Asgar Ferhadi: Oyuncularıma film hakkında data vermem

Asgar Ferhadi: Oyuncularıma film hakkında data vermem
Asgar Ferhadi: Oyuncularıma film hakkında data vermem
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Oscar ödüllü İranlı senaryo yazarı ve yönetmen Asghar Farhadi, filmlerinde gerçek hayata yakın olmayı amaçladığını belirterek “Oyunculara filmin konusunu söylemem. Onlara karakterlerinin geçmişlerini ve yapacaklarını anlatırım.” dedi.

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da düzenlenen 24. Saraybosna Film Festivali’nde (SFF) juri başkanlığı görevini yürüten ve son filmi “Everybody Knows” (Herkes Biliyor) ile festivalin “Odak” programında bulunan Farhadi, festival alanında basın mensuplarıyla bir araya geldi.

“İSPANYA İRAN’A BENZİYOR

İranlı yönetmen Farhadi, burada yaptığı açıklamada, filmin İspanya’nın güneyinde geçtiğini anlatarak “İspanya, İran’a benziyor. Öncelikle gittiğimde biraz gerilmiştim fakat İspanya’nın bağımsızlık bir ülke olduğunu gördüm.” diye konuştu.

“FRANSA’DA FİLM ÇEKMEM”

Film çekmeyi düşündüğü ülkelerde İran’la benzerlikler aradığını söyleyen Asgar Farhadi, “İran’la iki taraflı yönleri olan ülkeleri seçiyorum. Mesela, Fransa’da film çekemem çünkü dominant olduğumuz müşterek yönlerimiz mevcut yok.” ifadelerini kullandı.

“İSPANYA’DA İYİ OYUNCULAR VAR”

Asgar Farhadi, başrol oyuncularından Javier Bardem’in canlandırdığı karakterin alt sınıftan geldiğini ve her ülkede “saklanmış” bile olsa sosyal derslik çatışması yaşandığına dikkati çekerek “Bardem ve Penelope Cruz’u ünlü oldukları için değil, inanılmaz oyunculukları için seçtim. İspanya’nın önemli anlamda iyi oyuncuları var.” dedi.

“OYUNCULARIMA FİLMİN KONUSUNU ANLATMAM”

Yapımlarında olabildiğince hakiki hayata yakın olmayı amaçladığını açıklayan Farhadi, “Oyunculara filmin konusunu söylemem. Onlara karakterlerinin geçmişlerini ve yapacaklarını anlatırım. Bana kadar, aktörlüğün anahtarı da burada.” diye konuştu.

Asgar Ferhadi: Oyuncularıma film hakkında bilgi vermem

“HERKES DİZİ İZLİYOR”

Asgar Farhadi, Penelope Cruz’un da karakterinde oturuşu ve duruşuyla kadınsı bir kurdun ruhunu yansıttığını söyleyerek şöyle devam etti: “Son zamanlarda cümbür cemaat dizi izliyor ama diziler sizi düşündürmez. Onları beğenerek izliyor ve seviyorsunuz fakat oturup üstünde düşünmüyorsunuz. Bu bağlamda, filmlerimin başlangıcını uzun tutarım. Seyircilerin karakterleri tanımasını isterim. Sürekli bir hareket vardır. Filmin girişi benim için manâlı çünkü sonuna kadar birkaç kez başa dönersiniz.” değerlendirmesinde bulundu.

Asgar Ferhadi: Oyuncularıma film hakkında bilgi vermem

“ZAMANA HAPSOLMUŞ KUŞLAR GİBİYİZ”

Çocukken saat ve kuşları izlemeyi sevdiğini anlatan yönetmen Asgar Farhadi, “Filmin girişinde saat ve kuş motifleri var. Küçükken saatlere bakarak kuşların zamana hapsolduğunu düşünürdüm. Bizler de zamana hapsolmuş kuşlar gibiyiz.” şeklinde konuştu.

Festival zarfında dün akşam açık hava sinemasında gösterilen Everybody Knows, 4 bin birey kadar izlenirken, Javier Bardem ve Cruz’un başrollerini paylaştığı film İranlı yönetmenin İspanyolca çektiği ilk film olarak da uyarı çekiyor.