâlı. Bizim önümüzde çoğu sahiden engelin teknik ve siyasi olmadığını biliyoruz” dedi.

“Bizim Rusya ile ilişkilerimiz Avrupa, ABD ile ilişkilerimize bir alternatif yok”

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile her konudaki müzakereye açık olduğunu açıklayan Bakan Çavuşoğlu, “Biz Avrupa Birliği’nin kapılarında 60 yılı aşkın bir süredir bekliyoruz. Hala oradayız. Ama Türkiye veya Türkiye gibi herhangi başka bir ülke öteki ülke aralarında bir tercihe gitmek durumunda olmamalı. Böyle bir lüksümüz değil. Maalesef 16 yıl öncesine değin Afrika’ya gidemiyorduk mesela, şimdi Afrika’ya açılan dış politikamız ile birlikte 41 büyükelçiliğimiz bulunmaktadır. Afrika kıtası üzerinde, Latin Amerika’da, Güneydoğu Asya bölgesinde, tüm Avrupa bölgeleri ülkelerinde benzer bölgelerde son derece aktif durumdayız. Onlar o ülkelere gidip faaliyetleri gerçekleştirdiğinde sorun yok lakin Türkiye laf konusu kıtalara erişim sağladığında Türkiye sorgulanıyor. Türkiye’nin dış politikasında radikal bir değişiklik var mı yok mu diye tartışmalar başlıyor. Bir fazla aza devlet Rusya Federasyonu ile daha iyi ilişkiler konusunda girişimde bulundu. Onlar yaptığında bıkkınlık yok. Türkiye Rusya ile yakınlaştığında ya da bölgesel konularda daima sorgulanan ülke konumundadır. Dolayısıyla bizim Rusya ile ilişkilerimiz Avrupa, ABD ile ilişkilerimize bir alternatif yok. Her ne kadar ABD ile şuanda bazı sıkıntılarımız da olsa şuanda bunların üstesinden diplomasi ile gelmeye çalışıyoruz. Türkiye dış politikasını bu bölgede başarılı bir şekilde dengeleyebilir” diye konuştu

“Korkutma dilini bir kenara teslim etmek lüzumlu”

ABD kongresinden Türkiye’ye gelen heyetin, S-400’lerden vazgeçilmesi durumunda F-35’lere ilişkin yaptırımların kaldırabileceğine yönelik mesajına ilişkin ise Çavuşoğlu, “Her şeyden önce iki ülke arasında diyaloğun olması kayda değer. Şu andaki sorunları çözmek için fazla mücadele sarf ettik. Kongre üyelerinin de Türkiye’ye gelmesi kayda değer. ABD’de ayrı fikirler, öbür kurumlar pozisyonlar var. Bütün bir güçlük var. Türkiye’nin önemini bilen ve Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesi için çalışan kongre üyeleri de var. Bu temaslar önemli fakat bundan böyle ilişkileri ilerletmek için korkutma dilini bir kenara adamak lazım. veya normalleştirmek için kabul edilemez koşullar da koymamak lazım” dedi.

Türkiye’nin derhal ivedi olarak hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, “Bu hava savunma sistemini müttefiklerimizden öncelikle ABD elde etmek üzere elde etmek istedik. Uğraş sarf ettik. Ama bu ülkeler bize satamadı veya satmak istemedi. Bizim de ivedi ihtiyacımız var dolayısıyla biz bir yerden almak durumundayız” diye konuştu.

ABD’nin F-35’lerle ilgili koşullar koşmaya devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, “Herkeste füze var. Bu füzelere aleyhinde kendi ülkemi savunacak sistemi elde etmek durumundayım. Bu benim için bir seçim yok bir zorunluluktur” diye konuştu.

“ABD ile olan bütün sorunlarımızı iki eşit müşterek gibi konuşup çözüp yolumuza sürdürmek isteriz”

Türkiye’nin F-35’in ortağı olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Zaten bir takım parçalar Türkiye’de üretiliyor. Bu çok cepheli bir projedir. Türkiye de bunun bir parçasıdır. ‘Ben istedim Türkiye çıkar’ bu yaklaşım yanlıştır. Milletlerarası hukuk var. Kovboy filminde olduğu gibi ben istediğimi yaparım derse o zaman bunun da bir karşılığı olur. Biz ABD ile olan tüm sorunlarımızı iki eşit karşılıklı gibi konuşup çözüp yolumuza sürdürmek isteriz. Tek tarafın baskısı ve dayatmasıyla olacak işler yok” dedi. – VILNIUS