AVM sahipleri, dolarla kira ödeyenlere takviye edecek

AVM sahipleri, dolarla kira ödeyenlere takviye edecek
AVM sahipleri, dolarla kira ödeyenlere takviye edecek
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

300 ’den fazla alışveriş merkezini temsil eden yatırımcıların ve profesyonellerin katıldığı toplantının belli başlı gündem maddesi, hükümetin ekonomi alanında attığı adımlardan biri olan ve alışveriş merkezlerini ilk elden ilgilendiren dövizle kiralama konusuydu.

AVM yatırımcıları, hali hazırda güncel kur uygulamadıklarını, kurları düşük düzeyde sabitlediklerini ya da indirim yaptıklarını vurgulayarak durduk yere bir panik havası yaratılmasının engellenmesi gerektiğini ifade ettiler.

Yaratılan panik havasının, uzun vadede organize perakendeye ve Türkiye ekonomisine kayda değer zararlar vereceğini belirten katılımcılar, spekülasyonların devam etmesi halinde ülkemize yapılacak yatırımları önemli manada sekteye uğratacağının altını çizdiler. Yapılan buluşma neticesinde, hükümet ve tüm paydaşlarla beraber hareket edilirse karşılıklı yol bulunabileceği ifade edilirken, 5 ana başlıkta karara varıldı.

“İLETİŞİME AÇIK OLACAĞIZ”

AVM yatırımcılarının kamuoyu ile paylaştığı yol haritası şöyle: İletişime açık olacağız: Son dönemde Türkiye ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmeler ve büyüyen maliyetler sebebiyle perakendecilerin kârlılığının düştüğünü anlıyoruz. Bu şiddet dönemde her yatırımcı, perakendecisini dinleyecek. Her alışveriş merkezi kendi gerçekleri doğrultusunda, sorumluluklarını yerine getiren perakendecisinin sorunlarına çözüm arayacak.

“BİREBİR GÖRÜŞMELER YAPACAĞIZ”

Yatırımcılar, toplu kiracı görüşmesi yapmayacak. Her kiracı ve her yatırımcının kendi gerçeği öbür olduğu için sendikal anlamda tamamlanmak istenen toplu görüşmelere girmeyecek. Kiracı ve alışveriş merkezi bazında, birebir görüşmeler gerçekleştirecek.

“YARDIM OLACAĞIZ”

ACILEN bütün AVM ’ler kira ciro oranı doğrultusunda perakendecilerine gerek kuru sabitleyerek gerek Türk Lirası ’na dönerek gerekse indirim yaparak en düşük yüzde 20 oranında yardim oluyor. Bu oran, kredi yükü baştan ya da kira-ciro oranı yüksek olan AVM ’lerde daha da artıyor.

AVM sahipleri, dolarla kira ödeyenlere yardım edecek

“BANKALAR İLE GÖRÜŞECEĞİZ”

Yatırımcıların döviz cinsinden olan kredi borçlarının Türk Lirası ’na dönmesi ve varsa yapılandırma seçeneklerini karşılaşmak için kurulacak komisyonlar vasıtasıyla bankalarla görüşmeler yapılacak. Bankaların kredileri ve dövizle alınan uzun vadeli mevcut kredilerin Türk Lirası ’na dönmesi için görüşmeler yapılıp, çözüm aranacak.

“İLGİLİ BAKANLIKLAR İLE İLİŞKİYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Sektörümüzün sorunlarına, hükümet yetkilileri ile yapılan / yapılacak görüşmeler ışığında çözümler aranacak ve geliştirilen öneriler yetkililer ile paylaşılacak.