Avrupa’da sıcaklık rekora koşuyor

Avrupa'da sıcaklık rekora koşuyor
Avrupa'da sıcaklık rekora koşuyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Afrika sıcakları Avrupa’da etkili olmaya başladı.

AVRUPA’DA KAYDEDİLMİŞ EN YÜKSEK SICAKLIK REKORU KIRILABİLİR

Meteoroloji uzmanları önümüzdeki günlerde Avrupa’da bazı bölgelerinde sıcaklığın artmasını beklediklerini, ulusal  sıcaklık rekorlarının hatta 41 yıllık ‘Avrupa’da kaydedilmiş olan en yüksek sıcaklık’ rekorunun da kırılabileceğini söylüyor.

İspanya ulusal hava servisi pazar gününe dek geçerli olan bir dikkat yayımlayarak sıcak hava dalgasının epeyce enerjik olacağını ve bilhassa ülkenin güneybatısında etkin olacağını duyurdu.

KIRMIZI ALARM VERİLDİ

Avrupa’nın hava dikkat kurumu Meteoalarm da  Portekiz’in güneyi ve İspanya’nın Badajoz bölgesi için kırmızı alarm verdi. Bunun anlamı fazla sıcakların insan hayatına ciddi bir tehlike oluşturacağı.

Portekiz’in ulusal sıcaklık rekoru 2003’te kaydedilen 47.4 santigrat derece, İspanya’nınki ise geçen yıl kaydedilen 47.3 santigrat derece. Avrupa’nın tarihinde görülmüş ve kaydedilmiş en yüksek sıcaklık ise Temmuz 1977’de Atina’da kaydedilen 48 santigrat derece.

Meteogrup’tan yapılan açıklamada “Cuma ve cumartesi günü büyük muhtemelen en sıcak günler olacak ve rekor kırmaları fazla yüksek olasılık” dendi.

Haftasonu itibarıyla şu anda 45-46 derece olan sıcaklıkların 47 dereceye tırmanmasının beklendiği ve Portekiz ve İspanya için kaydedilen hava sıcaklığı rekorlarının kırılmasının yüksek ihtimal olduğunu gösteren Meteogroup, sıcaklığın 48 dereceye yükselmesi ihtimalinin yüzde 40, 41 yıllık Avrupa sıcaklık rekorunun kırılması ihtimalinin ise yüzde 25-30 olduğunu belirtti.