Arzu Sınırı Bin 812 ve Sefalet Sınırı 5 Bin 904 Lira Olarak Belirlendi!

Arzu Sınırı Bin 812 ve Sefalet Sınırı 5 Bin 904 Lira Olarak Belirlendi!
Arzu Sınırı Bin 812 ve Sefalet Sınırı 5 Bin 904 Lira Olarak Belirlendi!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk-Meslek’in araştırmasına tarafından, ağustosta 4 şahsiyet ailenin açlık sınırı bin 812, fakirlik sınırı 5 bin 904 lira olarak hesaplandı.

AÇLIK SINIRI BİN 812 LİRA OLARAK BELİRLENDİ

Türk-Meslek kadar çalışanların geçimini sağlama koşullarını ortaya kurmak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını tahsis etmek amacıyla her ay yapılan “istek ve yokluk sınırı araştırması”nın ağustos ayı sonuçları açıklandı.

Araştırmaya kadar, bu ay dört karakter ailenin dinç, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden “arzu sınırı” bin 812 lira olarak belirlendi.

YOKLUK SINIRI 5 BİN 904 LİRA

Yiyecek ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve sanki ihtiyaçlar için yapılması zorunlu öteki harcamaların toplam tutarına denk gelen “fakirlik sınırı” ise 5 bin 904 lira oldu.

Ankara’da yaşayan 4 karakter bir ailenin “gıda için” yapması gereken en az masraf tutarı bir önceki aya tarafından yüzde 4,26 oranında arttı. Yılın sekiz aylık döneminde fiyatlardaki artma yüzde 12,71 oranına ulaştı.

Gıda enflasyonunda son oniki ay itibarıyla çoğaltma oranı yüzde 20,45 olurken, takvim sıradan çoğaltma oranı ise yüzde 12,05 olarak hesaplandı.

TEMMUZ AYINA KADAR YÜKSELDİ

Temmuz’da dört karakter ailenin açlık sınırı 1738, yokluk sınırı 5 bin 662 liraydı.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİN FİYATI ARTTI

Süt, yoğurt, peynir grubunda beklenen zam gerçekleşti ve fiyatlar yüksek oranda arttı. Yapılan hesaplamada sütün litre fiyatı yüzde 13,67 oranında çoğalma gösterirken, yoğurt yüzde 21,04 ve peynir yüzde 17,54 oranında zamlandı.

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta Kurban Bayramı ile kıyma ve kuşbaşı et fiyatı artma gösterdi. Tavuk kilogram fiyatı da artarken sakatat fiyatı değişmedi.

Geçen ay yükselen yumurtanın fiyatında az da olsa düşüş oldu. Bakliyat ürünlerinde (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) mevcut stoklar bitmediği için fiyatların değişmediği, yeni mahsulün devreye girmesiyle yükselme olacağı ifade edildi.

Yaş sebze-meyve fiyatları mevsim şartları ile yaz tatili ve bayram öncesi gerileyen istek sebebiyle biraz düşüş gösterdi. Mutfak harcamasının vazgeçilmez ikilisi kurusoğan ile patates fiyatı bu ay da geriledi.

Tereyağı (yüzde 31,14 oranında) ve ayçiçeği yağı (yüzde 11,17) fiyatı arttı, margarin ve zeytinyağı fiyatı değişmedi. Siyah ve yeşil zeytin ortalama fiyatı yeniden yükseldi. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinden ceviz ve ayçekirdeği fiyatı arttı, diğerleri değişmedi.