Antarktika’da gizli dağ ve vadiler keşfedildi

Antarktika'da gizli dağ ve vadiler keşfedildi
Antarktika'da gizli dağ ve vadiler keşfedildi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Uzay Ajansının (ESA) Polar GAP Projesi kapsamında incelemeler yürüten milletlerarası araştırma ekibi, havadan yaptıkları yeraltı radar ölçümlerinde Antarktika’nın batısında buz örtüsü aşağı kuzey-güney yönlü sıradağların ayırdığı 3 büyük buzul vadisinin varlığını tespit etti.

3 VADİ

“Foundation Yarığı” adı bahşedilen en büyük vadinin 35 kilometre genişliğinde ve 350 kilometre uzunluğunda, “Patuxent Yarığı” adı bahşedilen ikinci vadinin 15 kilometre genişliğinde ve 300 kilometre uzunluğunda, “Offset Rift Havzası” olarak adlandırılan üçüncü vadinin 30 kilometre genişliğinde ve 150 kilometre uzunluğunda olduğu belirtildi.

Bilim adamları, laf konusu vadilerin erime halinde kıtanın merkezindeki buzulların kıyıya kaydırarak, buz kaybını hızlandırabileceği uyarısında bulundu.

Yeraltı radar uydularının, Dünya’nın yörüngesindeki aks eğikliği sebebiyle Antarktika’yı bakış alanına alamadığından, bugüne kadar kıtanın buz örtüsünün altını ve esas kaya yapısını detaylı şekilde çözümleme olanağı olmamıştı. Polar GAP projesi, bu konudaki data eksikliğini gidermeyi amaçlıyor.