AYM’den Başörtüsü Sonucu! Okuldan Uzaklaştırılan Öğrenciye 20 Bin TL Tazminat Ödenecek

AYM'den Başörtüsü Kararı! Okuldan Uzaklaştırılan Öğrenciye 20 Bin TL Tazminat Ödenecek
AYM'den Başörtüsü Kararı! Okuldan Uzaklaştırılan Öğrenciye 20 Bin TL Tazminat Ödenecek
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anayasa Mahkemesi (AYM), başörtüsü yasağından sebebiyle devam edemediği üniversitesinden ilişiği kesilen ve almış olduğu bursları geri vermek zorunda kalan talebe ile ilgili karar verdi. AYM’nin 22 Kasım 2018 tarihinde yapmış olduğu görüşmede incelenen uygulama hakkında; din özgürlüğünün ve eğitim hakkının ihlal edildiğine, ihlal sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın bir örneğinin İstanbul Alan Yönetim Mahkemesine gönderilmesine, başvurucuya 20 bin Türk lirası tinsel tazminat ödenmesine hükmedildi.

OKULDAN UZAKLAŞTIRILDI, BIREYSEL BAŞVURUDA BULUNDU

Başörtüsü yasağından sebebiyle üniversitesinden ilişiği kesilen öğrencinin, almış olduğu bursları geri vermek zorunda kalmasının din özgürlüğü ve eğitim hakkının ihlal edilmiş olduğu sebebi öne sürülerek yapmış olduğu başvuruda karar çıktı.

Devlete Ilişik Gazete’de piyasaya çıkan 32 sayfalık AYM sonucuna tarafınca; 2004 yılına kadar Boğaziçi Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Kısmına sürekli başvurucu, bu yıldan sonrasında üniversite kapısında başını açmak zorunda kalması sebebiyle oluşan işe gelmeme sorunuyla üniversiteden atıldı. sonrasında “Af Kanunu”ndan yararlanan başvurucu, 2012 senesinde üniversiteden mezun oldu. MEB kadar, başvurucuya almış olduğu bursla ilgili taahhüt yerine getirilmediği sebebi öne sürülerek 4 bin 972 Türk lirasının geri ödenmesi gerektiği bildirildi. Bursun geri istenmesi işlemine aleyhinde oluşturulan dava İstanbul 1. Yönetim Mahkemesince iptal edildi. Başvurucu, 2 Ocak 2015 tarihinde Tüzük Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuş oldu.

ÜNİVERSİTENİN İDDİALARINI GAZETE NÜSHALARIYLA YALANLADI

Başvurucunun, 2000 senesinde üniversiteye tescil yaptırdığı, 2004 yılından itibaren başörtülü öğrencilerin derslere alınmaması sebebiyle oluşan devamsızlıktan okuldan atılmış olduğu iddialarına aleyhinde üniversiteden bahşedilen cevapta, şahsın, 2004-2007 yılları aralarında başörtülü öğrencilerin ders ve sınavlara alınmaması sebebiyle öğrenimine devam edemediğine dair iddiası geçerli olmadığı aktarıldı. Üniversite yetkili kurulları tarafınca başörtüsüne dair bir karar alınmadığı ve bu yönde de bir uygulamanın yapılmadığının aktarıldığı cevapta, o yılda aynı fakültede eğitim gören hiçbir öğrencinin kılık kıyafet yönünden bir işe gelmeme problemininin olmadığı kaydedildi. Başvurucu, üniversitenin beyanları üzerine verdiği cevapta; okulun iddialarının muhakkak dürüst olmadığını belirterek, 2000 yıllarda söz mevzusu okulda başörtüsü yasağının uygulanmış olduğu yönünde gazete nüshalarını kanıt olarak sundu.

20 BİN LİRA MANEVİ TAZMİNAT ÖDENMESİNE HÜKMEDİLDİ

AYM’nin 22 Kasım 2018 tarihinde yapmış olduğu görüşmede incelenen kullanım hakkında; din özgürlüğünün ve eğitim hakkının ihlal edildiğine, ihlal sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın bir örneğinin İstanbul Alan Yönetim Mahkemesine gönderilmesine, başvurucuya 20 bin Türk lirası tinsel tazminat ödenmesine hükmedildi.