Ankara’da AB Zirvesi

Ankara'da AB Zirvesi
Ankara'da AB Zirvesi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Avrupa Birliği Türkiye Alıştırma Grubu Toplantısı’nda yapmış olduğu konuşmada, Fransa’da yaşanmış olan “Sarı Yelekliler” eylemleriyle, Seyahat vakaları arasındaki benzerliğe dikkati çekerek, “2013 senesinde Türkiye’de, Gezi vakalarını ederek seçilmiş, meşru, sandıkta demokratik yollarla yıkamadıkları hükümeti, cadde eylemleriyle yıkmaya çalıştılar. Bugün Fransa’da Sarı Yelekliler’in başlattıkları eylemlerin, Avrupa ülkelerine yayılmaya başlamasından üzüntü duyduğumuzu tasvir etmek isterim” dedi.

Kahramankazan Belediyesi’nin ev sahipliğinde meydana gelen 21. Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi Türkiye Egzersiz Grubu Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. Bir otelde meydana gelen toplantıya Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, AB Türkiye Alıştırma Grubu Başkanı Hicham Imane ve AB üyesi ülkelerin temsilcileri ile Türkiye’nin ayrı illerinden gelen belediye başkanları, akademisyenler ve STK temsilcileri katıldı. “Türkiye-AB ilişkileri, son gelişmeler ve lokal yönetimlerin tesiri” ile “Avrupa’da Sığınmacı Krizi ve Seviye” mevzuları masaya görüşüldüğü toplantının ilk oturumuna, Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, AB Türkiye Alıştırma Grubu Başkanı Hicham Imane, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, Avrupa Birliği Genişleme Politikası Raportörü Franco Iacop ile Cumhurbaşkanlığı Mahalli Yönetimler Politikalar Kurulu Başkanvekili Şükrü Karatepe konuşmacı olarak katıldı.

Kahramankazan’ı söyledi

Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk burada yapmış olduğu konuşmada, AB üyesi ülkelerin kıymetli temsilcilerini ve Türkiye’nin ayrı illerinden gelen kıymetli katılımcıları konuk etmekten büyük bir luk duyduklarını söylemiş oldu. Kahramankazan’ın belediye başkanı seçildiği 2004 senesinde bir kasaba görüntüsünde bulunduğunu ifade eden Ertürk, geride kalan 15 yılda ilçelerini marka bir şehir haline getirmeyi başardıklarını kaydetti. Kahramankazan’da yaşanmış olan bu değişiklik ve gelişmenin 28 değişik üniversiteye çabuk mevzusu bulunduğunu vurgulayan Ertürk, ilçelerinin 81 ilden göç almasına rağmen, adli olayların en düşük düzeyde yaşandığını, toplumsal barışın azami seviyede tedarik ve tesis edildiğini kaydetti. Ertürk, ilçede belediye tarafınca meydana getirilen yatırım ve hizmetlerin yanı sıra ilçe sınırları içinde yer edinen tesis, merkez ve kümelenmeler hakkında data verdi. Iştirakçi demokrasi anlayışı çerçevesinde yürüttükleri incelemeler sonucunda Avrupa Konseyi nazaran verilen “12 Yıldız Şehri” unvanına iki kez onlarca defa, son olarak da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nce bahşedilen “Avrupa Mezuniyet belgesi” ödülüne kıymet görüldüklerini söyledi.

“Irk sulh içinde yaşasın”

Teknolojik gelişmeler bir uçtan bir uca artık mahalli bir köy haline gelen dünyada, çatışma, cenk, kan ve gözyaşı yerine, sevgi dilinin kullanılarak insanların sulh içinde yaşaması, sevginin temel unsur olması icap ettiğini ifade eden Ertürk, “Bu uğurda mücadelemize devam edeceğiz. Çocuklarımıza yaşanabilir bir çevre ve dünya caymak için Avrupa’daki ve dünyadaki sorunların çözümünde bu toplantının manâlı bulunduğunu düşünüyorum” dedi.

Sığınmacılar mevzusu

Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılar mevzusunda manâlı incelemeler yaptığını özetleyen Ertürk, “Türkiye, 3 buçuk milyon Suriyeli kardeşimiz sınırda gözyaşı içinde beklerken onlara gürültüsüz kalmadı. Onlarla ekmeğini bölüşen, topluma uyumları mevzusunda her şeyi meydana getiren, onları kendi bağrında davetli eden Türkiye’nin bu noktadaki fedakarlıkları besbelli” dedi.

Seyahat ve Sarı Yelekliler

Fransa’da yaşanmış olan “Sarı Yelekliler” eylemlerine ilişkin konuşan Ertürk, Sarı Yelekliler eylemleri ile Türkiye’de yaşanmış olan Seyahat vakaları arasındaki benzerliğe dikkati çekti. Ertürk, “2013 senesinde Türkiye’de, Gezi vakalarını bahane ederek seçilmiş, yasal hükümeti, sandıkta, demokratik yollarla yıkamadıkları hükümeti, cadde eylemleriyle yıkmaya çalıştılar. O günlerde bu girişimler Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dikey duruşu ile beraber bastırılmıştır. Yine bugün Fransa’da Sarı Yelekliler’in başlattıkları eylemlerin, Avrupa ülkelerine yayılmaya başlamasından üzüntü duyduğumuzu anlatmak isterim” dedi.

Avrupa’ya sitem

Ertürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin seçilmiş, meşru hükümetine ve lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşısında istediklerini Seyahat vakaları ile yapamayanların, 15 Temmuz’da silahlı darbe yöntemiyle halletmeye çalıştıklarını altını çizdi. Ertürk, “Türk milleti, o silahların karşı göğüslerini ve yüreklerini adım atmak suretiyle ulusal iradesine ve demokrasisine, insan haklarına haiz çıktığını 15 Temmuz gecesi bu tüm dünyaya göstermiştir. Kurşuna iyi mi kafa atılır, F-16 cenk uçağına iyi mi kafa tutulur bu insanoğlu, Lideri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve demokrasisine olan aşkıyla bu kanlı alçak işgal girişimini bastırmıştır. O dönem bizlere takviye olan ve bu mevzuda tepkilerini ortaya koyan bugün de aramızda olan fazlaca kıymetli delegasyon üyelerimize samimi teşekkür ediyoruz” dedi.

Ertürk, Avrupa’da bir ekip kesimlerin ise Türkiye’ye olan desteklerini anlatmak için 20 gün beklemesine sitem ederek, “Keşke 20 günlük süreyi beklemeden Türkiye Cumhuriyeti’nin seçilmiş hükümetinin yanında olduklarını derhal açıklamalarını hasret ederdik. Bizim başımıza gelenin öteki bir ülkenin başına gelmesini kesinlikle istemeyiz. Terör tekrardan terördür. Terörün dini, dili, ırksa bir yapısı asla yoktur” diye konuştu.

Ertürk, bu emek verme grubu toplantısının Türkiye ve Avrupa için yeni bir açılış olacağına yürekten inandığını da kaydetti.

“Türkiye’ye yardım sürmeli”

Berger de, Türkiye ve AB içinde yaşamın her alanında yakın ilişkiler bulunduğunu belirterek, bu ilişkilerin geliştirilmesi icap ettiğini söylemiş oldu. Göç ve sığınmacı problemininin ciddi bir problem bulunduğunu özetleyen Berger, Avrupa’nın Türkiye’ye aleyhinde bu alanda katkı maddesi vermeye devam etmesi icap ettiğini kaydetti. Berger, Türkiye’deki 3,5 milyon Suriyeli mültecinin yanı sıra yüksek oranlarda Iraklı ve Afganlı mültecinin de bulunduğunu belirterek, bu durumu yakından takip ettiklerini söylemiş oldu.

OHAL’in kaldırılması pozitif

Iacop ise, Başkan Ertürk’e kendilerini burada buluşturduğu ve nazik ev sahipliği için teşekkür ettiğini söylemiş oldu. Iacop, Türkiye’nin 15 Temmuz’dan sonrasında bildiri etmiş olduğu OHAL’i kaldırmasını pozitif anlamda gördüğünü kaydetti. Türkiye ile yürütülen sürece yeniden yeniden ehemmiyet verdiğini ifade eden Iacop, Türkiye ile AB arasındaki ikili temaslarda daha artı adım atılması icap ettiğini belirtti.

Imane de, toplantının oldukça başarı göstermiş geçeceğine inandığını ifade ederek, Türkiye-AB ilişkilerinde ortak olarak çalışmaya devam edilmesi icap ettiğini söylemiş oldu.

Toplantı zarfında ek olarak, akademisyenler ve AB üyesi ülkelerin temsilcilerinin katılmış olduğu tematik oturumlar gerçekleştirildi. – ANKARA