Avustralya’nın yeni Başbakanı Morrison oldu

Avustralya'nın yeni Başbakanı Morrison oldu
Avustralya'nın yeni Başbakanı Morrison oldu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avustralya ’daki Liberal Parti-Milli Parti koalisyon hükümetinde, göçmen alımı, enerji politikaları ve ara seçimlerdeki başarısızlıklar yüzünden meydana çıkan kriz başbakan değişikliğiyle sonuçlandı.

BAKANLAR SAF DEĞİŞTİRDİ

Başbakan Malcolm Turnbull, geçtiğimiz salı günü parti içinde yapılan oylamayı 35’e karşısında 48 oyla kazanarak liderliğini korudu. Ama oylamadan iki gün daha sonra kendisini destekleyen bakanların saf değiştirmesiyle muhalifler ikinci bir oylama istedi.

Turnbull, ikinci bir oylama talebinde yer alan Peter Dutton ve muhaliflerin salt reşitlik olan 43 imzayı bildiren yazılmış belgeyi getirmeleri durumunda parti içi oylamayı tekrar yapacağını ve namzet olmayacağını açıkladı.

DUTTON BEKLENİYORDU MORRİSON KAZANDI

Söz konusu imzaların sunulması üzerine aday olmayan Turnbull ’un yerine Dutton ’un karşısına çıkan Define Bakanı Scott Morrison 45 oyla Avustralya ’nın 30. Başbakanı oldu. Rakibi ise 40 oyda kaldı. Yeni Başbakan Morrison ’un yardımcılığını ise benzer oylamada başarılı olan Enerji Bakanı Josh Frydenberg yapacak.

Bu sonuca kadar iktidardaki Liberal Parti liderliğini kazanarak Avustralya ’nın 30. Başbakanı olma hakkına ulaşan Scott Morrison, yeni kabinesi açıklamasının arkasında Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove ’un onayı ile göreve başlayacak.

Sydney ’in Cook bölgesinden 2007 seçilerinde parlamentoya giren Yeni Güney Galler Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu Scott Morrison (50) Göç ve Sınır Koruma Bakanlığı, Sosyal Servisler Bakanlığı ve hazırda Hazine Bakanı olarak görevde bulunuyordu. Morrison evli ve 2 çocuk babası.