Bakan Albayrak’ın Yeni Ekonomi Modeli’ni Açıklamasına Saatler Kala Döviz Çıldırdı

Bakan Albayrak'ın Yeni Ekonomi Modeli'ni Açıklamasına Saatler Kala Döviz Çıldırdı
Bakan Albayrak'ın Yeni Ekonomi Modeli'ni Açıklamasına Saatler Kala Döviz Çıldırdı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Define ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bugün Yeni Ekonomi Modeli’ne ilişkin çerçeveyi açıklayacak. Bakanlıktan dün yapılan açıklamada, “Türk bankacılık sistemi, sağlam anapara yapısı ve bilançosuyla finansal dalgalanmaları geçmişte olduğu gibi bugün de etkili bir biçimde yönetebilecek konumdadır” denildi.

DÖVİZİN ATEŞİ DÜŞMÜYOR

Bakan Albayrak’ın Yeni Ekonomi Modeli’ne açıklamasına saatler kala dövizdeki seri yükseliş uyarı çekti. ABD ile devam eden gerginliğin ardından dolar bu sabahtan saatlerinde 5,70’i aşarak 5,73’ü görmüştü. Ateşin düşmesi beklenirken dolar 6 lirayı aşarak tarihi bir rekor kırdı. Euro ise 7 lirayı gördü.

ÖNLEM SETİ, OVP’DE

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Orta Vadeli Plan (OVP) ile ilgili çalışmaların devam ettiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: “Bu kapsamda bakanlığımız bünyesinde, ilgili paydaşların ve akademisyenlerimizin yer aldığı kayda değer bir çalıştay gerçekleştirilmiştir. OVP dahilinde, 2019 yılı büyümesinin yüzde 3-4 aralığında olması, enflasyonun en kısa sürede tek haneye inmesi için güçlü bir politika birleşimi ve önlem seti OVP dahilinde ayrıntılı olarak planlanacaktır.”

DENGELI HESAPLI YAPI

Bakanlık göre yapılan açıklamada, “Cari açığın ise yüzde 4 civarlarında dengeleneceği beklenmektedir. Kamuda bu yıl başlatılan tasarruf programı, orta vadede devam edecektir. Bütçe açığı ise yüzde 1.5’ler seviyesinde sınırlandırılacak, bilhassa altyapılar yatırımlarımızda yurtdışı finansman ve tanıdık olmayan yatırımcı şartı ile ilerlenecektir” ifadesine yer verildi.

Kamudaki tasarruf ve dengelenmiş idareli yapı ile hazine borç çevirme oranlarının yüzde 100’lerin altına indirileceği belirli açıklamada, şöyle devam edildi: “2018’in geri kalan bölümünde ise daha önce açıkladığımız ve bir süredir üzerinde çalıştığımız 35 milyar TL tasarruf ve kazanç artırıcı önlem ile FDF’nın +5 Milyar TL’ye yükselmesi, yılın bundan sonraki aylarında kredi roll over oranının yüzde 100 olması (sene sonu iç borç çevirme oranının yüzde 104 olması), bütçe açığının ise yıl başında açıklanan program ile paralel olarak yüzde 2’nin aşağı olması hedeflenmektedir. Yılsonuna kadar mali politikalar ile ilgili aksiyonlarımız ile bu hedefleri gerçekleştirmek esas amacımız olacaktır.”

KUR VE LİKİDİTE SORUN DEĞIL

Gerçekleştirilen bütün istişare toplantıları çerçevesinde kurgulanan Yeni Ekonomi Modeli’ne ilişkin çerçevenin bugün Bakan Albayrak kadar kamuoyu ile paylaşılacağı kayıtlı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Türk bankacılık sistemi sağlam anapara yapısı ve bilançosuyla parasal dalgalanmaları geçmişte olduğu gibi bugün de etkin bir biçimde yönetebilecek konumdadır. Piyasa da bankalarımız ve şirketlerimizle ilgili yapılan spekülatif açıklamaların tersine kur ve likidite riski konusunda bir problem görülmediği denetleyen kurumlarımız tarafından da ahenkli olarak yayınlanan raporlarda gözükmektedir. Yatırımcılar ve halkımızın bu söylentilerden ziyade gerçek durumu yansıtan raporlara itibar etmesini öğüt ederiz.”

Cari İşlemler Açığı, Haziran'da 2 Milyar 973 Milyon Dolar Düzeyinde GerçekleştiCari İşlemler Açığı, Haziran’da 2 Milyar 973 Milyon Dolar Düzeyinde Gerçekleşti Altın, Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı! Çeyrek 376 Liradan SatılıyorAltın, Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı! Çeyrek 376 Liradan Satılıyor Dolar 6 Lirayı Aşarak Tarihi Rekor KırdıDolar 6 Lirayı Aşarak Tarihi Rekor Kırdı